- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Takže nejprve složení. Co budeme na polévku pro 4-6 osob potřebovat?
50g hladké mouky
1000ml domácího kuřecího vývaru
200ml smetany
65g másla
2 hrsti sušených suchohřibů (hřib hnědý)
100g třeného nebo pasírovaného českého česneku
1 palička českého česneku krájeného na plátky na opečení
bílý pepř, sůl, muškátový květ nebo čerstvě strouhaný muškátový oříšek
Houby dáme namočit do rendlíku s vodou na 30min. Mezitím si oloupeme si česnek, z větších stroužků si nakrájíme plátky, které opečeme buď na pánvičce nebo v troubě na 125°C. Pozor ať nám česnek nezhořkne. Zbytky ze stroužků na plátky a další česnek (celkem 100g) propasírujeme mačkátkem, nebo natřeme nožem.
Takhle vypadá opečený česnek. Neměl by ztmavnout moc, aby nezhořkl.
Po 30ti minutách houby scedíme a vodu z nich vylejeme, příliš by nám obarvila polévku a ani chutě které obsahuje nejsou přínosem. Pokud jsme houby sušili na větší kousky, nakrájíme si je na menší.
Máslo dáme rozpustit do rendlíku, pomalu přisypáváme mouku a vytvoříme si světlou jíšku.
Poté pomalu přiléváme ohřátý vývar a neustále mícháme. Vmícháme takto celý vývar. Pokud nám přesto zůstaly v polévce žmolky mouky můžeme základ polévky promixovat tyčovým mixérem, případně procedit.
Přidáme houby ....
.... a povaříme asi 15 min. Poté vmícháme smetanu a ještě 10 min. povaříme.
Na konec ochutíme bílým pepřem, muškátovým květem nebo čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, vmícháme česnek a odstavíme.
Při podávání na talíři ozdobíme opečenými plátky česneku.
Navzdory (anebo spíše díky) jednoduchosti polévka překvapí velice příjemnou chutí. Námět na česnekovou část je v knížce "Prostřeno bez servítků" od Zdeňka Pohlreicha, dovolil jsem si velmi jemně upravit poměry množství a doby jednotlivých fází (případně dodat chybějící).
Přeji dobrou chuť.
Další články autora |
ZOLLER CZECH s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat:
50 000 - 55 000 Kč