R.A.G. - Kachní kaldoun

Kaldoun je klasická mezinárodní polévka (nikoli jen česká) a v originální konfiguraci se předpokládá, že je to slepičí velouté, s kořenovou zeleninou, žemlovými knedlíčky a drůbky. Já mám mnohem raději jeho kachní verzi s domácími nudlemi. Silný kachní vývar, drůbky a velouté ochucené muškátovým oříškem je prostě tak nádherná chuť, že když ochutnáte, je to jako byste si nasadili kosmodisk*.

Co budeme na takovou dobrotu na 8 porcí potřebovat?

2l silného domácího kachního vývaru (vyrobíte ho stejně jako kuřecí, jenom z kachničky)

50g másla

1 mrkev

1 petržel

drůbky z kachny, nebo dvou (játra, srdce, ledviny, žaludek)

2 menší cibule

2 žloutky

1 stroužek česneku

domácí jíška

2dc mléka

muškátový oříšek, sůl, čerstvě mletý černý pepř, listová petržel

Mrkev a petržel si nakrájíme na drobounké kostičky a dáme na malý oheň pomalu restovat na máslo.

Když nám mrkev pustí barvu, ...

... přisypeme najemno nakrájenou cibuli a dále restujeme.

Když nám cibulka zesklovatí, ...

... přidáme nadrobno nakrájené drůbky, a česnek, který nejprve rozplácneme nožem a pak nasekáme na maličké kousky. Společně zasmahneme.

Když je všechno hezky orestované, přidáme dvě lžíce jíšky (nebo lžíci mouky a jíšku vymícháme).

A začneme po malých částech vmíchávat vývar, ...

... dokud tam není všechen. Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Vaříme aspoň 40 minut, ...

... dokud nejsou drůbky měkké.

Připravíme si zvlášť do misky žloutky, ...

... rozkvedláme s mlékem a přilejeme za postupného míchání asi 2 naběračky polévky. Kdybychom žloutky nalili do polévky rovnou, tak se nám srazí.

Takto rozmíchané s mlékem a vývarem, můžeme opatrně vkvedlat do polévky. Od této chvíle se už polévka nesmí vařit klokotem.

Domácí nudle (viz.recept zde) si uvaříme zvlášť ve slané vodě. Přidáme do polévky, nastrouháme asi třetinu muškátového oříšku, dochutíme ještě případně solí a pepřem, zamícháme ...

... a na úplný závěr přidáme pokrájenou listovou petržel.

Nyní již můžeme podávat. Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

* - hláška, Houba TM

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | neděle 23.10.2011 13:01 | karma článku: 20,74 | přečteno: 11253x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53