R.A.G. - Mléková polévka s domácími nudlemi - trochu jinak

Moje babička často vařila mlékovou polévku s nudlemi a vajíčkem. Měl jsem ji docela rád, akorát mi jako dítěti strašně vadily škraloupy. Jak v snídaňovém kakaíčku, tak v obědové mlékové polévce. Když vzal děda lžičku, vytáhl mi z talíře můj šraloup a s mlaskáním ho snědl, úplně mně mrazilo v zádech. Mléková polévka se do pravidelného jídelníčku maminky už nedostala a včera jsem si na ni, ani nevím proč, vzpomněl. Napadlo mě, že by bylo možné na náměty mlékové polévky udělat polévku trochu jinak.

Proto mám teď připravené dvě polévky s mlékem a domácími těstovinami. Jedna je vlastní na námět té babiččiny, druhá je s méně tradiční zeleninou na náměty Gordona Ramseyho. Uvidíte sami. Na čtenosti a karmě jsem si všiml, že o polévky není takový zájem, jako o jiné laskominy. Já mám polévky rád, zejména trochu jiné, než jen vývar se zeleninou a nudlemi. Navíc stále platí, že polévka je grunt.

Takže kdo máte chuť (ostatní nemusí :) ), pojďme na to. Copak budeme na takovou mlékovou polévku na 2 porce potřebovat?

2 hrsti domácích nudlí (recept zde)

lžíce másla

1 střední cibuli

200 ml kuřecího nebo krútího vývaru

200 ml mléka

1 domácí vajíčko

sůl, pepř, listovou petržel

Cibulku si nakrájíme na jemno, rozpustíme si máslo a cibulku na něm zpěníme.

Vajíčko rozklepneme, osolíme, opepříme a rozkvedláme (případně delegujeme expertům, viz. obrázek. Sárinka ráda pomáhá při vaření)

Také listy petržele si nakrájíme, není třeba na moc jemno, chceme je v polévce jak vidět jak cítít jejich chuť.

Zpěněnou cibulku zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Když je měkká, rozmixujeme tyčovým mixérem a prolijeme sítem. Potom přidáme mléko, vajíčko a ještě chvilku provaříme.

Nakonec přidáme domácí těstoviny (které se vařily již zvlášť. Nedáváme je vařit do polévky, protože by ji zakalily a znečistily moukou) a petržel. Dosolíme a opepříme podle chuti.

A je to. Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | pátek 22.10.2010 7:15 | karma článku: 15,24 | přečteno: 3543x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53