R.A.G. - Kuskus s kuřecím masem a cuketou

Dneska si v RIKově Amatérské Gastromii uděláme jednoduchou zdravou večeři. Zkusím vás přesvědčit, že kuskus není nudný těstovinový drobek bez chuti a že cuketa (kterou jsem donedávna nesnášel) se dá použít do dobrého lehkého pokrmu. Nechtěl jsem začínat převzatým nebo klasickým receptem, tak jsem v rychlosti vyvinul tuhle dobrotu.

Kuskus s kuřecím masem a cuketouRIK (c)

 

 

 

 

 

 

KUSKUS s kuřecím masem a cuketou

-autor receptu RIK-

Takže jak na to. Nejdřív asi bývá zvykem vypsat si ingredience, popisované množství je pro dvě porce.

 

 

 

0,5l vývaru (libovolný, já jsem dnes použil králičí)

100g kuskusu

2 šalotky

4 stroužky česneku (českého) nebo palici čínského

panenský olivový olej

2 dc bílého vína

jedno kuřecí prsíčko (nebo ekvivalentně jiného kuřecího masa)2 šalotky

2 řapíky celeru

1/2 menší cukety

lžička hrubozrné hořčice

sůl, pepř, cukr, šťáva z limetky

cherry rajčátko na ozdobení

trochu nastrouhané mozzarelly

 

Nejprve si dáme ohřát vývar. Kuskus nasypeme do rendlíčku přiměřené velikosti, není třeba mít moc vysokou vrstvu. Jakmile se vývar ohřeje, zalijeme kuskus tak, aby hladina byla vyrovnaná s vrstvou kuskusu. Připomínám, že používáme opravdový domácí vývar (viz. patřičná kapitola mých sériálů), v žádném případě nějakou maggi kostku, nebo podobný hnus. Rendlík přikryjeme utěrkou. Po chvíli zkontrolujeme a pokud již "vypil" všechen vývar, přilijeme další. Opakujeme dokud kuskus saje.

Mezitím, než se nám kuskus napije si připravíme ostatní. Česnek oloupeme, rozkrojíme každý stroužek a vyjmeme klíček. To je velmi důležité, protože mnozí lidé by pak měli trávicí potíže. Stalo se Vám, že jste si dali hodně česneku na topinku, do bramboráku nebo podobně a bylo Vám šoufl? Nevyjmuli jste klíček, jinak za to chudák česnek opravdu nemůže. Zároveň je třeba mít k dispozici pořádný česnek, nejlépe český. Poté stroužky nasekáme na drobno. Šalotku také nasekáme na drobno. Dáme do hrnce trochu olivového oleje a rozpálíme. Vložíme nejprve česnek a pomalu restujeme. Jakmile začně být průsvitný, přidáme šalotku. Zatímco se nám smaží, nakrájíme si kuřecí maso na malé drobné kostičky a řapíkatý celer na kousky. Jakmile šalotka zesklovatí, přidáme kuřecí maso a řapíkatý celer a orestujeme.Poté přilijeme bílé víno a necháme ho vyvařit na středním plameni. Jakmile je vyvařené, přidáme polévkovou lžíci cukru a zkaramelizujeme ho.

Mezitím co se vyváří víno oloupeme cuketu a nakrájíme na drobné kostičky a dáme do druhého hrnce orestovat na oleji. Ne moc dlouho, aby zůstala křoupavá.

Jakmile je kuře i cuketa hotová, smícháme obojí ve větším z rendlíku, sejmeme z ohně, přidáme kuskus a lžíčku hrubozrné hořčice. Ochutíme solí, pepřem, případně cukrem a šťávou z limetky.

Poté nandáme do misky, na vrch ozdobíme cherry rajčátkem a posypeme nastrouhanou, nebo jen tak natrhanou mozzarellou.

Tenhle recept Vás zasytí a snad i přesvědčí, že kuskus i cuketa nejsou tak marné suroviny. Celé to ale stojí na dobrém vývaru. jestli kuskus nabobtnáte ve vodě, chuť bude zcela sterilní. Tak snad Vám zachutná. Dobrou chuť.

Tolik druhý díl RIKovy Amatérské Gastronomie. Příští díl vyjde v neděli a bude pojednávat o již zmiňovaném dortíku.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | pátek 10.9.2010 21:15 | karma článku: 15,53 | přečteno: 4063x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53