Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Já o tom přemýšlím tak, že pokud vyrobím solární panel, tak tu výrobu musím započítat do celkového znečištění, tak jako když vyrobím elektromobil tak musím všechnu spotřebovanou energii započítat do znečištění. Kdo si myslí opak tak pak nemá logický úsudek a je mi ho spíše líto a nebo je to politik,což potvrzuje začátek této věty :-)

Zdroj: https://kaderka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=789690

Pakliže k výrobě dalších panelů spotřebujete i energii získanou z panelů již vyrobených, potom je to celkové znečištění nižší. A má tendenci stále klesat. Tolik k Vaší poznámce o logickém úsudku.

Přeberte si to, jak chcete. A opravte si faktické chyby. Státní úvěr ČEZu je 74 mld, ne 76. A doba, za kterou dopadne na Zemi tolik sluneční energie, která vy pokryla spotřebu celého lidstva za rok, také pracujete velmi pružně. Pravdu máte snad jen v tom, že se jedná o desítky minut. Máte na mysli záření, které dopadne na zemský povrch? Nebo tam zahrnujete i záření, které se rozptýlí v atmosféře a na povrch nedopadne? Nebo je to údaj očištěný od záření, které se od Země okamžitě odrazí zpět do prostoru? Pokaždé Vám vyjde jiné číslo.

0 0
možnosti
Foto

O31t50o 51K78a91d28ě40r69k67a

21. 7. 2022 17:27

Diky. jestli 74 nebo 76 je marginalie a omlouvam se za to. Onehda jsem se ptal stredoskolaka kolik je ta miliarda milionu a nebyl schopen se v tom zorientovat... pro me rodice bylo 100 hodne ja jsem tak nejak akceptoval miliony .. pristi generace bude v dluzich zas zas o řád jinde. Co se tyce Slunce tak jsem rad, ze se shodneme radove na desitkach minut . Pokud hovorime o slunecnicj kolektorech, tak jeste je potreba zapocitat jejich likvidaci.. pravda mozna za 20 let pujde o recyklaci, ale i ta bude potrebovat energii jako ostatne veschno. takze se chytame za slovo a nekdo dal kasiruje povolenky od tech co to nemaji jak ovlivnit ale musi ten opustek zaplatit... stejne jak nejaka ciloloznice ve 14 stoleti, kdsz se v ni hnulo svedomi a priznala se tehdy cirkevnimu hodnostari pri zpovedi... zaplatila par zlatych, par modliteb dala a treba ji jeste zavazal pustem bez masa na pul roku. Ted je na stole otazka jestli je toto dobre a komu to prospelo :-) Mozna ten pust mel smysl... Vite snazim se o vecech premyslet dal jak vidim a snad i myslim:-) Prima den

0 0
možnosti
JM

J30o30s87e74f 38M63i42k32i41n

21. 7. 2022 12:35

Povolenka je forma daně a je neetické ji obchodovat na burze

2 0
možnosti
Foto

O60t57o 68K33a17d32ě85r21k33a

21. 7. 2022 12:57

Tento pohled mne nenapadl. Diky a prima den

0 0
možnosti
PK

16.3.2022 - 358,- Kč

20.6.2022 - 1.204,- Kč

Nárůst ceny akcie ČEZu za 3 měsíce "války" na Ukrajině a vražedného zdražování elektřiny tak činí 236%.

Tenhle růst samozřejmě nemá své kořeny v žádné "válce" ani ve zdražování vstupů, tedy nákladů, ale jen a pouze v generovaném astronomickém růstu zisku, dosaženého násobným zvyšováním cen konečným odběratelům.

