Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TH

Gmurr

10. 1. 2012 10:16
deti nejsou zvikli a le zvyklE

ach jo.

Polivka se na zapad od nasich hranic ji jen velmi sporadicky. I ves kolach i doma i v restauracich. Zato se ji bezne salat a zelenina a ovoce.

Mylsim, ze slo o to, ze deti (=rodice) MUSI PLATIT i kdyz ji nechteji a nebudou jost. To by me hodne nastvalo.

0 0
možnosti
OK

crazyoto

10. 1. 2012 11:12
Re: deti nejsou zvikli a le zvyklE

... o placení jde zde v diskusi, v blogu šlo o jídlo jako takové... právě o to jde, že ne vše je o penězích.., byť jak říkala Margaret peníze jsou vždy až na prvním místě;-D

0 0
možnosti
TT

žepré

10. 1. 2012 0:34
Kdo to tady všecko tvrdí,

že polívka je nějaká novodobá vymoženost, protože neměla dřív většina lidí na víc než jeden chod, těm doporučuju řádné protřepání hlavou, třeba aji oplach studenou vodou. Polívka totiž byla předlouhá staletí tím jediným chodem. Ono to má něco do sebe: je úsporná (člověk ju může nastavit kdečím a využije aji poslední hrst hrachu), díky podílu horké vody poskytuje pocit sytosti a zahřívá, je snadný do ní dat všecko, co to pracující tělo tak potřebuje, ať už člověk dře fyzicky jak ve středověku, nebo potřebuje spíš lehký bílkoviny na myšlení... Btw, když jsem pátral po původu ruskýho kulinářskýho symbolu boršče, dopátral jsem se, že tadle zupa tvořila standardní oběd už římských vojáků - aby byli zdatní, ne?! Maso s přílohou, to je 20. století, proto je to ten špunt !

1 0
možnosti
DKK

Děkanka Katedry Kroupologické

10. 1. 2012 0:47
Re: Kdo to tady všecko tvrdí,

Jiste, polevka jakozto jeden chod neni nic noveho, zvlast u chudiny. Jenze ta polevka byla vydatnejsi, coz se neda rict o vetsine ceskych receptu. A jak uz jsem psala, misto horekovani a narizovani polevek by se strava deti mela preorientovat na poradne hlavni jidlo, ne ty blafy, ktere se vari uz nekolik desitek let ve stejnem kotli.

0 0
možnosti
G

Gotrong

9. 1. 2012 16:52
Milý pane autore

Cpát dětem polívku příkazem je strašná kravina!! Ze stejného důvodu dodnes nejsem schopný pozřít špagety, protože mi je ve škole nutili, ačkoli byly buď nedovařené nebo převařené - tím pádem chutnaly a silně připomínaly žížaly... Dodnes to nejsem schopný jíst!! V dnešní době bych já osobně navrhnul aby měly děti na výběr ze dvou tří jídel, polívku volitelnou a podle toho i cenu oběda. A v případě, že oběd nedojí (argumenty "poletí do meka") tak už najíst nedostanou, když jim rodiče nedají peníze, ale vloží je na kartu tak ani nebudou mít za co si to koupit... A hlavně učitelský dozor "MUSÍŠ TO DOJÍST!!" - proč?? Toho učitele to peníze nestálo a do financí rodičů mu nic není!!!

1 0
možnosti
OK

crazyoto

9. 1. 2012 17:57
Re: Milý pane autore

... však jsem psal. nechceš - neper...

0 0
možnosti
DKK

Děkanka Katedry Kroupologické

9. 1. 2012 16:36
Polevka obcas ano, porad ne a rozhodne ne narizovat,

ze se polevka musi varit nebo musi jist. To je pote jako za socialismu, kdyz stala neprilis prijemna souska ucitelka za zady a cekala, az to dite doji .... Nektere polevky jako samostatne jidlo, proc ne, ty hutne a vyzivne, jenze takove se v ceske kuchyni zrovna nevari. A ta voda se zeleninou podobna polevce z pytliku, ktera vari ve skolnich jidelnach je zbytecna. Spis by se lide meli zamerit na kvalitni a poradne hlavni jidlo. Cesi si zvykli na polevky, bud polevka jako hlavni jidlo (s tim, ze se clovek opravdu nezasyti) nebo polevka s tim, ze uz se tolik nesni v hlavnim jidle, cili usetrime za maso... Kazdopadne kazdy den cpat detem polevku je zbytecne, zvlast kdyz ji deti neji a neni vubec kvalitni a vyzivna. Ale jak je uz znamo,  v Kocourkove radi delaji divne veci a vyhazuji penize oknem.

