Když ve Velké Británii sněží, dějí se věci nečekané

Od úterý večer v Glasgow sněžilo, nevypadalo to vůbec hrozně, spíš tak že všechno ráno roztaje. Ve středu jsem se probudila do vánočně zasněženého Glasgow. Lidé ze střední Evropy žijící ve Velké Británii mají ze sněhové nadílky 

radost. Skoti to vidí úplně jinak.

Poslední únorový den v tomto roce opravdu překvapil. Kvůli převážným teplotám nad nulou se v Glasgow většinou žádný sníh dlouho neudrží a také hlavně spíše nepadá, za to věčně prší. Jenže teploty polevily a je kolem mínus čtyř či pěti. A trocha sněhu hned vyvolala málem kolaps čehokoliv.

Školy všeho druhu zavřené s odůvodněním, že je tu špatné počasí. Opravdu? Zhruba deset centimetrů sněhu, více opravdu ne a žádný velký mráz, a Skoti z toho nemůžou. Autobusy ani vlaky nejezdí – od středy do dneška. Všechno je jako by zamrzlé. Chcete si jít koupit něco do obchodu? Zapomeňte, většina je jich kvůli naprosto běžnému zimnímu počasí, leč pro rodilé Brity naprosto mimořádnému, zavřeno. A ty, co jsou otevřené, tak v nich nic moc není. Mléko žádné. Chcete si koupit brambory? Zapomeňte. Nějaké ovoce či zelenina? Možná, až roztaje sníh.Trpce jsem si vzpomněla, jak kritici minulého režimu tvrdí, že byly fronty na banány. Takže dnes neměly být ani fronty na co, protože jaksi vyprodáno. Celkem by mě zajímalo, co by se stalo, kdyby sníh ve Skotsku byl nepřetržitě 14 dní. Co by lidé jedli?

Doufám, že do budoucna aspoň budou  pomýšlet na koupi zimních pneumatik, protože přeci jen v těch letních je to risk.

A ještě k těm školám – je to vážně zarážející, že jsou zavřené, protože všeobecně Briti docházku hrozně řeší. Je tu naprosto normální obtěžovat rodiče, pokud jejich dítě má docházku kolem 80% kvůli nemoci, aby pro příště mělo dítě potvrzení od lékaře, jako by rodiče nebyli schopni poznat, zda je jejich dítě nemocné či nikoliv. Ještě ke všemu se tady žádné potvrzení od lékaře nedává, takže takový začarovaný kruh. Také je i celkem běžné posílat děti na antibiotikách do školy, jen aby dítě mělo dobrou docházku. Ale běda, jen napadne sníh a děti musí zůstat doma, docházka nedocházka.

Opravdu bych neočekávala, že v údajně velmi rozvinuté evropské demokratické zemi si kvůli sněhu nenakoupím a ani nebudu moci do školy. Jedno je jisté, Velká Británie se z EU moc nepoučila. Přeci ale jen, ty zimní pneumatiky by měla do budoucna zvážit. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Světlana Kadeřábková | čtvrtek 1.3.2018 21:38 | karma článku: 20,87 | přečteno: 982x