Tip na výlet: Zbořený Kostelec

5,5 km dlouhá procházka z Nespek podél Sázavy ke zřízenině hradu Zbořený Kostelec a samozřejmě zpět.

V úvodu prvního článku této rubriky si dovolím malé intro. Každý kdo má dětičky jistě často zvažuje, jak nejlépe využít volné chvilky během víkendů a kam nejlépe s vyrazit na rodinný výlet, který by děcka ocenila.

Naše téměř čtyřletá ratolest navíc letos na jaře onemocněla cukrovkou (o tom se rozepíšu v rubrice Diabetes Mellitus), takže pohyb je potřeba za současného bedlivého hlídání hladiny cukru.

Protože sami často hodně složitě hledáme kam vyrazit a co by dětičky zaujalo, rozhodl jsem se rozdělit se i s ostatními těmito "minicestopisy", ukázat obrázky a možná i někdo ze čtenářů se nechá zlákat k výletu na místo, o kterém by jinak nevěděl.

Nedaleko od našeho bydliště se nachází zřícenina hradu Zbořený Kostelec, kam už moje rodiče vodívali mně. Zřícenina hradu je rozhodně jednou z věcí, na kterou se dětská duše nechá snadno zlákat a ráda se těší.

Jako výchozí bod našeho výletu jsme zvolili vesničku Nespeky (na staré benešovské silnici), odkud lze vyrazit podél řeky. Turistické značení v tomto okamžiku ukázalo 5,5 km a byl jsem si zcela jist, že naše malá kompletní trasu sama neuťape. Potají jsem doufal, že zvládne alespoň cestu tam a zpátky se, jak už to bývá ponese. 

Cesta tam probíhala poklidně. Po třech kilometrech se podaří opustit chatovou část a člověk přijde k zemědělské usedlosti Ledce. Tam je maličký kostelík, který jak jsme zjistili někdo trpělivě opravuje. Louky po levé straně cesty jsou v současnosti užívány pro chov dobytka, takže malá ocenila i zoo vložku - "jééé telátka."

Třetí čtvrtina cesty vede turistická značka po již po pěšině a člověk se tak vyhne další chatové kolonii. Od tohoto místa je už v dále vidět zalesněný kopec z kterého vykukují zbytky kamených zdí a věžiček.

Sára šlapala statečně a tak jsme dorazili na cílové rozcestí pod hradem. Sem se lze dostat i autem po silnici z Týnce nad Sázavou, ale to bychom přišli o krásnou vycházku. Nad hlavami se už tyčila věž a těšili jsme se na přímou konfrontaci s historií. K tomu bylo třeba vystoupat příkrým lesním úsekem, tentokráte po zelené značce, až jsme dorazili ke zbytkům hradního příkopu a padacího mostu.

Nedaleko již čeká zřícenina hlavní budovy hradu a několik hradeb. Je třeba nenechat se odradit a hledat dál, protože níže lze ještě najít zbytky dvou věží a hradby nádvoří.

Sáře se hrad líbil a dokonce sama došlapala i zpátky k autu, poponášeli jsme jen dvakrát. Zbořený Kostelec mohu zcela jistě doporučit na příjemnou rodinnou vycházku. 

Více informací o hradu lze najít na adrese: http://www.zborenykostelec.cz/

 

 

Autor: Richard Kába | pátek 29.8.2008 20:55 | karma článku: 13,00 | přečteno: 1101x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53