R.A.G.Hlávkový salát s tropickým ovocem, rajčetem, tuřínem, tuňákem

Dneska si uděláme opět rychlý salát, jak víme, ze včera nám zbyla půlka papáji. K té přidáme i avokádo, cherry rajčátka, domácí hlávkový salát, trochu tuřínu a pro nějaké bílkoviny i tuňáka a nakonec i kousek mozzarelly. Příliš divoká kombinace? Určitě ne, pojďme se podívat jak na to.

Co tedy budeme potřebovat, abychom sice dietně, ale přesto chutně vydatně nakrmili dvě osůbky?

1/2 papáji

1 avokádo

1/4 menšího tuřínu

1 menší hlávkový salát

10 cherry rajčátek

1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě

50g mozzarelly

1 citron

1 lžíce sezamového oleje

extrapanenský olivový olej na zakápnutí na talíři

sůl, čerstvě mletý černý pepř

Tak a půjdeme na to.

Nejprve si odpeckujeme, oloupeme a nakrájíme papáju na plátky. Také si můžeme něco říct o papáji. Papája obsahuje kromě velkého množství sacharidů i spoustu vitamínů. Použití v kuchyni je nejlepší do salátů, případně džemů a marmelád. Jeho chuť ještě zvýrazní citronová šťáva.

Jako další použijeme avokádo. Avokádo rozkrojíme, vyndáme pecku a oloupeme slupku. Avokádo na obrázku je nezralé, což pro účel salátu nevadí. Nicméně pokud koupíme tvrdé a nezralé, dáme ho papírového sáčku a za den až dva uzraje. Pro účely našeho salátu ho také nakrájíme na plátky.

Hlávkový salát (nejlépe menší, mladší) důkladně list po listu opláchneme, osušíme a nakrájíme, nebo natrháme na přiměřené kousky.

Tuřín také oloupeme a nakrájíme na přiměřeně velké plátky.

Pak nakrájíme rajčátka na polovic a všechny ingredience dáme do mísy. Posolíme, zakápneme sezamovým olejem a vymačkáme citronvou šťávu. Také opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Poté všechno opatrně, ale důkladně promícháme.

Scedíme si tuňáka z konzervy, zásadně používáme konzervy: "ve vlastní šťávě". Ty které jsou v oleji nemají vždy ideální složení olejů, takže nejchutnější bývá právě tuňák ve vlastní šťávě. Ještě je dobré vybrat si značku, která nabízí opravdového tuňáka pravého (z rodu Tunnus). Tuňáka si dáme přecedit.

Promíchaný salát nandáme na talíř a navrch přidáme kusy tuňáka.

Nakonec natrháme kousky mozzarelly a pokapeme olivovým olejem. Takto můžeme podávat.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | středa 4.5.2011 19:51 | karma článku: 10,92 | přečteno: 1673x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53