Kabir vaří Chilli con carne

Chilli, čili takovej mexickej einopf, je další recept z mé oblíbené kategorie „Nedá mi to moc práce a přitom budu za hvězdu“ Jdeme na to, amigos?

Potřebovat budeme:
Půl kila mletýho masa. Já kupuju hovězí, není to pak tak tučný, ale vražte tam klidně pašíka.
Pak zajdeme do oddělení piksel a vezmeme tam jedny červený fazole v nálevu, jedna loupaná rajčata a dva rajský protlaky.
V zelenině pořídíme šest cibulí, česnek a takovej ten trio mix paprik (ale když dáte tři zelený, nic se nestane, jen to nebude tak hezký na pohled).
Taky budeme potřebovat kysanou smetanu, strouhaný eidam, chleba no a samozřejmě... CHILLI!

 

Nejdřív jdeme sekýrovat. Nemusíme se s tím párat kdovíjak na jemno, cibuli i papriku nakrájíme na takový celkem velký kousky.

 

Na rozpálený olej hodíme cibuli a mleté maso a orestujeme. Přitom intenzivně vařečkou popichujeme maso, aby se rozšmidlalo a nebyl z toho karbanátek.

 

Pak tam přihodíme papriky a taky si otevřeme všechny plechovky a vrazíme tam obsah i s nálevem. A zamícháme!

 

Pak tam vyždímáme ten česnek...

 

...a nakonec to osolíme, osladíme moučkovým cukrem, hvízdneme tam kapku citronové šťávy a zaprášíme chilli kořením.
Prosím vás, s těmihle surovinami opatrně. Nechceme si to hned z kraje přesolit nebo si založit na chrlení plamenů. Přidat se tam dá později, tak začněme opatrně.

 

No a teď už to jen zalijeme trochou vařící vody tak, aby se nám to dobře míchalo, protože kromě míchání se s tím už nemusí dělat nic. Zato se na to nesmí zapomenout. Takže si v klidu uděláme pohodlí v kuchyni, nalijeme si sklenku dobrého vína a každých pět až deset minut tím zakvedláme od dna, aby se to nepřižahlo. Případně ochutnáváme, protože to božsky voní, a podle potřeby průběžně dochucujeme, ju? No a když jsou papriky měkké, je to hotovo – tak za tři čtvrtě hodinky.

 

Nakonec to naložíme na talíře, zasypeme strouhaným sýrem, ozdobíme bobkem kysané smetany, podáme to strávníkům s chlebem a koukáme, jak to do nich padá!

Tak si nechte chutnat a buen sabádo!

 

 

Dovětek mimo gastronomické téma:
Rád bych tímto poděkoval panu Jaromíru Petříkovi, že na svých webovkách poutá mé stránky.
Už chápu, že ty jeho divné příspěvky v diskusích pod mými články jsou jen takové přátelské kočkování ;)

Autor: Myšák Kabir | sobota 24.5.2014 7:30 | karma článku: 30,39 | přečteno: 3766x
  • Další články autora

Myšák Kabir

Kabir v Potkaním Klokánku

7.12.2015 v 14:54 | Karma: 22,72

Myšák Kabir

Kabirovo skotačení ve Skotsku

19.11.2015 v 13:48 | Karma: 19,39

Myšák Kabir

Kabirovo léto

3.9.2015 v 14:15 | Karma: 22,23

Myšák Kabir

Festival pohledem myší

14.7.2015 v 14:21 | Karma: 22,80