Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

repanak

14. 11. 2010 20:22
Tenkrát bylo Jiráskovi 57 let

a to bylo svým způsobem více než dnes. Mně je 64 a i když se snažím jít s dobou tak řadě věcí nerozumím nebo se s nimi neztotožňuji a nelíbí se mi. Přitom neustále si opakuji - v každé době se o každé nové generaci říká, že je horší než ...... Asi má blogger o této hře pravdu, ale Verdi také měl spoustu propadáků - dočasných (i Traviata) i trvalých. Ale Věk, Temno, Lucerna i Filosofská historie jsou klenoty, to mi nikdy nevymluví.

0 0
možnosti
PK

repanak

14. 11. 2010 20:15
Tenkrát bylo Jiráskovi 57 let -

0 0
možnosti
K

Kozel_

14. 11. 2010 19:40
Tuto hru neznám

Nevyčítal bych nikomu dílo nepovedené. Kdo je hodně produktivní, tak některá díla má méně vydařená. I tak je to lepší než jiný, který nenapíše nic, nebo jen málo děl, byť vytříbených.

Trošku se vrátím k Věkovi, o kterém jste psal dříve. Souhlasím s Vaším popisem, mistrně zachycuje dobu, lidi z nejrůznějších skupin, např. mezi katolickými kněžími je řada velmi ušlechtilých lidí. Kromě dobového zachycení, tak Jirásek dokázal velmi mistrně zachytit i typy lidí brato nadčasově. Lidi pracovité, intrikány - zde je zajímavé jak argumentace po dlouhé době zůstává i dnes velmi podobná. Je to mistrovské dílo. Skutečný problém v tomto díle mám s tím, proč možná z něj udělali televizní seriál. Je to jeho rusofilství. Jistě, většinou odráží oblibu Rusů u intelektuálů jako Dobrovský. Je tu ale i určitý popis, který je samostatný, tedy ne v ústech lidí jak ten Dobrovský a další nadšenci. Rusové ve skutečnosti se chovají jinak. I když tehdy nebyli poznamenáni socialismem, tak určité rysy tam byly.

0 0
možnosti
K

Kozel_

14. 11. 2010 19:47
Re: Tuto hru neznám

Uvedu pár příkladů. Rusové rozhodně nejsou pořádní. Pak taky za realistické nepovažuji, že za vše chtěli platit. A vůbec mezi Rusy neexistovalo přátelství mezi vyššími veliteli a prostými vojáky. Přesně naopak, u Rusů stačí být jen o stupínek výše a dotyčný dává těm pod sebou jasně najevo, že je nad nimi. Vůči svým nadřízeným je ovšem zase servilní. Typicky to je např. na lodi, kde kapitán není s důstojníky rozhodně v jedné partě. A důstjníci se zas nekamarádí s mužstvem nebo poddůstojníky. Takových detailů, pokud jde o Rusy, tam je celá řada. Jirásek jistě nebyl komunista, nicméně ta pochvala Rusů způsobila, že dílo bylo komunisty zneužito ke své propagandě.

Exkardinál Vlk nemá Jiráska rád. Když se ho ptali z jednoho časopisu, které knihy čte, tak zmínil, že Jirásek není jeho oblíbený autor - přestože dotaz byl poněku jiný. Dosti mu leží v žaludku, podobně jako P. Halíkovi. Fokolaríni to mají jako často opakovanou formulku, jak ten Jirásek psal nepravdivě a byl špatný.

0 0
možnosti
L-PC

Lobo - poslední Czarnian

14. 11. 2010 18:56
Nové směry

To v té době byly který?

0 0
možnosti
BK7

bledy kanadan 7

14. 11. 2010 19:42
Re: Nové směry

Určitě byly,dneska prý jsou taky;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Narozen v roce 1976.
Pracovník v pojišťovnictví.
Hobby: politika, hudba, divadlo, literatura, historie, film, cestování.
Pocházím z venkova, ale od roku 1996 bydlím v Praze.
Pracoval jsem v různých oborech, např. v cestovním ruchu, překladatelské firmě, marketingu apod.

Seznam rubrik