R.A.G. - Krémová česneková polévka se sušenými suchohříbky

Letošní rok je takřka nekonečná houbová sezona. Mrazák nám přetéká, skříň je plná sušených hub sortovaných podle budoucího použití - hřiby pravé, stročky, mix hřibovitých (klouzek, kozák, křemenáč, hřib dutonový, hřib plstnatý, hřib strakoš), ouška, atd. Ale nejvíc se letos urodilo právě hřibů hnědých, zvaných suchohřib, nebo panský hřib. Udělal jsem experiment a do Pohlreichovy krémové česneky jsem přidal sušené suchohříbky. Hřib hnědý není chuťově dominantní a jako hlavní složka v polévce by nefungoval. Ale v krémové česnečce hraje krásně druhé housle v pozadí.

 

Takže nejprve složení. Co budeme na polévku pro 4-6 osob potřebovat?

50g hladké mouky

1000ml domácího kuřecího vývaru

200ml smetany

65g másla

2 hrsti sušených suchohřibů (hřib hnědý)

100g třeného nebo pasírovaného českého česneku

1 palička českého česneku krájeného na plátky na opečení

bílý pepř, sůl, muškátový květ nebo čerstvě strouhaný muškátový oříšek

Houby dáme namočit do rendlíku s vodou na 30min. Mezitím si oloupeme si česnek, z větších stroužků si nakrájíme plátky, které opečeme buď na pánvičce nebo v troubě na 125°C. Pozor ať nám česnek nezhořkne. Zbytky ze stroužků na plátky a další česnek (celkem 100g) propasírujeme mačkátkem, nebo natřeme nožem.

Takhle vypadá opečený česnek. Neměl by ztmavnout moc, aby nezhořkl.

Po 30ti minutách houby scedíme a vodu z nich vylejeme, příliš by nám obarvila polévku a ani chutě které obsahuje nejsou přínosem. Pokud jsme houby sušili na větší kousky, nakrájíme si je na menší.

Máslo dáme rozpustit do rendlíku, pomalu přisypáváme mouku a vytvoříme si světlou jíšku.

Poté pomalu přiléváme ohřátý vývar a neustále mícháme. Vmícháme takto celý vývar. Pokud nám přesto zůstaly v polévce žmolky mouky můžeme základ polévky promixovat tyčovým mixérem, případně procedit.

Přidáme houby ....

.... a povaříme asi 15 min. Poté vmícháme smetanu a ještě 10 min. povaříme.

Na konec ochutíme bílým pepřem, muškátovým květem nebo čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, vmícháme česnek a odstavíme.

Při podávání na talíři ozdobíme opečenými plátky česneku.

Navzdory (anebo spíše díky) jednoduchosti polévka překvapí velice příjemnou chutí. Námět na česnekovou část je v knížce "Prostřeno bez servítků" od Zdeňka Pohlreicha, dovolil jsem si velmi jemně upravit poměry množství a doby jednotlivých fází (případně dodat chybějící).

Přeji dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | sobota 9.10.2010 10:57 | karma článku: 13,25 | přečteno: 2948x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53