Volby už jedině s palcem od inkoustu

Donald volby prohrál a nic s tím už neudělá. Stalo se jak řekla výkonná ředitelka YouTube Susan Wojcicki: „Druhou situaci Trump už nedopustíme“. A nedopustili. Trumpetisti si to měli ohlídat, no neohlídali a za chyby se platí.

Jestli lze říct o proběhlých volbách něco jistého, potom že důvěra v demokratické procesy dostala ještě větší trhliny, než už měla. Tak jako demokraté byli čtyři roky přesvědčeni, že Trumpa dostal do Bílého domu Putin, tak budou nyní republikánští voliči čtyři roky přesvědčení, že Bidena dostal do Bílého domu podvod.

Proběhnou žaloby, soudy, vzniknou konspirační teorie, objeví se svědectví. Nějaké podvody se prokážou, ale nikdo nebude vědět, jestli proběhly v takovém měřítku, aby se jimi dalo vysvětlit zázračné Bidenovo finále.

---------------------------------------------------

Nevím, z jakých důvodů má jedna z nejvyspělejších zemí světa tak podivný volební systém. Snad z historických. Snad je to pozůstatek nevinných časů, kdy podání ruky něco znamenalo, nevím. Nehovořím ale ani tak o systému volitelů, jako spíše o nepříliš precizní evidenci voličů samotných. Již dříve existovala svědectví, že v USA není zas tak velký problém odvolit v několika státech, protože, jakkoli se to vzpírá zdravému rozumu, v USA není přesně definovaná a ve všech státech platná povinnost prokázat se při volbě nějakým jednoznačným identifikačním dokladem.

Občanky tam nevedou, někde stačí řidičák a snaha republikánů zavést „Voter ID“, tedy průkaz s fotografií sloužící právě jen účelům voleb, byl označen za rasistický a diskriminační.

Při hlasování poštou pak většina států dokonce žádný doklad nevyžaduje.

Není tedy divu, že v Pensylvánii nalezli korespondenční lístky lidí, kteří se narodili před sto lety, byť takto okatých excesů není tolik, aby na nich Trump mohl postavit tvrzení, že prohrál jen díky podvodům.

---------------------------------------------------

Pro mě z celé situace plyne jedno. Pokud jsou Spojené státy banánovou republikou, měly by tam probíhat volby tak jak v banánových republikách probíhají. Každému, kdo přijde odvolit, namočit prst v inkoustu a třeba ho u toho ještě vyfotit.

Žádné korespondenční hlasování. Za prvé je to příliš zranitelný a manipulovatelný způsob a za druhé věřím, že pokud je někomu za těžko dojít do volební místnosti, neměl by snad ani o věcech veřejných spolurozhodovat.

Nějaké volby kliknutím z mobilu, jak by rádi viděli třeba naši Piráti, by měly na hodně dlouhou dobu vůbec zmizet ze stolu. To je jen ještě vyšší level odevzdání celého procesu volby do rukou lidí, kterým se nedá věřit. Jestli lze antidatovat korespondenční volební lístky, přepsat záznam v databázi půjde ještě mnohem snadněji.

Nevím jak vy, já těm co počítají, nevěřím.

Pokud má celá ta hra na vládu lidu ještě nějaký čas držet pohromadě, je nutná alespoň elementární důvěra v demokratické procesy a volby zejména. Po zkušenosti z těchto amerických voleb si myslím, že prst, obarvený na modro nějakou rezistentní barvou, je momentálně tou nejjistější pojistkou.

Autor: Oto Jurnečka | čtvrtek 5.11.2020 19:43 | karma článku: 39,31 | přečteno: 1350x
  • Další články autora

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

6.7.2023 v 12:36 | Karma: 30,40

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

6.7.2023 v 11:33 | Karma: 14,23

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

5.7.2023 v 13:44 | Karma: 14,20

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

4.7.2023 v 15:04 | Karma: 17,24

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - I

3.7.2023 v 11:49 | Karma: 19,93