R.A.G. Rukolový salát s hruškami a medovými mandlemi

Už ani nevím, kde jsem našel recept na rukolový salát s hruškami, ale poté co jsem ho poprvé udělal a poté několikrát zapomněl a znovu vyvinul, přidal trochu vlastní invence, stal se u nás docela oblíbeným. Je pravda, že na první pohled použité suroviny spolu nehrají, ale nedejte se odradit, výsledek je skutečně chutný.

Co budeme potřebovat pro 3 porce?

3 hrsti rukoly

3 hrušky (ideálně tvrdší)

75g mandlí - plátky

1 lžíce tmavého medovicového medu

1 lžíce sezamového oleje

0,5 dcl koňaku

štáva z jednoho citronu

hobliny parmezánu

olivový olej, sůl, pepř

6 plátků toastového chleba na krutony

3 stroužky českého česneku

Nejprve si uděláme přípavné práce. Toastový chléb pokrájíme na patřičně velké kostky a dáme vysušit do trouby na 75°C. Rukolu propereme a vysušíme (k vysušení můžeme použít utěrku, do které omytou rukolu  vložíme a využijeme odstředivou sílu kroužením. Opatrně, jinak budete mít celou kuchyň mokrou. nejlepší je vést pohyb tak, aby voda odcákla do dřezu.

Parmezán si nastrouháme na hobliny.

Na pánvičku dáme olej, propasírujeme česnek (ze kterého jsme předtím vyndali klíček) a jakmile se rozpálí olej, přidáme česnek a vysušený toastový chléb. Osamahneme krutony a odložíme stranou.

V rendlíku nebo pánvičce rozehřejeme olej, vložíme mandle a zakápneme sezamovým olejem. Opatrně s ním. Za prvé je třeba koupit opravdu dobrý (některé velmi nepříjemě páchnou) a nepřehnat to s ním, bývá hodně aromatický. Na mírné teplotě mandle opražíme a promícháváme, pozor, velmi snadno zčernají. Opečeme je jen zlehka. Poté zastříkneme koňakem a necháme jej odpařit. Nakonec přidáme lžíci medu.

Vaříme dokud med neobalí mandle a nepřilne k nim.

Hrušky vykrájíme a stáhneme slupku, poté makrájíme na úzké plátky a vymačkáme na ně šťávu z citronu. Jednak kvůli chuti a jednak aby neztmavly.

Do mísy dáme rukolu, hrušky a mandle ...

... a opatrně proházíme. Je dobré to dělat jen tak rukama, nepoškodit listy a hlavně pozor na teplotu zkaramelizovaných mandlí, ten rozpálený med dokáže udržet dlouho poměrně vysokou teplotu. Ideální je, když je teplota taková, že se nespálíte, ale zároveň nejsou mandle s medem vychladlé v tvrdé kostky karemelu. Salát zároveň osolíme, opepříme čersvě mletým černým pepřem, v případě potřeby přidáme ještě další šťávu z citronu a nakonec prolijeme panenským olivovým olejem.

Nandáme na talíř, přidáme krutony, posypeme parmezánem a ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | sobota 16.10.2010 19:51 | karma článku: 10,99 | přečteno: 2204x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53