Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

duhastrecht

13. 3. 2010 7:45
Alois Jirásek psal

psal přesně to, co psal, to jeho Proti všem temno a pod. jsem

si dal tu šílenou (píše velice obsáhle) práci přečíst.

Takže je, co je, resp. co byl, ubohý trapný lhář a falsifikátor dějin, ta jeho "pravicovost" je asi tak "pravicová", jako byl "jiný" Trockij. Jako vzor si ho komunisté vybrali dobře, byli stejní jako on.

0 0
možnosti
K

kaktusak

12. 3. 2010 23:26
Jirásek byl nacionalista,

měl blízko spíše k autoritativní pravici, ustrnul kdesi v obrozeneckých dobách, neměl pochopení pro moderní myšlenky. Proto se mu socialismus pochopitelně nelíbil.

Nevím kde jste sebral, že ho komunisti vydávali za průkopníka komunistické ideologie. Je to nesmysl. Ještě větší nesmysl ovšem je, že by Temno jakkoliv připomínalo dobu socialismu. Je to právě naopak, socialismus znamená vysvobození z temna buržoazního režimu.

0 0
možnosti
T

tacet

12. 3. 2010 22:18
Správně to řekl Werich....."

...."  Jirásek  by  se  v  dnešní  době  velmi  uplatnil  ve  filmu  a  v  televizi , protože  jeho  romány  mají  vždy  dobrou  a zajímavou  zápletku   .  Pravdou  ale  je , že  nemístně  glorifikoval  husitství ,  které  je  ostudou  českých  dějin . "

0 0
možnosti

jarinka

12. 3. 2010 20:22
Jirásek je Jirásek a basta.

Myslím, že zbytečně, možná populisticky, vnášíte jakési ideologie tam, kam nepatří.

0 0
možnosti
PGS

pgjed

12. 3. 2010 18:13
Tchán Kondelík, zeť Vejvara?

Co nelze popřít, že  Jiráskovy romány jsou relativně věrohodně, leč výběrově založeny na relativně věrohodné, leč selektivní historiografii Palackého. A tak se téměř celé jeho dílo stalo vítaným nástrojem tažení proti církvi jak Masarykovi, tak bolševikům. Hlavním protagonistou tohoto tažení byl průběžně Jiráskův zeť prof. Nejedlý. Nezaznamenal jsem, když Nejedlý dělal účelový výběr z výběru z výběru, že by jej za to Jirásek jakkoliv káral, natož z pozice pravičáka. A  Nejedlý se svou teorií husité = první komunisté a my jsme jejich dědici, věru nezačal až po únoru.

0 0
možnosti
RR

rezjir

12. 3. 2010 18:33
Re: Tchán Kondelík, zeť Vejvara?

Paleckého ne, ale Denise, z něho  prý má opsány celé pasáže.

0 0
možnosti
S

snaduzdost

12. 3. 2010 18:05
Jaký měl Alois Jirásek vztah k bolševismu a komunismu

Mladý muži. O nadpisech textů se píší dlouhé studie. Takže promiňte, že váš  zkritizuju. Ale A. Jirásek a komunisti není problém. Problém jsou překručovači českých dějin, kteří usilují dobu  temna - to není Jiráskův pojem, nýbrž dobrušského současníka té doby - období ideologického , ale i politického útlaku ze strany Habsburků a jejich prodloužené ruky, jezuitů  -,  zprostředkovat současnému  českému myšlení jako  obodobí rozkvětu české kultury. Je to podvod národu  umně a cílovědomě podsouvaný. Proto podle nich  genius Aloise Jiráska - jedinečný popis  situace českých zemí pod Habsburky, a nejen toto -  musí být bezezbytku vymýcen.

0 0
možnosti
PGS

pgjed

12. 3. 2010 18:39
Re: Jaký měl Alois Jirásek vztah k bolševismu a komunismu

Vážený pane, když ono nic není černobílé, dokonce ani to Jiráskovo Temno, kde Jirásek při vší výběrovosti nemohl smlčet i pozitivní obraz katolického kněze. Proto by nebylo dobré zapomínat třeba, že doba "Temna" je dobou, kdy třeba působily i osobnosti, jako B. Balbín, jezuita a řada dalších. V té době jezuitská kolej Klementinum byla nejenom střediskem věd a vzdělanosti, ale i  vyšší vzdělávací  institucí s českým vyučovacím jazykem, podobně jako jiné katolické klášterní školy. Je to období Českého baroka atd..

Samotná rekatolizace je výsledkem Vestfálského míru, který vpodstatě určil, na jakém území bude jaké náboženství. Takže třeba ve Slezsku, které bylo rovněž zemí České koruny, žádná rekatolizace neprobíhala, podobně i v Uhrách a na Slovensku. A v jiných zemích zase probíhala rekalvinizace, mnohde tvrdší, než naše rekatolizace. Nesuďme proto tuto dobu bez souvislostí, výběrově a dnešníma očima. Bylo by to hloupé.

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

12. 3. 2010 17:46
Kdyz jsem vyrustal za komunismu

a cetl jsem Jiraska, nemel jsem nijdy dojem, ze byl podpurcem komunismu. Jeho romany byly historicke, nekdy dost romanticke.

0 0
možnosti
K

Kozlík_

12. 3. 2010 17:37
Máte pravdu, Jiráska nesnáší ex-kardinál Vlk

Docela proti němu štve, společně s Halíkem. S budhismem a čím ještě se skvěle Halík kamarádí, ale nekatoličtí křesťané, to nemají rádi. Jirásek přitom o katolictví nepsal nějak fanaticky. Uměl ocenit řadu jezuitů, kteří byli národními buditeli.

Některé věci ovšem přece jen idealizoval. Například v F.L. Věkovi popisuje ruské vojáky jak skvělé lidi, jakými přece jen nebyli. Odráží tím pohled tehdejších slavjanofilů, nebo šlo i o jeho pohled? Ale po staletích rakouské nadvlády, v době kdy chyběla negativní zkušenost s ruským imperialismem, toto je třeba vnímat jinak. Každopádně byl Jirásek čestný člověk a dobu komunismu by jistě popsal jako temno taky. Komunisti ho spíše zneužili, jemu šlo o jiné věci.

0 0
možnosti
PV

VerneP

12. 3. 2010 18:06
Re: Máte pravdu, Jiráska nesnáší ex-kardinál Vlk

Mozna, ze si Rusi idealizoval, mozna vsak mel osobni velmi dobrou zkusenost s nekolika jedinci. Moc pausalizujete, asi by se Vam taky nelibilo, kdyby si o Vas nekdo myslel, ze jste uplne stejny, jako p. Paroubek, jen kvuli tomu, ze jste z Ceska.

0 0
možnosti
RR

rezjir

12. 3. 2010 16:22
Spíéše jste měl prozkoumat

jaký měl vztah Jirásek k sexu. Důvěrně vám prozradím, že to bylo téma jedné studentské práce. A bylo to zajímavé.

0 0
možnosti
  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Narozen v roce 1976.
Pracovník v pojišťovnictví.
Hobby: politika, hudba, divadlo, literatura, historie, film, cestování.
Pocházím z venkova, ale od roku 1996 bydlím v Praze.
Pracoval jsem v různých oborech, např. v cestovním ruchu, překladatelské firmě, marketingu apod.

Seznam rubrik