Rozhovor s Josefem Králem po testech v F1

Autosport v Abu Dhabi zpovídal českého jezdce Josefa Krále po jeho prvním testu ve voze F1 týmu HRT. 

17.11.2010 - Josef Král testuje monopost F1 týmu HRT v Abu Dhabiwww.josefkral.cz

Otázka: Byl jste spokojen s tím, jak jste si během prvního testu vedl?

Josef Král: "Rozhodně jsem velmi spokojen. Jsem rád, že jsem mohl testovat s týmem F1 a byl to opravdu dobrý den. A výkonost byla také docela dobrá."

O: Bylo snadné zvyknout si na vůz?

JK: "Nebylo to tak zlé. Měl jsem trochu problémy s posezem, protože vůz je stavěn pro měnší jezdce a já jsem docela vysoký. Bylo to opravdu trochu těsné se tam vejít, ale to byl jediný problém, který jsem měl. Mohl jsem jet od prvního okamžiku docela rychle a po celou dobu jsem zrychloval."

O: Je tento test a také dobrý výkon v posledním závodě GP2 hezkým způsobem jak zakončit sezonu po tak závažném zranění, které jste utrpěl?

JK: "To ano, byla to pro mě vskutku těžká sezóna. Myslím, že závěr byl velmi dobrý, když jsem se vrátil, byl jsem před víkendem GP2 hodně nervozní. Všechno šlo ale dobře a dostal jsem jako dárek šanci testovat vůz F1, takže můj sen se stal skutečností. Je neuvěřitelné, že po čtyřech měsících v nemocnici jsem dostal takovou příležitost."

O: Jste již zcela uzdraven?

JK: "Ano, jsem stoprocentě vpořádku. Celý víkend to bylo vpořádku a také když jsem testoval F1. Jsem rád, že už je to za mnou a těším se na příští rok."

O: Měl jste šanci odjet opravdu rychlé kolo?

JK: "Myslím, že to bylo slušné, protože ranní časy byly pomalejší než odpolední. Takže jsem přesvědčen, že ten čas nebyl v porovnání s ostaními špatný, zejména co se týkalo včerejšího dopoledne. Jsem s tím opravdu spokojený a doufám, že i tým je spokojený se mnou."

O: Pomohlo, že se jelo na trati, kterou již znáte ze závodů GP2?

JK: "To samozřejmě mohlo pomoci, protože se nemusíte učit trať a můžete se soustředit jen na získávání jistoty ve voze. Určitě to pomohlo, protože jinak by to na neznámé trati trvalo všechno déle. Ale nebyl by to problém, ani kdyby se jelo kdekoli jinde."

O: Jak jste se cítíl, když jste poprvé opustil boxy - nastal takový ten "wow efekt"?

JK: "Ano, takový okamžik jsem měl ještě před výjezdem z boxové uličky v tunelu! Bylo to prostě užasné od první chvíle ve voze. Bylo úžasné jenom si do vozu sednout, ještě než jsem se rozjel. Zejména po prvním kole, to byl opravdu velký pocit rychlosti a všechno perfektně fungovalo. Každé kolo z prvních pěti nebo deseti byl cítit obrovský rozdíl v sílách, které působí v zatáčkách a při brzdění."

O: Jak tenhle test pomůže do budoucna?

JK: "Myslím, že řídit rychlejší vůz mi do budoucna pomůže. Potřebuji jen získat více cviku, protože jsem proměškal polovinu sezony GP2 a předtím jsem jezdil v nižších sériích. Kdykoli učiníte krok vzhůru, trochu potrénujete a vrátíte se do nižší kategorie, je to tam pak mnohem snazší. Doufám, že mi to pomůže a uvidíme co bude dál. Příští týden jsou testy GP2 pro další sezonu, takže doufám, že mi to opravdu pomůže."

Klikněte pro fotogalerii - Josef Král v F1

 

Zdroj: www.autosport.com
Foto:  www.josefkral.cz

Autor: Richard Kába | pátek 19.11.2010 7:08 | karma článku: 7,83 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53