R.A.G. - Chlebové kostky se sýrem

Kdysi dávno maminka objevila v nějaké knížce, nebo kalendáři, nebo já už nevím kde, recept na údajně švýcarský pokrm jménem Chlebové kostky se sýrem. Zkusila to uvařit, bylo to jednoduché a všem nám to chutnalo. Samozřejmě, že jako sýr použila tehdy eidam. Ani nevím proč, ale náhle jsem si vzpomněl na ten recept a dostal na to jídlo chuť. Nejprve jsem pogoogloval a snažil se najít originální recepturu. Neúspěšně. Jestli někdo znáte toto jídlo v originále, budu rád, když se s námi podělíte v diskuzi.

Švýcarsko je alpská země a proto je v kuchyni často vidět chléb, sýr a mléčné výrobky. Pohrával jsem si s myšlenkou jaký sýr bude nejvhodnější. Typickým švýcarským sýrem je ementál. Nakonec jsem se rozhodl pro  Appenzellský sýr a věřím, že to nebyla chyba.

Takže nejprve suroviny, které budeme pro 2 porce potřebovat:

2 lžíce přepuštěného másla

2 dvojnásobně tlusté krajíčky chleba

200g Appenzellského sýru

100 ml šlehačky

1 celý muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný

velká hrst pažitky

sůl, pepř na dochucení

 

Chleba nakrájíme na větší kostky. Pokud je chleba čerstvý, tak je dáme do trouby na 75°C vysušit.

Suchý chléb nám nebude sát tolik tuku. Mezitím, než se nám chléb vysuší si nastrouháme nahrubo sýr ...

... a nakrájíme pažitku na jemno.

Když je chleba osušený, rozpustíme si v kastrolu přepuštěné máslo a necháme ho rozpálit. Čím bude máslo rozpálenější, tím méně tuku chléb nasaje.

Osmahneme chléb po všech stranách ...

... zmírníme oheň a přisypeme sýr a zalijeme šlehačkou.

Necháme sýr rozpustit a šlehačku vsáknout. Poté odstavíme a ochutíme solí, pepřem a nastrouháme celý muškátový oříšek. Se solí opatrně, pamatujme, že už sýr je dost slaný. Já sůl dokonce nepoužívám vůbec. Nakonec posypeme pažitkou a zamícháme.

Nyní můžeme směle podávat. Dobrou chuť.

Pokud má někdo ze čtenářů kořeny ve Švýcarsku a setkal se s tímto receptem, budu velmi rád za informace jak receptura vypada v originále, který sýr se používá a něco o původu.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | čtvrtek 14.10.2010 8:14 | karma článku: 14,89 | přečteno: 2101x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53