Kabirova bezinková šťáva

Honem, honem, honem než vám odkvetou. Teď je totiž nejlepší čas na výrobu bezinkové šťávy. Je jednoduchá, dobrá a prý pořádně prokrvuje. Akorát pozor při trhání, ať nedopadnete jako já. Jsem totiž první myš, která zvládla spadnout z bezinky.

Tuhle bezinku za barákem jsem měl v merku už nějaku dobu. Když přišel čas, vylezl jsem do koruny a ...

 

...málem mě to stále život. Větev zapraskala a já si poprvý v životě vyrazil dech.

 

Když jsem dlouho nešel, museli povolat speciálně vycvičeného záchranářského psa, aby mě našel.

 

Když už jsem byl teda spadnutá myš, tak jsem se nechal aspoň eskortovat až do spižírny.

 

Co všechno je potřeba na výrobu bezinkové šťávy: jeden záchranářský pes, 6-8 květů bezinek, 1 litr studené vody, 1 kg cukru, 20 g kyseliny citronové, velkou sklenici a kousek látky.

 

Budete potřebovat kousek plátna nebo jiné látky. Já jsem po ruce zrovna nic neměl, tak jsem střihnul kousek záclony z okna.

 

Sklenici vyberte pořádně velkou - nejlépe abyste se do ní vešli a nedošáhli ani špičkama na dno.

 

Naštěstí jsem stihnul narvat 6- 8 květů, než jsem spadnul. Ty jsem pak opláchl pořádně ve vodě.

 

Oprané bezinky ve vodě jsem namočil do vody a přidekloval kouskem záclony.

 

Nechal jsem je 24 hodin uležet - nejlepší je, když je dáte na sluníčko. To mají mooooc rádi.

 

Chvílemi jsem na ně hodil oko a čekal do druhého dne.

 

Druhý den jsem šťávu z bezinek přecedil přes kousek záclony do hrnce, přidal cukr a dal vařit. Tady už to bylo peklo - doma poznali odkud pochází záclona a co se dělo pak, radši tady nebudu popisovat. Pak jsem štávu s cukrem přivedl k varu a přidal jsem kyselinu citronovou. POZOR! Tu musíte přidávat postupně a pomalu, pokud tedy nepotřebujete zrovna vytírat podlahu. Hrozně to totiž pění....

 

Tohle mi zbylo ve sklenici, když jsem s tím uhánel na kompost.

 

Až vám šťáva přejde varem a máte tam i kyselinu citronovou, tak můžete rovnou přelívat do sklenic. Ale nezapomeňte sklenice pořádně vypláchnout, ať vám to pak neplesniví.

 

Nezapomeňte za tepla ještě nahřát záda.

 

A hotovo! Chvíli jsem se natáhl, stejně jsem neměl kam pospíchat. Díky té zácloně jsem byl bez oběda a v galanterii otevírají stejně až ve dvě.

Autor: Myšák Kabir | čtvrtek 20.6.2013 10:38 | karma článku: 21,50 | přečteno: 1244x
  • Další články autora

Myšák Kabir

Kabir v Potkaním Klokánku

7.12.2015 v 14:54 | Karma: 22,72

Myšák Kabir

Kabirovo skotačení ve Skotsku

19.11.2015 v 13:48 | Karma: 19,39

Myšák Kabir

Kabirovo léto

3.9.2015 v 14:15 | Karma: 22,23

Myšák Kabir

Festival pohledem myší

14.7.2015 v 14:21 | Karma: 22,80