Cukrovka je z přežírání? Novináři jsou prostě ignoranti

Když něčemu nerozumím, tak o tom nepíšu. Když o tom chci psát, tak si o tom nejdřív něco přečtu. Nemíchám hrušky s jablky a nepopuzuji čtenáře proti nevinné skupině osob. Aneb, to jsem se zase rozčilil u článku na novinky.cz.

Jsem stále více frustrován tím, do až jak šílené úrovně je devalvována novinářská práce. Dennodenně je člověk vystavován bezduchým článkům o ničem, jejichž "autor" jen alibisticky shrne nějaká fakta, nebo udělá  strohý extrakt citací nějaké kapacity. Velice často přitom naprosto abstrahuje od smyslu použitého textu a zaměňuje, míchá, plete si, nechápe a výsledky jsou pak tristní.

Novinky.cz otiskly článek (nebo jeho extrakt) pod kterým je podepsán Václav Pergl z Práva. Článek má pojednávat o cukrovce. Čtenář je poučen, že nemoc postihuje již desetinu národa, že je to hodně a že cituji: "na vině je životní styl, převažující tučná strava a nedostatek pohybu". Na obrázku ke článku je obrázek mladší dívky, aplikující si inzulin inzulinovým perem. A pak proč se tomu pejorativně říká hovinky.cz.

Pak se má člověk divit, když jednou za čas vezme dcerku do restaurace a před jídlem jí aplikuje inzulin, že na něj ostatní koukají a v pronikavých pohledech můžete zahlédnout i myšlenky ... takoví rodiče, i takhle malé dítě přežírají tučným a sladkým, že se nestydí a já to platím ze své zdravotní pojistky.

Ctění novináři by mohli být zodpovědnější při formování názorů laické veřejnosti a místo podobných neucelených výkřiků do tmy přinést raději trochu skutečné osvěty.

Je dobré například zmínit, že cukrovka neboli diabetes mellitus se vyskytuje nejběžněji ve dvou formách, tzv. DM1 a DM2 neboli cukrovka prvního typu a cukrovka druhého typu. Jakkoli je pravda, že cukrovka druhého typu je zastoupena mnohem častěji a obvykle souvisí skutečně především se životosprávou anebo se dá ve většině případů správnou životosprávou eliminovat, je tady i významné množství osob trpících cukrovkou prvního typu, kteří k nemoci přišli jak slepí k houslím, obvykle v útlém věku a to jen díky genetické dispozici a ani sami lékaři netuší, co je spouštěčem této autoimunitní choroby.

Stokrát opakované ještě jednou. Krátký přehled:

DM1 - cukrovka prvního typu:

- autoimunitní choroba způsobující zničení buněk produkujících inzulin
- nemoc se projeví nejčastěji v dětském věku, výjimečně po třicátém roce věku
- k přežití je naprosto nezbytná aplikace inzulinu
- pacient je ohrožen na životě případnou hypoglykémií (nedostatkem cukru)
- pacient nenese jakoukoli vinu na onemocnění a nedalo se mu nikterak zabránit
- pacient je odkázán používat inzulin do konce života
- mortalita je v průměru ve 49 letech, v průměru 36 let po manifestaci nemoci
DM2 - cukrovka druhého typu:

- nemoc způsobují "opotřebované receptory" které tak čím dál hůře umožňují buňkám využít cukr
- nemoc se projeví většinou v dospělém věku a u starších lidí
- nemoc neohrožuje člověka přímo na životě, na životě ho ohružují druhotné komplikace související s vysokou hladinou cukru v krvi
- pacient je ovlivněn geneticky a životospráva má zásadní vliv na manifestaci nemoci i její léčení.
- ve většině případů, není podáván inzulin.

Redaktoři i čtenáři, myslete kriticky, nepište bludy a když je čtete, tak jim nevěřte. Až uvidíte dítě jak si píchá inzulin, vězte, že je v tom nevinně a děkujte Bohu, přírodě, či jiným autoritám za to, že jste zdraví.

 

Autor: Richard Kába | pátek 9.4.2010 9:32 | karma článku: 24,18 | přečteno: 1911x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53