- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Na návod, jak si udělat doma pivo, jsem brejlil asi hodinu. Stále jsem nevěřil, že to není návod na Temelín, ale že mi z toho jednoho dne vyjde něco, čemu budu možná říkat pivo.
Že jsem si nebyl jistý návodem - dobře. Ale já si nebyl jistý ani touhle váhou. Nedal jsem ale na sobě jako vždy nic znát. Vyhrnul jsem si rukávy, které jsem neměl a vrhnul se do vaření.
Odměřil jsem si slad. Jeden mnichovský a jeden plzeňský. Od oka - asi tak půl na půl.
Pak se mi ale kýbl smýknul a šel jsem pod stůl i se sladem.
Tady jedna vzpomínka do alba na šrotování sladu.
Je potřeba si najít hrnec, do kterého se vejdete. Já ho našel. A vám všem lidem přeji hodně štěstí při hledání!
Slad se musí zahřát.
Tomuhle se odborně říká dekokce - první rmut. Já jako amatér jsem vzal, co jsem měl po ruce a rozdělil to na tři dávky.
Tuhle tepelnou úpravu mám ze všeho nejraději. Šup s jedním hrncem do postele a nahřát záda. Důležitý - hlavně neusnout!
Tady jsme u druhého rmutu. Hlavně bacha, abych si nekápnul na kožich.
Připravil jsem si nádoby na scezování a volal o pomoc, protože jsem ten hrnec nemohl unést. Zkuste si někdy unést hrnec, který je větší jak vy. Bych vás rád při tom viděl...
Tomuhle kroku říkají ´´pivaři´´ - vyslazování.
A takhle vypadá chmel. Byl jsem vyděšenej k smrti. Připomnělo mi to takový ty granule, co jsou nasypaný někde v rohu místnosti a po kterých se už nikdy neprobudíte.
Doma jsem jim sehrál trochu divadlo, ale s nikým to ani nehlo, tak jsem narovnal a oprášil chlupy a šel něco zase dělat.
Chopil jsem se vařečky a přesunul se k chmelovaru.
A máme tu jeden nefalšovaný - Whirpool. Fakt se tomu tak říká, proto pozor, neplést si s Jacuzzi.
Tady jsem se pokoušel rozkvašovat mladinu.
A začalo to pořádně bublat...
Připravte se na to, že během vaření piva budete stále pobíhat okolo s metrem, teploměrem, stopkama a budete převádět jednu hodnotu na druhou.
Takhle to vypadá po jednom dni v lednici, kde se to nechá 5-10 dní. Poté se to přetočí do tanků nebo jiných nádob a nechá se to v nich čtvrt roku.
Uplynul čtvrt roku a já si konečně nalil. Ještě jsem ani neodložil flašku a už někdo zvonil. Soused, ten vždycky ví, kdy má přijít...
Kabirova poznámka: Toto neberte jako recept, ale jako obrázky z dovolený. Kdyby to měl být recept a měl být nafocen krok za krokem, tak ještě příští týden ležím u těch všech hrnců a teploměrů.
Udělejte pro mě něco: Až si zase jednou s někým budete připíjet pivem a budete pozvedávat sklenici, nekoukejte tentokrát po servírce a vzpomeňte si na mě. Kolik jsem měl s tím jedním půllitrem práce. Na zdraví!
Další články autora |
Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...