R.A.G. - Spaghetti pomodoro

Další klasický, velice jednoduchý a velmi chutný recept z italské kuchyně. Není skoro nic jednoduššího, snad jen aglio olio. Tohle zvládne každý, rychle a výborně si pochutná.

Co budeme na jedny spaghetti pomodoro - tedy rajčatové špagety na dvě porce potřebovat?

250g cherry rajčátek (lze to dělat i z klasických, ale v italských receptech píší cherry rajčátka. V každém případě použijte co nejvoňavější, a zásadně "na klacku")

5 stroužků českého česneku

2 hrsti bazalky

200g špaget

50g jemně strouhaného parmezánu (někdy se používá pecorino romano, případně v anglicky psaných stránkách pecorino s parmezánem na půl)

olivový olej, sůl, pepř

Snadné, že? Tak se do toho pustíme.

Nejprve si dáme vařit do velkého hrnce vodu, hodně osolenou (pasta prý nejde přesolit - tedy aspoň pokud ji děláte al dente) a kapku oleje, aby se špagety nelepily. Během následujících kroků vložte špagety jakmile se voda začne vařit a vařte je al dente. Omáčku musíte již dokončenou, chce to trochu cviku v synchronizaci. Pokud si nejste jistí, pusťte se nejprve do omáčky. Jako další přípravný krok si také najemno nastrouhejte parmezán.

Dáme si vařit do rychlovarné konvice vodu a mezitím vyloupáme z rajčátek "bubáky" a nařízeme na špičce křížek (ideální je použít nůž s pilkou).

Rajčata spaříme horkou vodou, aby se nám dobře loupala slupka.

Než se nám rajčata spaří, rozpálíme si olej a vhodíme stroužky česneku krájené na čtvrtky. Někdy se tam dávají celé stroužky, někdy krájené jemněji, ale v každém případě myslete na to, že je budeme zase vyndavat. Česnek má jenom funkci ovonět ten olej.

Jakmile nám začne česnek tmavnout vyndáme ho.

Mezitím si oloupáme rajčátka, brzy dostaneme do rukou grif, že nám půjde zmáčknutím svléknout celé na jeden pohyb. Pokud jsme použili velká rajčata, někde se uvádí, že je třeba použít jen dužinu bez jadérek. Nechám na Vás, každopádně s cherry rajčátky zase žádné složité vofuky dělat netřeba.

Vyndali jsme česnek, vložíme rajčátka.

Obvykle se radí přilít trochu vody, ale jsem si jist, že omáčka bude mnohem lepší když místo vody použijete vývar. Stačí dvě naběračky, případně dolijete.

Rajčata rozmačkáme a vaříme asi 6 minut, dokud zcela nezměknou v omáčce.

Než se omáčka dovaří, připravte si bazalku a pokrájejte jenom trochu.

Do hotové omáčky, na právě vypnuté plotýnce přidejte szené a právě teď al dente dovařené špagety, přidejte bazalku a parmezán a promíchejte.

Ihned servírujte. Můžete ještě posypat dalším parmezánem na talíři, případně ještě pokapat olivovým olejem, pokud vám to tak vyhovuje.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | neděle 24.10.2010 8:09 | karma článku: 16,32 | přečteno: 4747x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53