Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Oto Kaděrko. Musim uznat, popsal jste to dobre. I s tim Batou. Ale....!!

Jednu vec jste opomel. V minulosti, a ja v te minulosti jste chodil do skoly, byla skola rozdelena na dve zakladni sdruzeni.

Prvni byla zakladni skola, ustanovena jiz Marii Teresii. Pet trid teto skoly vas melo ukazat svetu, co jste zac.

Potom jiz nastal ten zlom, kdy jste mel moznost podle vasich schopnosti, jit na gymnasium a ti kteri nemeli zajem, presli na tak zvanou mestanskou skolu, kde jste dovrsil tech devet let povinne skoly.

Jiz v dobe te pani cisarovny, naklady na tu zakladni skolu pripadlo mistu te skoly. (mestu ci obci), To dalsi, mimo gymnasia, kdo se musel postarat o naklady, je jiz z nazevu nam ukazano presne. Vetsi mesto a tim se zvysovala prestys toho mesta.

Kvalita vyuky byla dana pravidly a vymahana oblasti, krajem ci zemnim rozdelenim, podle politickeho rozdeleni. Vsak kvalita ucitelu a jejich vyhodnoceni byla domenou mista, kde se skola nalezala.

Neznam tento system skolskeho vzdelani v jinych mistech republiky, ale mohu rici, ze zlinske skoly byli prikladem pro cele okoli. Kvalita ucitelu a inspektoru pro urceni kvality uceni a discipliny byla jedinecna. Tomas Bata, jako starosta Zlina a po umrti potom pan Cipera, byli stavitele prostornych skol a vybudovali ten system perfekne. Snad mohu vzpomenout ucitele Blahu, ktery dokazal zlinske skolaky nadchnout vaznou hudbou s kooperaci symfonickeho orchestra kraje.

Prevzetim nakladu a tim kontroly skol, se stala ta socialisticka vlada, sedici v Praze a to bez detailnich znalosti mistnich problemu. Tento rezim trva jeste dnes. Organizace financnich nakladu bez znalosti kvality ucitelu, vytvari v CR ze skolstvi neunosnou organizaci v ocich obcanu. Pridate-li jeste odbory do teto rovnoce, na velke problemy zadelano.

1 0
možnosti
Foto

Dekuji pekne za sumarizaci vzdelanosti doby nedavne. To co skola postrada nejvice je vaznost , ta se neda koupit a souvasne nejde ani zaplatit. Je to na dlouhe povidaní. Jeste jednou diky

0 0
možnosti

J60a65n 12R86á31ž

1. 1. 2022 14:56

Dobře Vám rozumím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik