- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Švýcarsko je alpská země a proto je v kuchyni často vidět chléb, sýr a mléčné výrobky. Pohrával jsem si s myšlenkou jaký sýr bude nejvhodnější. Typickým švýcarským sýrem je ementál. Nakonec jsem se rozhodl pro Appenzellský sýr a věřím, že to nebyla chyba.
Takže nejprve suroviny, které budeme pro 2 porce potřebovat:
2 lžíce přepuštěného másla
2 dvojnásobně tlusté krajíčky chleba
200g Appenzellského sýru
100 ml šlehačky
1 celý muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný
velká hrst pažitky
sůl, pepř na dochucení
Chleba nakrájíme na větší kostky. Pokud je chleba čerstvý, tak je dáme do trouby na 75°C vysušit.
Suchý chléb nám nebude sát tolik tuku. Mezitím, než se nám chléb vysuší si nastrouháme nahrubo sýr ...
... a nakrájíme pažitku na jemno.
Když je chleba osušený, rozpustíme si v kastrolu přepuštěné máslo a necháme ho rozpálit. Čím bude máslo rozpálenější, tím méně tuku chléb nasaje.
Osmahneme chléb po všech stranách ...
... zmírníme oheň a přisypeme sýr a zalijeme šlehačkou.
Necháme sýr rozpustit a šlehačku vsáknout. Poté odstavíme a ochutíme solí, pepřem a nastrouháme celý muškátový oříšek. Se solí opatrně, pamatujme, že už sýr je dost slaný. Já sůl dokonce nepoužívám vůbec. Nakonec posypeme pažitkou a zamícháme.
Nyní můžeme směle podávat. Dobrou chuť.
Pokud má někdo ze čtenářů kořeny ve Švýcarsku a setkal se s tímto receptem, budu velmi rád za informace jak receptura vypada v originále, který sýr se používá a něco o původu.
Další články autora |
Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...