Jde tedy o zcela záměrné a účelové zdražování elektřiny, nevyvolané žádnými vnějšími vlivy. Válka na Ukrajině je tedy mistrovsky využita pouze jako zástěrka,

3 0
možnosti
Foto

O63t51o 81K71a63d58ě96r89k41a

21. 7. 2022 11:39

I o tom píši. Vlada pujcuje ČEZ 76 mld na nakup " drahe" energie. Mozna je to o te posledni vetě... Dik za reakci

0 0
možnosti
JK

Zase článek ve stylu "hledá se viník, který může za drahou energii". Celkem chápu, že chcete rozebrat několik příčin, které můžeme v rámci Evropy řešit a případné cenové dopady zmírnit. To je správný přístup a proč zde nevyjádřit svůj názor, ovšem to zásadní mi tam chybí, minimálně za 80% nárůstu ceny může Putin, jeho krvavá agrese na Ukrajinu a s ní spojená energetická válka s Evropou. Takže to co řešíte je tak 20% nárůstu, což o to, i tohle by trochu pomohlo těm co mají už nyní problémy, nebo je budou mít na podzim, ale otevřeně je nutné říci, že zásadní snížení ceny z tohoto směru čekat nelze ani v případě maximálního úspěchu.

Rozebíráte několik oblastí. Odměny managementu ČEZ jsou podle KPI schválených minulou vládou před válkou, tato vláda plní jen uzavřené smlouvy, to je základní podmínka právního státu. Proč a jak nastavila Babišova vláda parametry KPI se ho můžete zeptat. Odměna akcionáře je dividenda a to je něco úplně jiného, je to jeho výdělek po zdanění, něco jako čistá mzda u zaměstnance a na tu už také nesmí stát sáhnout, ani akcionáři, ani zaměstnanci. Vykoupit akcie nyní, podle všeho na vrcholu ceny, je blbost a vyhozené peníze, důvod také není jasný, pokud jde o dostavbu jádra, pak je pořád čas, není ještě ani tendr a cenu elektřiny také výrazně nesnížíte, existují zase smlouvy a my máme právní stát, právě v těžkých dobách nesmíme v emocích někoho poškodit a pokud vím, pak v precizních smlouvách ustanovení o válkách jsou.

Pak vděčné téma "povolenky". Jde o snahu ekologizovat "špinavé" provozy a přitom nezaříznout fungující firmu. Když se rozhlédnete a vidíte, jak se příroda od revoluce výrazně změnila k lepšímu, tak to je důkaz, že to funguje. Prostě firma má dlouhodobý plán na množství znečišťujících látek a jejich snižování, podle toho dostane přidělené povolenky a když plní plán rychleji, může prodat povolenky tomu, komu se v plnu nevede, tím se celkově snižuje podle plánu. Prodává se přes burzu transparentně, aby se zamezilo šmelině.

0 2
možnosti
JK

Co se tedy stane, pokud se zastaví systém přidělování a obchodování s povolenkami? Buď budou moci firmy vypouštět jedy podle vlastní potřeby, nebo ze dne na den zastavují výrobu. To se týká zejména hutí, rafinerií, chemické výroby, tepláren a elektráren. Chceme to?

Jiná věc je spekulativní obchody na burze povolenek, tenhle nešvar dokáže s cenou zahýbat a tahle burza není úplně standard jako jiné finanční, či komoditní, proto je nutné spekulace omezit. Jde ovšem o složité nastavení, které nikdy nebude ideální a tak se do toho nikomu nechce, faktický dopad na cenu energií je minimální, ale politicky by to mohla být výhra nebo hrob. Proto taky nejvíc křičí opozice, ona odpovědnost neponese, je to od ní škodolibé, ale je to její role.

Cenu energií nyní určuje zejména Putin a jeho válka, to je nutné vyřešit rázně, rychle a problém ceny energie pomine.

0 2
možnosti
VB

Pro p. Konráda, kolík jste přispěl ČEZU na tu kauci?

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
OU
PK

No nemyslím si to pane Konrád. Například Francie odsouhlasila díky svému vlivu v EdF (asi 83% drží stát), že regulované ceny elektřiny se pro Francouze v roce 2022 zvýší pouze o 4%. prč to nejde u nás asi s ohledem na akcionářskou strukturu odněkud zezámoří...nevím, netuším ....

1 0
možnosti
OU
PK

Je to tak jak píšeteR^R^R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik