Tip na výlet: Jarník - aneb Sáry první rozhledna

Ještě předtím, než Sára onemocněla cukrovkou (čtětě v rubrice diabetes mellitus ), resp. onen osudný víkend jsme děti nadchli k výletu na nedalekou rozhlednu Jarník. Výlet jsme museli nakonec o více než půl roku odložit, ale na Jarník Sárinka nakonec sama vyšlapala.

Okolo malebného jihočeského městečka Písku (musím trošku přihřát polívčičku svého rodiště) vede pás lesnatých Píseckých hor o výšce okolo pětiset až šestiset metrů nad mořem. Písecké hory jsou celkem hustě protkány turistickými stezkami, naučnou stezkou i spoustou silniček, takže nabízí perferktní široký prostor pro turistiku a cykloturistiku. 

Více informací můžete najít např. zde: http://www.icpisek.cz/docs/cz/P4.xml

Naším cílem ale byl jediný vrch - Jarník, na nemž se tyčí kovová kontrukce rozhledny. Sára se na rozhlednu tešila už více než půl roku a tak nebyl důvod otálet.

Jako výchozí bod jsme vybrali Vohybal a aby se děti měly na co těšit hodlali jsme projít pěšinou kolem studánky, přes vyhlídku lesníků, kolem převaděče nad Živcem až na Jarník. Ale chyba lávky. Les se za dobu, kdy jsem tady já jako kluk byl naposled, poněkud změnil a tak jsme ani já ani otec netrefili na správnou cestu. Směr jsme měli ale správný a tak jsme po vyčerpávajícím pochodu příkře vzhůru lesem nakonec vylezli na Jarník téměř vdušnou čarou.

Sárinka byla velice statečná a narozdíl od Lenky s Ondrou, kteří se trochu báli, vyšlapala až nahoru sama. Samozřejmě jsem ji držel za ruce. Pohled z rozhledny se jí ohromě líbil. Tím začala Sáry pouť po rozhlednách naší země. 

Cestou zpátky jsme už šli správně, navštívili vyhlídku lesníků a zastavili se u křišťálové studánky. O tu se bohužel v posledních letech nikdo nestará. Pamatuji na krásně udržonou studánku s čistou vodou a na cedulce s veršem Josefa Václava Sládka: "Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les ....". 

Dneska už je to bohužel jsem taková blátitá louže obložená kamenem. Škoda. 

Pár věcných faktů za závěr:

Vrch Jarník - udávaná výška se dle rozličných pramenů různí, nejčastěji je udáváno číslo mezi 602-609 m.n.m. Nejvyšší vrchol písecký hor Velký Mehelník má 632 m.n.n. takže toto číslo zdá se býti pravděpodobným.

Rozhledna byla otevřena v roce 1997, obsahuje 182 schodů kovového schodiště, dvě separátní schodiště slouží pro výstup a sestup, vyhlídková plošina je ve výšce 34,6 m. Otevřená pro turisty je zdrama a celoročně.

Turistická známka za rozhlednu Jarník není.

Bohužel jsme na tento první výstup nevzali foťák :( ale výhled z jarníku můžete vidět zde:

http://www.virtualtravel.cz/pisek/rozhledna-jarnik.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | středa 3.9.2008 20:29 | karma článku: 12,43 | přečteno: 1231x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53