0 0
možnosti
OK

crazyoto

9. 1. 2012 19:45
Re: Polevka obcas ano, porad ne a rozhodne ne narizovat,

... opět, jsem staromilec, polecká+hlavní jídlo=oběd

0 0
možnosti
TP

The Patriot

9. 1. 2012 15:51
Pokr.:

Commercial soup became popular with the invention of canning in the 19th century, and today a great variety of canned and dried soups are on the market.

http://www.ehow.com/about_5399668_history-soup.html ;-)

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

9. 1. 2012 16:01
---

To jste splácal páté přes deváté. Polívka samozřejmě existuje mnohem déle, než 200 let.:-)

http://www.podravka.cz/news/kouzelna-polevka

0 0
možnosti
TP

The Patriot

9. 1. 2012 15:51
Hmmmm, polevka nikdy nebyla soucasti predkrmu pred 200 lety.

Hmmmm, polevka nikdy nebyla soucasti predkrmu pred 200 lety. Tehdy se ji rikalo shop/shoap, coz byla hustá polévka (nemecky eintopf) jenz se vytirala a vyjidala chlebem. Vice o historii polevky na anglicke eHow: Soup

Watery gruel is the likeliest origin of soup. Cereals would be roasted and ground into a paste, which would later be cooked. The word "soup" probably derives from the bread over which this gruel was poured, called a "sop" or "sup." Before this word came along, the concoction was called broth or pottage. Gruel remains a staple in some cultures, but is sometimes made of other starchy foods, such as legumes, chestnuts or root vegetables.

0 0
možnosti
OK

crazyoto

9. 1. 2012 19:58
Re: Hmmmm, polevka nikdy nebyla soucasti predkrmu pred 200 lety.

moje babička byla ročník myslím 1912, tak si možná pamatovala co jí říkala její babička, bohužel už zemřela, tak nemohu ověřit jak to v její rodině dlouho tradovali. tím , že nemohu ověřit a nechci věřit jen všemu na netu, jsem s bádáním o polívce v koncích;-D

0 0
možnosti
X

xmuadib

9. 1. 2012 14:53
autor

píše, že je proti socialismu, ale v tomto příspěvku ho sám propaguje.

Polévky mám ve velké oblibě, ale proto je nebudu vnucovat ostatním.

Taato logika typu :  To je dobré( správné, užitečné, přinese to úspory atd.) tak to nařídíme mě děsí.  Tady někde se u jinak celkem normálních lidí rodí podpora pro totalitní systémy. 

Otázka : Když je něco tak dobré, opravdu sobré, proč si to lidé nekoupí sami ?  Jistě jsou hloupí takže se jin to musí hlupákům dát příkazem.

A v tomto konkrétním případě : To si vážně myslíte, že děcka, když jim to rodiče budou muset zaplatit se na polévku vrhnou ?

1 0
možnosti
OK

crazyoto

9. 1. 2012 15:17
Re: autor

Doporučuji si to celé přečíst ještě jednou. já o placení nic nepsal... ba co víc mne ani nenapadlo, že by moje dcera ve školce neměla k OBĚDU polévku... Když sí někdo myslí, že polévku jíst nemá, tak ať ji nejí, ale má ji připravenu předem, bez toho aby si ji objednával. No a když zbude, tak se může vydávat v rámci Charity, takže to není socilalismus, ale naopak dobrá známka kapitalismu, postarat se o potřebné, bez toho abych o tom musel mluvit....To je o tom, jak se věci chápou- a to je v životě vždycky tak, že jsou alespoň dva pohledy...

1 0
možnosti
ZH

běžný ovčan

9. 1. 2012 14:51
...

mozek český je zvláštní zařízení.. když kdekoli s kýmkoli přijde řeč na polévku, každý první řekne polévka je grunt a maso je špunt, jakoby chtěl ukázat, že zná básničku nebo co

1 0
možnosti
OK

crazyoto

9. 1. 2012 15:08
Re: ...

to není o básničkách, to je o zkušenosti věků...

0 0
možnosti
MK

gugus

9. 1. 2012 14:21
Karma od Michael kotsch- e

Seš dobré, moja Babička to taky řikala, o polivce.

bévalá Prostějovák

0 0
možnosti
OK

crazyoto

9. 1. 2012 14:30
Re: Karma od Michael kotsch- e

... hánáčtěna je krásná, to be belo debe ministr to nakázal použivať povině od Kostelca po Krorměřiž a na drohé straně be to belo limitovany Lebinó;-D

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

9. 1. 2012 14:21
To ostře odvisí od toho,

kdo tu polívku vaří.

0 0
možnosti
OK

crazyoto

9. 1. 2012 14:28
Re: To ostře odvisí od toho,

... no však jsem to tam psal:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 324
  • Celková karma 25,72
  • Průměrná čtenost 1241x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik