R.A.G. - Chřest na víně a česneku se salátem z vodnice, papáji ...

Typickým představitelem tuzemské jarní speciality je chřest. Dnes si uděláme chřest se salátem, který bude tak trošku nezvyklý a pevně věřím, že jej ochutnáte, než mu začnete vyčítat babicovatost. Salát bude totiž z vodnice, papáji, rukoly a přidáme trochu bílkovin díky křepelčímu vajíčku.

A teď si opět nejprve povíme, co budeme potřebovat k výrobě pokrmu pro 2 osoby.

Na chřest:

svazek bílého chřestu

2 dcl bílého vína

3 stroužky česneku

2 lžíce oleje

Na salát:

2 menší vodnice

1/2 papáji

hrst rukoly

1 větší šalotka

1 menší citron

4 lžíce olivového extra panenského oleje

4 křepelčí vajíčka

1 lžička dijonské horčice

sůl, čerstvě mletý černý pepř, pažitka na ozdobení

Nejprve si připravíme chřest. Pokud není zcela čerstvý, vyplatí se oškrábat slupka.

Zároveň si rozdrtíme česnek (ze kterého samozřejme vyjmeme nejprve klíček) a nakrájíme na drobno. Do hrnce dáme trochu oleje, chřest i česnek, osolíme a opepříme a krátce osmažíme.

Poté přilijeme bílé víno a pomalu vydusíme všechno víno. Chřest nám změkne a z vína zůstane lžíce husté omáčky.

Nyní si připravíme zálivku.

Šalotku nakrájíme najemno.

Přidáme lžičku dijonské hořčice a olivový olej a čerstvě vymačkanou šťávu z citronu. Pokud ho dáme na 5 vteřin do mikrovlnky, tak nám půjde lépe vymačkat.

Osolíme, opepříme a řádně promícháme, do husté kaše.

Dáme si vařit křepelčí vajíčka ...

Rukolu omyjeme. (V tomto případě je to "baby" rukola ze zahrádky. Prostě, když se vám usypou semínka, tak je třeba protrhávat).

Nyní si vezmeme papáju. Tropické ovoce, které obsahuje hodně sacharidů a má lahodnou melounovou chuť. Rozkrojíme si plod a lžící vyškrábeme semena.

Vodnici i papáju nakrájíme na plátky.

Přidáme zálivku a osolíme a opepříme. Promícháme a přidáme i rukolu.

Na talíř servírujeme nejprve chřest, poté salát, navrch  dáme vařejné křepelčí vajíčko, přelijeme omáčkou z chřestu a můžeme ozdobit pažitkou.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | úterý 3.5.2011 21:14 | karma článku: 11,61 | přečteno: 1833x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53