Expedice Severní pól, část III. - Základna Barneo

Co napsat na začátek? U VŠECH MYŠÍCH HROMŮ - TADY JE ALE ZIMA! Budu vděčnej, pokud nebudu muset být na každý fotce. Jen si vpomeňte, když se fotíte na sjezdovce, jak vás bolí prsty a tady je pro představu něco kolem mínus třiceti stupňů. Necítím ani fousy u čumáku a eidam, co jsem si vzal s sebou je na kost.

V nejsevernějším městě na světe, v norském Longyerbyen jsem doběhl poslední spoj, který mě měl dostat na ruskou základnu Barneo. Ta je známá tím, že je vlastně na ledu. Každý rok ji vybudují jen na měsíc, když je led dostatečně silný. Nemusíte dvakrát hádat, kdo je poslední a pro koho jsou otevřeny ty dveře.

 

Byl jsem přilepený na okně a nemohl jsem se vynadívat. Tohle je pohled z pravého okýnka...

 

... a tohle jsem viděl, když jsem přeběhl pár klínů na druhou stranu.

 

Byl jsem zase o kus dál. Byl jsme na Barneu. Na místě, odkud vyráží expedice k Severnímu pólu. Tady mě měl čekat můj polarní průvodce. Tak doufám, že všechno klaplo a tohle nebyl můj poslední let v životě.

 

Museli jsme vytahat veškerý náklad. No, já teda ne. Neměl jsem ani baťoh. Jel jsem jenom ve svetru - chtěl jsem jako vždy zabrat co nejmíň místa. Tak jsem aspoň ještě okouknul to speciální ruské letadlo, které má motory nahoře, aby nenasával sníh.

 

A pak se letadlo dalo opět do pohybu a já doufal, že ho nevidím naposled a za pár dní se budu moci do něj opět vyškrábat.

 

Hurááá nezapomněl na mě. Naše první setkání. Já a polárník Miroslav Jakeš. Padli jsme si hned do oka. Byl jsem rád, že mi svetr ladí s jeho bundou, přeci jenom budu pár dní součástí jeho kapsy. Tak ať nám štěstí přeje...

 

Takhle vypadá základna Barneo, když na ní dorazí první turisté. Co ale této měsíční základně všechno předchází? Na to se pojďte podívat.

 

Před vybudováním základny koupí Rusové od Američanů drahé satelitní snímky, kde podle tloušťky ledu vytipují základnu, která bude schopna unést celou základnu včetně letadel a dvou roleb.

 

Na vytipované místo vyletí z Ruska tři vrtulníky. Dva jsou naloženy nákladem a jeden pouze palivem. Uprostřed cesty přistanou, dva vrtulníky dotankují a jeden se vrací zpět. V momentě, kdy vrtulníky dosednou na budoucí základnu, už nemají palivo na cestu zpět. Potvrdí, že jsou na místě a rusové vysílají další letadlo...

 

Velké letadlo přiváží tyto dvě rolby. Letadlo nepřistává, protože nemá dráhu, ale rolby jsou vyhozeny na základnu na padácích. V letadle je ještě nastartují a zůstávají nastartované po celou dobu na základně. Jakmile rolby dopadnou, ihned se začne s přípravou přistávací dráhy pro velké letadlo.

 

Pak to všude vrčí jako ve fabrice, ale bez toho by nebylo teplo...

 

V momentě, kdy je runway hotová a připravena přijmout velké letadlo nastává frmol a všichni vědí, že není moc času - pouze jeden měsíc a to vám musí přát ještě počasí.

 

A takhle vypadá nejseverněji položený záchod na zemi.

 

 

Dostávám poslední instrukce a jestli zítra počasí dovolí, tak vyrazíme k Severnímu pólu....

 

 

 

Autor: Myšák Kabir | pondělí 6.5.2013 10:03 | karma článku: 13,63 | přečteno: 437x
  • Další články autora

Myšák Kabir

Kabir v Potkaním Klokánku

7.12.2015 v 14:54 | Karma: 22,72

Myšák Kabir

Kabirovo skotačení ve Skotsku

19.11.2015 v 13:48 | Karma: 19,39

Myšák Kabir

Kabirovo léto

3.9.2015 v 14:15 | Karma: 22,23

Myšák Kabir

Festival pohledem myší

14.7.2015 v 14:21 | Karma: 22,80