Bude stát diskriminovat lidi hned od narození?

Nárok na porodné bude mít prý jen prvorozeňátko. Je snad něco špatného na tom, že se dítě narodí jako druhé nebo až třetí v pořadí? Proč dělat mezi dětmi rozdíly hned od narození?

Kdysi jsem byla nejspíše hodně naivní. Myslela jsem si totiž, že porodné je forma poděkování maminkám a také příspěvek na výbavičku pro miminko. Ale ne, tak to není. Současní politici mi otevřely oči, za čež jim patří dík. Kdysi jsem žila v domnění, že ženy během porodu neprožívají nic příjemného a po několika hodinách utrpení se dočkají konečné osvobozující bolesti, při které jako by vyvrhly všechny své vnitřnosti. Podle politiků je 12 hodin na porodním sále něco jako neplacená dovolená. Opravdu by mě zajímalo, zda by porodné zůstalo zachováno v případě, pokud by rodili muži. Nebo bychom už dávno v tom případě vymřeli? Vyloženou sprosťárnou mi však připadá fakt, že o porodném rozhodují hlavně ti, kteří v životě porod na vlastní kůži neokusili a ani neokusí.

 

Další otázkou zůstává, zda nový přírůstek do rodiny je přínosem pro stát či nikoliv. Připadá mi, jako by k druhorozeným politici promlouvali asi takto: „Narodil ses? Noa co? Zajímat nás budeš, až začneš pracovat a odvádět daně. Jasné?“

„Jasně. Tak to radši půjdu pracovat někam, kde si opravdu VYDĚLÁM a kde nedostanu almužnu jako tady.“

 

Také by mě zajímalo, co se zrušením porodného pro další narozené děti v rámci jedné rodiny získá. Situace, kdy jedni dostanou porodné a druzí ne, se podobá vulgárnímu obchodu. A o ten by v případě narození človíčka jít nemělo. Opravdu stát na daném kroku ušetří? Vždyť ti, co dnes neznají antikoncepci, ji nebudou znát ani za pár let. Tito lidé budou mít stále kolem deseti dětí, které s největší pravděpodobností budou do školy posílat jen sporadicky. Vyplatí se tedy takové šetření? Šetřit ano, ale na správném místě, mí drazí politici. „Odnese to obyčejný občan,“ řekl by expředseda ČSSD Jiří Paroubek. Já jen dodávám, že to odnese především slušný člověk. Ale slušnost se v dnešní době na území ČR přeci nenosí, že?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Světlana Kadeřábková | pátek 6.8.2010 18:28 | karma článku: 16,77 | přečteno: 1188x