Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

certik_bertik

24. 5. 2011 20:52
tak

myslím že hlavní problém je že jeho díla jsou příliš dlouhá. 5 hodin v divadle nikdo dneska sedět nebude

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni

24. 5. 2011 18:13
...

Vidim, ze se tu uz seslo dost bojovniku za i proti Wagnerovi. Obecne mam urcite smisene pocity - znam nekolik vynikajicich fyziku, kteri dali hodne lidstvu jako celku, ale lidsky to jsou (nebo byli) zmetci. K osobe Wagnera mam spise negativni pomer prave z duvodu jeho antisemitismu a nemohu to oddelit od jeho hudebniho genia (moje limitace). Ale nadhazuji otazku tak trochu mimo tema - co rikate Kupci benatskemu? Pochopil jsem toto dilo jako vnitrne a skryte antisemitske tez a byl jsem nemile prekvapen (mozna, ze sympatie a antipatie jsou tez vysledkem hereckeho obsazeni - Jeremy Irons vs. Al Pacino, mne je proste Shylock sympatictejsi nez Antonio).

0 0
možnosti
CJP

Ctihodnost Já První

24. 5. 2011 18:22
Re: ...

Je ale zajímavé, že antisemita Wagner měl velmi přátelské a blízké vztahy se židovskými hudebníky a literáty. 

0 0
možnosti
CGV

Ctitel Giuseppe Verdiho

24. 5. 2011 16:37
Židovský skladatel Giacomo Meyerbeer

Autor by se měl také zmínit o tom, jaké peklo ze života Wagner dělal jinému židovskému skladateli, Francouzi německého původu Giacomo Meyerbeerovi. Přitom když Wagner začínal, Meyerbeer byl již známý. Celou vahou své tehdy nemalé autority (neměřit dnešním pohledem, kdy je Meyerbeer téměř zapomenut: tehdy to byl Pan Někdo) se Giacomo Meyerbeer zasadil, aby začínající neznámý skladatel byl uváděn na jeviště operních scén. Když se stal Wagner slavným, což by se možná nikdy nestal bez Meyerbeera ¨(umělecky na to Wagner měl, ale někdy to bez pomocné ruky prostě nejde), Meyerbeera "odměnil" neúprosným strháním v knize Židovstvo v hudbě.

Někdy prostě lidé nenávidí ty, kteří jim nejvíce pomohli. Nenávidí je proto, aby jim nemuseli být vděční.

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni

24. 5. 2011 17:45
Re: Židovský skladatel Giacomo Meyerbeer

Beze slov R^!

0 0
možnosti
MK

thunder-bolt

24. 5. 2011 16:34
Naši umělci (sametoví a multikulturní ) tímto dokazují,

že jsou horší nacistů. Sice Wagnerovo dílo demonstrativně nepálí, ale naprosto ignorují. Naštěstí do Bayreuthu není daleko.R^

0 0
možnosti
CGV

Ctitel Giuseppe Verdiho

24. 5. 2011 16:40
Re: Naši umělci (sametoví a multikulturní ) tímto dokazují,

Ignorování něčeho je zločin? Odkdy? Existuje snad psaný zákonkl který by mě nutil chodit na Wagnera do divadel, kupovat si CD nebo DVD s jeho operami? Vy si klidně můžete do Bayreuthu jet. V tom Vám nikdo nebrání, ale není zločin, když tam jiný člověk odmítne jet.

0 0
možnosti
RO

Rozlousknutý oříšek

24. 5. 2011 16:31
Nacisti

Nacisti zneužili, překroutili a znásilnili snad úplně všechno, od svastiky, přes Wagnera až po Nietzscheho. Kvůli tomu, ale nemá smysl zavrhovat ani jednoho z jmenovaných, nebo jejich díla a filozofie nějak zatracovat. I když těm Židům to moc nevyčítám. To je jako s Internacionálou, nebo u odpůrců EU s Ódou na radost.

0 0
možnosti
CGV

Ctitel Giuseppe Verdiho

24. 5. 2011 16:43
Re: Nacisti

S tou Ódou na radost je to něco jiného. Není přímá souvislost mezi EU a Beethovenem (nebo mezi Hydnem a Hitlerem, přestože za Hitlera byla německou hymnou jedna z Haydnových skladeb, který je tou německou hymnou ostatně dodnes). Ale je přímá souvislost mezi osobou Richarda Wagnera a boržurou Židovstvo v hudbě.

0 0
možnosti

lubossula

24. 5. 2011 16:29
tezke posuzovat.

Nastesti jste v prubehu clanku sam upravil vase dvoji tvrzeni, ze jej zneuzila nacisticka propaganda... Ona ho ta propaganda ani tak nezneuzila samovolne, on se jim k tomu "zneuziti" primo sam svymi popstoji nabizel.... Jeho tvorbu si netroufam soudit, ackoliv jsem absolventem 12 let hudeby v oboru housli, takze k vazne hudbe mam samozrejme vztah. Nicmene si myslim, ze jestli nekdo je genialni  spisovate a do svych genialnich del by tu a tam vlozil " Svuj boj" nebo neco jineho, je logicke, ze tim muze u nekterych negovat genialitu del jinych.  Mate pravdu v tom, ze antisemitismus byl v te dobe neco normalniho, dokonce se dnes tvrdi, ze antisemitismus je soucasti evropske kultury. Takze zaverem.... Necme to vse na kazdem z nas.... Ja osobne povazuji snad za smutne, ze jeho jmenem se i dnes ohaneji nekteri, nikoliv aby vyzvedli jeho dilo, ale jeho antisemitske postoje. Nastesti to neni vas pripad.  

0 0
možnosti
CGV

Ctitel Giuseppe Verdiho

24. 5. 2011 16:29
Nesouhlas s autorem

Nesouhlasím s tím, že jako umělec by měl být posuzován pouze uměleckými měřítky. Lidskost je více než umění. Nejprve musíme být lidé e teprve potom můžeme poslouchat hudbu, číst knihy nebo chodit na výstavy obrazů. Proto vlastní podstata lidství je více než sebelepší umění. A když Wagner zklamal v něčem, co je o stupeň výše (lidství), nemůže to nijak vykompenzovat tím, co je o stupeň níže (umění).

Vážím si naopak Verdiho. Ten se Židů zastal v opeře Nabucco

0 0
možnosti
  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Narozen v roce 1976.
Pracovník v pojišťovnictví.
Hobby: politika, hudba, divadlo, literatura, historie, film, cestování.
Pocházím z venkova, ale od roku 1996 bydlím v Praze.
Pracoval jsem v různých oborech, např. v cestovním ruchu, překladatelské firmě, marketingu apod.

Seznam rubrik