R.A.G. - Salát s pikantním dresinkem RIK

Na zahrádce se nám urodila letos spousta různých listových salátů a tak si často dáváme k večeři jen lehký salát. Protože mám rád pikantní pokrmy, dlouho jsem experimentoval s dresinkem, který by mi chutnal nejvíce a tady přináším výsledek. Můj osobní nejoblíbenější a vynikající salát.

(c) 2011, Richard Kába

Nehledejte v tom ani historii, ani konkrétní světovou kuchyň. Pokud byste hledali společného jmenovatele, tak je to dobré (alespoň mně to chutná) a v neposlední řadě je to i zdravé.

Co budeme potřebovat na RIKův pinkantní salát?

Listy mangoldu nebo jiného salátu

2 lžíce konzervovaných bílých fazolí

2 lžíce černých oliv

2 lžíce konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě.

extra panenský olivový olej na zakápnutí, sůl

tmavá bageta, nebo žitný chléb jako příloha

Na zálivku:

2 stroužky českého česneku

1 lžíce dijonské hořčice

kousíček papričky habanero

šťáva z poloviny citronu

1 lžička balzamikového octa

1 lžíce cukru (nebo medu)

1 lžíce červeného portského vína

extra panenský olivový olej

 

Nejprve si připravíme zálivu. V misce smícháme šťávu z citronu, dijonskou hořčici, propasírovaný česnek a na drobno pokrájenou papričku habanero (celkově když pak salát ochutnáte, máte cítím mírnou pikantnost. Nemáte šlehat plameny z úst, takže zvolte množství habanerky podle vašich možností a zvyku). Také do zálivky nameleme nahrubo černý pepř.

Smícháme metličkou ...

Přiléváme olivový olej za stáleho míchání, dokud nám zálivka nezačně houstnout.

Přidáme balzamikový ocet a cukr (nebo med) a portské a mícháme dál.

Přiléváme olej, dokud nám nezůstane hustý dresink.

Listy salátu potrháme nebo pokrájíme na kousky a vysušíme.

Olivy a fazole si propláchneme ...

Tuňáka scedíme.

Zálivku přilijeme k salátu ...

A opatrně proházíme, aby zálivka obalila všechny listy.

Nandáme na talíř, přidáme fazole, olivy a tuňáka, podáváme s celozrnnou bagetou nebo žitným chlebem.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | středa 6.7.2011 7:58 | karma článku: 12,23 | přečteno: 1739x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53