Hypoglykemie se neléčí inzulinem!

Asi se nepřestanu rozčilovat nad ignorantstvím a šlendriánem novinářů, které bohužel ovlivňuje veřejné mínění a ve výsledku může ublížit nebo i někoho zabít. Musím opět upozornit na jeden článek a uvést věci na právou míru.

Tentokráte se jedná o v zásadě polobulvární článek o tom, jak šestileté holčičce s diabetem pomáhá pes (článek z Hovinek zde:)

Oceňuji, že paní redaktorka nezanedbala fakt, že se jedná o DM1 - tedy diabetes mellitus prvního typu, kde je pacient závislý na inzulinové substituční terapii a že tedy hrozí jak hypoglykemie tak hyperglykemie, nicméně některé pasáže jsou opět matoucí.

"Mladá fenka je totiž vycvičená, aby vycítila nízkou hladinu cukru v krvi. Jelikož Rebecca trpí cukrovkou, Shirley ji vždy upozorní, kdy je čas na inzulín." - Tuto pasáž vnímám jako velmi nebezpečnou, neboť laikovi může mylně vsugerovat myšlenku, že se nízká hladina cukru v krvi léčí inzulinem. Bohužel v odborné literatuře jsou zaznamenány právě takové případy pomoci jako známé a odstrašující.

Vysoká hladina cukru v krvi - hyperglykémie, pacient potřebuje více inzulinu

Nízká hladina cukru v krvi - hypoglykémie - hrozící kóma, pacient potřebuje nutně glukózu. Injekce inzulinu v takovém případě jej spolehlivě zabije.

Nejhorší je, že v orginálním článku, ze kterého autorka čerpala (zde) se podbbné nesmysly neobjevují, takže nejde o chybu v překladu a o nefalšovanou vlastní invenci.

Jakákoli odfláknutá práce může mít ošklivé následky, ale u práce novinářské to platí dvojnásob. Takže prosím lidé, pokud máte ve svém okolí diabetika a objevíte ho v kómatu, nesnažte se mu pomoci inzulinem, nýbrž ihned volejte rychlou lékařskou pomoc a informujte je o nemoci dotyčného. Poskytnou mu pravděpodobně glukózu intravenózně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | středa 23.6.2010 13:50 | karma článku: 21,31 | přečteno: 2310x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53