- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Co se týče karlovarského knedlíčku, tak jeho recept si prosím najděte v díle RIKovy Amatérské Gastronomie se Svíčkovou. To bych se zbytečně opakoval. Soustředíme se tedy na maso, sosíček a jak já říkám "patizelí".
Co budeme na to naše vepřo, zelo pro asi čtyři strávníky potřebovat:
Vepřo:
1 kg vepřové pečeně
2 větší cibule
2 menší jablka
1/2 paličky českého česneku
sůl, černý čerstvě mletý pepř, kmín
Šťáva:
1 lžíce hladké mouky
0,75l vepřového vývaru
sůl, čerstvě mletý černý pepř
Zelí z patizonu:
1 patizon
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
4 menší červené cibule
150g anglické slaniny
0,75l vývaru (já použil kachní, ale není důvod použít kuřecí, krůtí nebo vepřový)
0,5 dcl koňaku
4 lžíce vinného octa
2 lžíce mletého koriandru
2 lžíce kmínu (může být i drcený)
sůl, čerstvě mletý černý pepř, cukr
Do pekáče si nakrájíme nahrubo cibuli a na plátky jablko.
Masíčko řádně nasolíme, okmínujeme a potřeme rozetřeným česnekem.
Podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct pomalu do trouby rozehřáté na 150°C.
Slaninu si nakrájíme na malé kostičky
a dáme restovat na sádle.
Po chvíli přidáme nakrájenou cibuli na středně malé kostičky a na mírném ohni vytrvale restujeme.
Mezitím si nastrouháme nahrubo patizon. Vůbec se nebojíme ho nastrouhat i s peckami.
Když nám cibulka se slaninou zezlátne,
zastříkneme koňakem,
a necháme ho zcela vyvařit. Přidáme prosátou mouku
a necháme chvíli restovat vzniklou "jíšku".
Potom přidáme nastrouhaný patizon, zamícháme, chviličku restujeme ...
A pak zastříkneme octem ...
Když se ocet vyvaří, přidáváme po naběračkách vývar a dusíme ... postupně přidáváme další vývar ...
Když vyvaříme většinu vývaru, ochutíme cukrem, solí, případně ještě octem a necháme dovyvařit tekutinu. Na konec posypeme čerstvě mletým černým pepřem.
Po asi 2 hodinách můžeme sundat poklici, přidat výkon na 175°C a opéct masíčko i z vrchu. Když je měkké a opečené, odebereme ho stranou. Necháme ho trochu vychladnout a nakrájíme na plátky. Ty potom vrátíme do tepla, než se budou podávat.
Z výpeku pak uděláme šťávu. Pekáč dáme na plotnu a všechnen materiál za vydatného míchání odspoda vysmažíme na tuk. Nebojíme se nechat zhnědnout. Poté zalijeme polovinou vývaru, pořádně zamícháme a scedíme, aby zbyla jen šťáva.
Tu dále vysmažíme na tuk ...
a necháme pořádně zhnědnout. (Nebojte se, to nespálíte, ale čím hnědší barva, tím výraznější chuť). Když už jsme s barvou spokojeni, přidáme mouku a vymícháme hustou omáčku.
Nakonec pomalu vmícháme zbylý vývar a ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
A můžeme servírovat.
Dobrou chuť.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
Další články autora |