Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PO

POToole

25. 4. 2008 16:33
Mate pravdu.

Ve statech USA se timto problemem zabyvaji nekolik let. Z duvodu snizovani nakladu se specializace financne obecne vyplaci, ale evidentne muze prinest mnohe dalsi problemy. Mistni farmari se zamerili na pestovani a chov bez chemikalii, davaji duraz na to, ze vse je cerstve a bez prisad, i kdyz vetsinou drazsi, ale s rustem cen ropy se tento rozdil snizuje. Navic nakup od mistnich podporuje v prvni rade domaci ekonomiku a rozvoj..

0 0
možnosti
M

mtis

25. 4. 2008 15:27
Máte naprostou pravdu.

R^

0 0
možnosti
JM

Hucul

25. 4. 2008 14:42
Nojo, jenze...

...to bychom nesmeli byt v EU, ktera jakoukoli snahu o sobestacnost tvrde tresta. Copak nevite, ze se vstupem do EU jsme hned dostali naparenou pokutu za to, ze se na uzemi CR v te dobe nachazelo nadstandardni mnozstvi konzervovanych mandarinek?

0 0
možnosti
JS

belgian chocolate

25. 4. 2008 14:26
centrální plánování už jsme tu přece měli

a jelikož jsme se z té chyby nepoučili a vlezli do EU, byli jsme odsouzeni ji opakovat. poučíme se tentokrát?

0 0
možnosti
B

bullterrier

25. 4. 2008 14:11
vytříbí se samo

Sice většina rozhodnutí našich vlád byla chybná a vrhla nás o pár desetiletí zpět, viz třeba darovat kvóty cukru firmě Eastern Sugar, která je skoro obratem vrátila za tučné odstupné do bruselu a tím u nás skoro zlikvidovala cukrovarnický průmysl. Ale s ohledem na to, že cena potravin během pár let několikanásobně vzroste, bude se i u hnás vyplácet opět pěstovat na polích co chceme protože se EU nejspíš z důvodů měnové politiky jednotlivých států rozpadne. zaplať bůh, že u nás zatím neplánujeme přejít na Euro. Jen výroba bude díky ztrátě know how (zkušenosti, stroje) mnohem dražší, než kdybychom ji drželi kontinuálně, ale nepomřeme hlady, tedy skoro, jako třetina Afriky a další chudší státy. Celkem se těším na další vývoj situace. Teď dojde do podzimku ještě k hezkému šroubování cen díky skupování potravin Mezinárodním měnovým fondem, který je bude vozit do Afriky. A čím víc bude kupovat, tím budou dražší a bude na ně potřeba víc peněz, které budou chtít po nás. Až se to prostě zadře.

0 0
možnosti
LH

ant.

25. 4. 2008 13:41
...tak jsem vytrhal řepku a nasázel brambory...

...je to tak dobře? Potravinová soběstačnost je ZACHRUNĚNA...!!!...;-);-D

0 0
možnosti
JC

Jarcho

25. 4. 2008 13:03
Smrtící objetí EU a Zelených Khmérů.

Stačí vypráskat ekoteroristy a přestat s likvidací vlastní ekonomiky podle příkazů EU a situace se ihned zlepší.

0 0
možnosti
C

chodovar

25. 4. 2008 13:00
Máte rozum?

Autor chce (v době postupující globalizace, která nejde zastavit) být s potrvinami soběstačný. Tak si tedy vše budeme vyrábět sami a postavíme kolem sebe čínskou zeď, ať to stojí co to stojí. Zakázat kupovat levné potraviny!

Za nesoběstačnost ve výrobě cukru mohou kvóty z EU, za řepku mohou zelení, budeme jezdit na biopaliva, ať to stojí kolik chce.

Za zvyšování cen potravin mohou EU dotace a kvóty, nesmyslná nařízení a zelení. To už dnes ví každy, dokonce snad i EU.

0 0
možnosti
NB

j@ck

25. 4. 2008 13:02
Re: Máte rozum?

osobne si myslim, ze globalizace se zastavi sama, jakmile nastane krize pohonnych hmot. to ochromi obchod a povede to k recesim a lokalizaci (opaku globalizace :-)

0 0
možnosti
TF

Tomáš Fiala

25. 4. 2008 11:57
Trh není sprosté slovo

Možná by bylo lepší, kdyby trh s potravinami nebyl mrzačen pitomostmi typu dotace, kvóty a v poslední době úúúžasnými biopalivy. Kdyby byl ponechán přirozenosti. Přišlo by se na to, že nejlevnější je pěstovat zemědělské plodiny tam, kde je na to podnebí, v množství, které je trh schopný vstřebat a pro účely, pro které bylo obilí, jablka, brambory atd. skutečně vyšlechtěny. Experimenty Státní plánovací komise v Bruselu, která ví nejlépe, kolik vinic má být na Moravě nebo ve Španělsku, jestli je lepší obilí pálit než jíst... právě způsobují všechny problémy s potravinami.

Jenže z nějakého mě neznámého důvodu je jednoduchý trh s jednoduchými pravidly pro některé hlupáky nepřijatelný. Daleko přijatelnější jim připadá nějaká šílená umělá konstrukce, která ze své podstaty popírá přirozené lidské chování.

0 0
možnosti
  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Narozen v roce 1976.
Pracovník v pojišťovnictví.
Hobby: politika, hudba, divadlo, literatura, historie, film, cestování.
Pocházím z venkova, ale od roku 1996 bydlím v Praze.
Pracoval jsem v různých oborech, např. v cestovním ruchu, překladatelské firmě, marketingu apod.

Seznam rubrik