Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

Tausret

30. 6. 2008 18:26
Vážený autore, vidím jenom dvě možnosti:

buď jste za a) neuvěřitelně naivní - vzledem k tomu, že jste komunismus a komunisty u nás viděl leda tak z rychlíku (lépe řečeno z dětského kočárku), bych to pokládala za pravděpodobné,

nebo za b) jste neuvěřitelně hloupý a neschopný,  hledáte možnost jak se dostat nahoru, stát se "perspektivním kádrem" a čekáte, že si vás soudruzi všimnou a ocení vaše agitky. Z obého se mi dělá zle...Rv

0 0
možnosti
AA

A.A.

29. 6. 2008 19:31
Autore

S hlavní myšlenkou by šlo souhlasit. Váš apel na zdravý rozum chápu a beru ho. Pak jste si to trochu pokazil zmínkou o ODS. Ale uvědomte si, že zde to není jen o politických stranách. Konflikt mezi neoliberály a socialisty je dlouhodobý. Jeho symbolem může být např. dílo Cesta do otroctví od Hayeka.

Jinak co se týká viny. Zde bych využil dílo myslitele Jasperse Otázka viny, kde velmi pěkně řeší, jak přistupovat ke kolektivní vině. S Jaspersem souhlasím, proto zde nebudu opakovat jeho slova. :-)

0 0
možnosti
RR

rezjir

29. 6. 2008 16:36
Americký soud v povalečném Německu

uznal jako polehčující okolnost, když někdo vlezl k nacistům z osobního prospěchu

0 0
možnosti
C

ctenar1970

29. 6. 2008 13:41
at mluvite o nich,jak chcete

ale musime priznat,ze patrna cast lidstva veri v myslenku komunistu o socialni rovnopravnosti.V tomto smeru maji vzdy podpor urcitych vrstev  obyvatelstva v cele zemekouli.Je to duvod ,proc tady jsou porazeni jinde jsou vitezni.Proste jejich idelogie je neznicitelna.

0 0
možnosti
C

chodovar

29. 6. 2008 12:59
!!

Kdo byl členem KSČ, byl buďto prospěchář, nebo s komunistickými zvěrstvy souhlasil. Obojí je špatné.

0 0
možnosti
I

ignorantka

28. 6. 2008 21:55
komunisty do gulagu!

vstupem do komunisticke strany vyjadril tvuj deda souhlas s jejimi praktikami. nikdo ho tam nenutil. mozna to byl cestny clovek?, ale bohuzel podporoval necestne komunisty, mohl si vybrat proti nim bojovat ne spolupracovat. - moji predci taky byli cestni lide a presto jim komousi z partaje tveho deda rozkradli nebo rozbourali, co se dalo a meho otce poslali do gulagu. problem neni o kolektivni vine, problem je, ze u nas za tyto zlociny nebyl nikdo potrestan. bez se vyplakat dedovi na rukav.(Y)

0 0
možnosti
V

Vikina

28. 6. 2008 18:23
Matení pojmů

Tyhlety debaty, kdo byl či nebyl a jaký. Podstatou snad je, že nedošlo k žádnému vyrovnání s minulostí a nápravě křivd. Nikdo přece nechce plošně věšet komunisty, jak snad článek naznačuje. Dokonce i Jakeše bych nechal na pokoji, pokud se mu nedokáže nějaké svinstvo. Ale proč nebyli pohnáni k soudu aspoň ti, co zločiny prokazatelně spáchali? Proč naopak mají dnes mnohem větší důchody, než jejich oběti, kterým nejspíš nebyly roky věznění započítány do odpracovaných let. To je, oč tu běží. Takové články jen matou podstatu věci a zakrývají marast, za nějž vděčíme pučistům, kteří  si vzali za štít Havla, Pitharta  a podobné.

Mimochodem, k soudu byli zavoláni obvykle jen ti, co si po letech přiznali, že se skutečně dopustili svinstva a litovali toho. No není tohle jasný výsměch spravedlnosti a současně signál pro zločince, aby v žádném případě nepřiznali, že jsou zločinci?

0 0
možnosti
RP

radim36

28. 6. 2008 23:53
Re: Matení pojmů

Vyrovnání s minulostí je prázdný pojem, pokud se myslí plošné vyrovnání. Vyrovnání s minulostí je vždycky osobní.  A ať to berete jak to berete, většina občanů České republiky je s komunistickou  minulostí  dávno vyrovnána. Pokud by tomu tak nebylo, dávno by se to stalo součástí volebního programu nějaké vítězné strany.

0 0
možnosti
JN

Hail Eris

28. 6. 2008 18:01
odsuzuji plosne vsechny cleny

odsuzuji plosne vsechny cleny KSČ,  NSDAP a katolické církve.

nepodal bych ruku nekomu, o kom vim, ze byl nebo je clenem jedne z techto organizaciRv

0 0
možnosti
V

Vikina

28. 6. 2008 18:12
Re: odsuzuji plosne vsechny cleny

Erisi, odeber se do ústavu, kam jedině patříš, a nesmraď na blozích. Kdo se má tím hnojem furt probírat.

0 0
možnosti
RP

radim36

28. 6. 2008 16:40
Antikomunismus

Co se týká antikomunismu, plný souhlas. Je třeba oddělit komunismus jako ideologii a komunisty a jejich pomocníky jako představitele státu před rokem 89. Když už jsme legitimitu tohoto státu v podstatě hned po roce 1989 uznali jako celek a vynechali jsme z toho jen některé zločinné jednotlivce.  Co se týká antikomunismu v ODS, pokud vím, v programu to nemá, nechává to jako soukromou věc každého. Že se tam jako v každí straně objeví různí hlupáci a vyskytnou se excesy, jako vyznamenání Mašínů, to bývá v každé straně. Co se týká Paroubka, tak to je namyšlený křupan a už z jeho řeči a zjevu se mně dělá špatně. Vrána k vráně sedá a podle Paroubka je nutno posuzovat celou stranu. Už kvůli tomu, že ve straně zavedl totalitní režim a kdo má trochu jiné názory , jde z kola  respektive strany ven.

0 0
možnosti
AA

A.A.

29. 6. 2008 19:35
Re: Antikomunismus

R^R^;-)

0 0
možnosti
RR

rezjir

28. 6. 2008 14:59
Pane autore

Zkuste se přenést do r. 1848, kdy volební právo neměl téměř nikdo a společnost se dělila na privilegované a neprivilegované. atd. a hlásat tam,že třeba odsoudit komunistickou ideologii, která bude mít na svědomí miliony obětí a je pro svůj základní princip založeném na třídním boji nebezpečná".

Nejenom Marx by se vám vysmál, a namítl by, že proti těm milionům budoucích obětí stojí ty miliony skutečných obětí kapitalismu, ty rezervní armády nezaměstnaných a hladových a že on třídní boj nevymyslel (což je pravda) a že mu jde pouze o to, aby třídní boj byl navždy jako motor dějin odsunut mezi haraburdí.

0 0
možnosti
RR

rezjir

28. 6. 2008 15:01
Dodatek

A jak můžete tvrdit, že komunismus potlačoval lidská práva, když jeho zásluhou naopak získali všichni volební právo, právo na osm hodin spánku, osm hodin práce a osm hodin odpočinku. Např. 

0 0
možnosti