- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Boloňská omáčka - Sugo bolognese
Na boloňskou omáčku budeme potřebovat:
650g mletého hovězího masa
500g mletého vepřového masa
100g kuřecích jater (V původním receptu je jater mnohem víc, ale toto množství mi připadá optimální)
2 Toulouské klobásy (možno nahradit taliánem)
300 ml červeného vína
1 větší cibule
1 mrkev
1 menší celer
400 ml rajčatového pyré
300 ml mléka
voda, olivový olej, sůl, pepř, čerstvě mletý muškátový oříšek
Na olej si dáme zpěnit pokrájenou cibulku (nemusí být na jemno),
Přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky a restujeme.
Mezitím si pokrájíme kuřecí játra a rozeberme Toulouskou klobásu (pokud ji neseženeme, použijeme místo ní výše zobrazené taliány),
které pokrájíme na malé kousíčky.
K restované zelenině přidáme nejprve hovězí maso, po chvíli vepřové a až nakonec játra a klobásu.
Podlijeme červeným vínem a mezitím si do litrové nádoby připravíme 400ml rajčatového pyré a dolijeme vlažnou vodou.
Jakmile se víno vyvaří, přilijeme vodu s rajčatovým pyré. Nyní nastává fáze dlouhého varu. Aby maso dobře změklo musíme ho vařit 3-4 hodiny, pokud chvátáme, tak alespoň 2. Pokud se nám v průběhu voda vyvaří, dolijeme další.
Když už se nám zdá maso dostatečně měkké, přilijeme mléko a vaříme ještě 20 min
Chybí mi tu závěrečná fotografie, kdy je většina tekutiny již odpařená, takže si jí jenom představíme. Na závěr dochutíme solí, pepřem a čerstve nastrouhaným nebo namletým muškátovým oříškem.
Rajčatová omáčka - Sugo pomodoro
Na rajčatovou omáčku budeme potřebovat:
400 g konzervovaných, loupaných rajčat
400g čerstvých rajčat
1 velkou cibuli
2 mrkve
2 řapíky celeru
2 lžíce másla
hrst bazalky
Olivový olej, sůl, případně cukr
Do kastrolu si dáme rozehřát lžíci másla a olivový olej, přidáme najemno nakrájenou cibulku, na kostičky pokrájenou mrkev a na malé kousky nakrájený řapíkatý celer a
restujeme. Mezitím si pokrájíme rajčata na kousky.
Poté přidáme pokrájená i konzerovovaná rajčata
a povaříme dokud nejsou rajčata i zelenina měkká.
Poté přijde na řadu pasírování.
Propasírovanou omáčku ještě krátce povaříme a přidáme lžíci másla.
Nakonec sundáme z plotny a přidáme pokrájenou bazalku a dochutíme solí případně cukrem. (Já osobně cukr nepřidávám, ale záleží na chuti každého z vás).
Bešamel - Besciamella
Budeme potřebovat:
100 g másla
100 g hladké mouky
1 l mléka
muškátový oříšek, špetka soli
Rozehřejeme si máslo a pomalu přisypáváme mouku
a vymícháme světlou jíšku. Do ní začneme pomalu přilévat a rozmíchávat teplé mléko.
Když tento proces neuchvátáme, zůstane nám jen krásný hladký bešamel, bez hrudek. Pokud se nám to nepovede, pak nezbývá než cedit. Ochutíme špetkou soli a čerstvě nastrouháme muškátový oříšek.
Tímto máme připravené vše potřebné a můžeme se pustit do výroby vynikajících lasagní po boloňsku, ale to zase až v příštím pokračování RIKovy Amatérské Gastronomie.
Další články autora |
Přerov - Přerov I-Město
2 100 000 Kč