Ochrání školní autobus děti před únosem?

V souvislosti s případem ztracené Aničky Janatkové se na facebooku tvoří skupiny, které se snaží pomoci při pátrání. Zároveň se tam také objevují názory, jak zabránit případnému zmizení dětí z cesty do školy a ze školy. Řešení má přinést školní autobus.  

Tento nápad podle čtvrtečního Metra pochází z hlav rodičů, především takových, kteří mají zkušenosti se školním autobusem z ciziny. Upřímně by mě zajímalo, v jaké zemi byli, protože to, jak popisují služby školního autobusu, se diametrálně liší od skutečnosti.

 

Metro doslova uvádí: „Ráno před domem zatroubí autobus, dítě do něj nasedne a po vyučování je zase učitelka vysadí až u domova.“ Tak by to ale opravdu nikdy fungovat nemohlo. Za prvé, nevím jak dlouho by musel takový autobus vyjíždět, aby stihl objet všechny domovy malých školáků a za druhé, paní učitelka je od toho, aby učila, a ne aby vodila děti domů – to se neočekává ani od učitelek mateřských škol, jen tak pro zajímavost.

 

V cizině sice autobusy mají, ale pochopitelně s tím, že zastavují jen na určitých zastávkách jako běžné autobusy s tím rozdílem, že opravdu děti, které do něj nastoupí, dopraví přímo až ke škole. Jak si jistě pamatujeme alespoň z cizích filmů, v autobuse žádná paní učitelka není, je tam pouze řidič. Znamená to tedy, že se v hlavách rodičů tvoří zajímavé, leč nereálné myšlenky. Zkrátka - školní autobus nic neřeší. Jak totiž zajistit, aby se dítě dostalo bezpečně k autobusové zastávce? A jak potom předejít tomu, aby nezmizelo cestou domů ze školy?

 

Další problém je i fakt, že děti sice ze školního autobusu vystoupí přímo u školy, ale ke vchodu musí ujít ještě několik kroků. A i to se může stát osudným. Jsem z malého města a tento týden obtěžoval muž devítěletého chlapečka přímo u školy! Lákal ho do nedaleko zaparkovaného auta s tím, že chlapcova maminka je v nemocnici, že ho za ním posílá a že se pán o kluka postará. Naštěstí chlapeček s pánem nikam nešel, ač ho opakovaně přemlouval. Muž zmizel, když za klučinou přišel kamarád. Děti se svěřily ve škole a celý případ vyšetřovala policie. K čemu však došla, netuším. Jen vím, že školy v našem městě nabádají rodiče, aby si na své děti dávali pozor. Očekávala bych, že ráno, když chodí děti do školy a odpoledne, když se vrací domů, budou policisté trochu vidět, aby alespoň trochu odrazovali případné úchyláky. Nic takového se ale neděje. Jsem asi hodně naivní.

 

Policisté u nás budou raději dávat pokutu za špatné parkování. Tohle nikdy nepochopím.

Autor: Světlana Kadeřábková | neděle 24.10.2010 11:03 | karma článku: 17,74 | přečteno: 1353x