R.A.G. - Tuřínová krémová polévka s restovanými houbami

A už je to tady zase, RIKova Amatérská Gastronomie je letos zase jenom o tuřínu a houbách ... no ale když on tak krásně roste na zahrádce a všem nám moc chutná ... a houby, těch jsou plné lesy. Polévka z tuřínu, která je nejen chutná, ale také velmi jednoduchá a věřím, že nebudete litovat.

(c) 2011, Richard Kába

Co budeme potřebovat na 4 porce?

50g másla

3 malé cibule

250g tuřínu

100g brambor

1,5 l kuřecího vývaru

200ml smetany

4 hrsti malých lišek a lošáků zprohýbaných (někdy též uváděných jako lišáci)

 

Tak pojďme na to, je to legrace.

Rozpustíme máslo a dáme zpěnit cibuli nakrájenou na středně veké kousky.

Než se nám cibule zpění, nakrájíme si tuřín na kostky o hraně cca 2cm ...

... přidáme k cibuli ...

... zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dáme pomalu vaři na příštích 60 minut. Čas od času promícháme, případně přilijeme vývar ... Po té hodině přídáme brambory pokrájené na kousky a vaříme dalších 30 minut, dokud nejsou brambory i tuřín měkké.

Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a vmícháme smetanu. Dochutíme solí a pepřem.

Lišky a lošáky dáme restovat na máslo nebo olej na pánvičku ...

Dokud nejsou krásně osmahlé.

Do talíře dáme houby na hromádku doprostřed a kolem zalijeme polévkou a ihned podáváme.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | pondělí 1.8.2011 13:24 | karma článku: 11,95 | přečteno: 2049x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53