Nenechte se okrást nepoctivými číšníky!

Také si občas zajdete na jedno, dvě nebo tři? Rádi posedíte se známými a přáteli? Potom si dejte pozor, abyste neplatili víc, než stihl váš žaludek a ledviny pojmout.

Včera jsem neodolala a šla jsem spolu s rodinou hřešit. A protože opravdu nechodíme často, potom jsme obrazili těch podniků více – v některých jen jedli, v dalších spíše pili, ale hlavně se dobře bavili. Ve většině restauracích vše probíhalo tak, jak má. Člověk si nemusel z ničeho dělat vrásky.

Chybička se ale přeci jen vloudila. Když jsem si důkladně prohlédla účtenku v naší poslední zastávce, hned mi bylo jasné, že něco nesedí. Rozdíl v částce sice nebyl nikterak hrozný, ale princip je princip. Posilněná alkoholem z předešlého kolečka jsem se směle vrhla k baru s poznámkami, že se mi na papírku z kasy něco nezdá. Přesto jsem neměla mozek zatemnělý natolik, aby mi nebylo jasné, že se bude jednat o tvrzení proti tvrzení, pokud by šlo o nečestný personál. Ale co, zkusit se má skoro všechno a – líná huba, holý neštěstí. A v čem byl problém? No, řekněme, že alkoholický a nealkoholický nápoj nejen že jinak chutná, ale také se liší cenou. Jenže jak dokázat, že alkohol v pití nebyl, když se předtím bumbal? Tak to jsem naštěstí řešit nemusela. Obsluha mi vrátila rozdíl s tím, že alkohol tam prý byl – zvláštní, že by opravdu alko chutnalo jako nealko? Tomu se mi opravdu nechce věřit. A pak, dost pochybuji o tom, že by někomu vraceli nebo spíše dle jejich logiky dávali peníze pro nic.

Šlo jen o pár o korun, ale tomu není tak vždy. Pamatuji si velmi živě na historku starou několik let, kterou mi vyprávěl číšník podniku, kterého se celá epizoda týkala. Tenkrát měli tu čest hostit svatebčany na úkor peněženky nevěstinných rodičů. V čem tkvěl celý plán? Oškubat je co nejvíce. Číšníci věděli, že rodiče mají peněz dost, tak proč si nepřilepšit? A kolik to superdýžko bez vědomí plátce dělalo? Pouhých čtyřet tisíc – dvacet pro mozek akce, dvacet pro tvůrce účtenky. Hostů bylo dost, takže se nikdo nad vysokou částkou nepozastavil. Nic by neprasklo, kdyby podnikaví hoši drželi pusy a nezačali se chlubit. Mohli tímto způsobem vydělávat ještě hodně dlouho. Takhle se jen o jejich praktikách dozvěděl šéf, který je samozřejmě vyhodil. Někdy zkrátka nejde jen o pár korun.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Světlana Kadeřábková | neděle 31.7.2011 19:18 | karma článku: 10,95 | přečteno: 1834x