- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
(c) 2011, Richard Kába
Co budeme všechno potřebovat na 2 porce?
Lesní houby
225 ml smetany
1 šalotka
50g másla
150 ml bílého vína
1 malý stroužek česneku
20g parmezánu
sůl, čerstvě mletý černý pepř, pažitka, petřžel listová a petržel kudrnka
Jak tedy na to?
Parmezán nastrouháme. Do pekáče dáme papír na pečení a za pomocí kulatého tvarovátka připravíme 4 slabé placičky parmezánu. Dáme péct na 200°C dokud nezačnou hnědnout.
Když jsou hotové, vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Lesní houby očistíme, pokud to jde nenamáčíme, pustily by pak příliš mnoho vody.
Houby dáme smažit na másle. Cílem je mít dobře rozpálenou pánev a houby orestovat, nikoli dusit. Nesmí být v tlusté vrstvě, jinak pustí vodu.
Mezitím si na lžíci másla dáme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku.
Když jsou houby orestované dozlatova, přilijeme bílé víno. Účelem není nějaký krabičák nebo Chateau headake, ale naopak kvalitní víno. Když uvaříte ze špatného vína, ani to jídlo nebude dobré.
Když šalotka zesklovatí, přilijeme polovinu smetany a pomalu vaříme.
Mezitím si připravíme z petržele kytičku na ozdobení. Listovou petržel spolu s kudrnkou svážeme pažitkou ...
A přebytky ořízneme.
Omáčku vaříme, dokud nezhoustne do takřka pudinkové konzistence. Potom sundáme z plotny a necháme trochu vychladnout.
Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem a přidáme na kousíčky pokrájenou pažitkou a propasírovaný malý stroužek česneku a zamícháme.
Jakmile se nám mezitím z hub vyvařilo všechno víno - to je důležité, zcela vyvařit - osolíme a přilijeme druhou půlku smetany.
Houby dál vaříme, dokud se smetana nevyvaří a neobalí houby. Poté opepříme čerstvě mletým pepřem.
A nyní už kompletace na talíři. Použijeme tvarovátko a vyskládáme houbami.
Navrch dáme kolečko parmezánu.
Další vrstvu hub podle tvarovátka ...
Navrch další plátek parmezánu. Ozdobíme petrželovou kytičkou a naaranžujeme pár hezkých hub.
Na závěr kolem přidáme omáčku a pár malých houbiček.
Můžeme podávat s večkou, nebo chlebem.
Dobrou chuť.
Další články autora |
Vinařská, Brno - Pisárky
10 200 Kč/měsíc