Kabirův boršč

Venku bylo jak na Sibiři a jaro v nedohlednu. Nezbývalo mi tedy nic jiného, než zjistit, co že tam ti domorodci za Uralem v místní tundře jedí a šel jsem hledat velký hrnec. Mezitím jsem se pokusil ještě třikrát za sebou říct nahlas BORŠČ, abych doma u sporáku zvedl trochu náladu. 

Na vývar jsem si u řezníka Krkovičky koupil uzené vepřové maso, hovězí přední s kostí a kuřecí křídla. Všechno dohromady asi 750 gr. Přidal jsem ještě celou cibuli, nové koření, bobkový list, zalil jsem to vodou a dal jsem to na dvě hodiny pomalu vařit než změkne maso. Prý se má na začátku sbírat lžící pěna. Tak jsem ji dvakrát sebral, přiklopil pokličkou a šel si po svým.

 

V boršči je toho hodně, tak si připravte ještě: cibuli, tři mrkve, plátek celeru, půlku zelí, rajčatový protlak, petržel, zakysanou smetanu a nakládanou řepu. Tfuj to je ale věcí...

 

Kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky. Nezapomeňte si při vaření otevřít okno nebo dveře, ať máte pocit, že jste za Uralem. V případě, že vaříte v létě, tak aspoň dveře od lednice.

 

Na pánvi osmahněte cibuli na oleji.

 

K osmahnuté cibuli přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu.

 

Do nového hrnce odeberte trochu vývaru, který se vám už nějakou dobu vaří a nasypte do něj nakrájené zelí a nechte vařit než bude zelí měkké.

 

Asi po dvou hodinách vyndejte měkké maso z vývaru na talíř. Vývar přeceďte a dejte zpátky do hrnce. Přidejte osmahnutou kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a nakrájenou řepu.

 

Nakonec do vývaru nalijte uvařené zelí.

 

Maso nakrájejte a vraťte ho zpátky do vývaru, ať mu není venku zima.

 

Pořádně to celý zamíchejte a nechte chvilinku povařit a přivoňte si. Tak co? Voní? Nikde jsem moc nesolil, protože tam bylo uzený maso, takže to nechám na vás.

 

Vzal jsem si na to velký talíř a ještě jsem na to jako správná gurmánská myš dal zakysanou smetanu.

 

Nebudu lhát, že se mi to nepovedlo. Dvakrát jsem si přidal. Škrtila mě dokonce i zástěra, kterou jsem si pro tyhle případy nechal udělat na gumičku.

 

 

Autor: Myšák Kabir | středa 27.3.2013 9:00 | karma článku: 20,83 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Myšák Kabir

Kabir v Potkaním Klokánku

7.12.2015 v 14:54 | Karma: 22,72

Myšák Kabir

Kabirovo skotačení ve Skotsku

19.11.2015 v 13:48 | Karma: 19,39

Myšák Kabir

Kabirovo léto

3.9.2015 v 14:15 | Karma: 22,23

Myšák Kabir

Festival pohledem myší

14.7.2015 v 14:21 | Karma: 22,80