Nějak bylo, nějak bude a já myslím že takhle:

Zkusím trochu předcházet událostem a zaprognostikovat si jak dopadne povolební vyjednávání. Jsem přesvědčen, že řešení je blíž, než bychom z výroků zúčastněných hádali.

Vzhledem k tomu, že antibabišovská koalice, by o jeden hlas nedosáhla na stojedničku, a to ani tehdy, pokud by do holportu přibrala Komunisty, tak tuto variantu moc nepředpokládám. Byla by příliš křehká na tolik zúčastněných subjektů. Leda snad po získání nějakých přeběhlíků z ANO, na což je ale příliš brzy.

Proto se domnívám, že koalici nakonec vytvoří ANO spolu s ODS. Protože se ale proti tomu nyní předseda Fiala ostře ohrazuje, nebude to hned.

• Nejprve bude třeba situaci nechat trochu vyhnít. Nechat v tom Andreje zkoupat a vyvolat dojem politické krize.

• Potom bude potřeba vyvolat dojem, že se Andrej chystá dohodnout se s Okamurou.

• A vzápětí zachránit národ od tohoto zločinného spolčení tím, že se ODSka obětuje a do vlády s Andrejem vstoupí sama. Aby na něj dohlížela samozřejmě.

Spolu dají dohromady, na dvoukolalici pěknou, stotrojku. S Fialou premiérem.

Ale jak říkám, na něco takového musejí nechat lidi trochu zpanikařit, že se vláda nesestaví a že hrozí předčasné volby. A nějaký čas, hodně času, nedělat veřejně nic.

----------------------------

A co jinak? Druhým vítězem voleb je Antifa pod praporem Pirátů. Jakési radikálnější béčko Zelených. Dnes už vlastně áčko. A povedl se jim majstrštyk. Znám člověka, který poslední roky neustále řešil imigraci a hrozby z ní plynoucí, … byl nešťastný z inkluze díky které změnil školu svého dítěte, protože v té původní začala být situace dost neúnosná, … ale dnes volil Piráty. Je to jakoby Tomáš Halík volil SPD. No co už.

Třetím vítězem je tedy Okamurova SPD. Byť nakonec čtvrtá, na dvojciferný výsledek, těsně dosáhla. Mohli mít o dvě procenta více, pokud by lidé z národoveckých kruhů mysleli více strategicky, nežili v mikrobublinách svých malých uskupení kde se posilují v bludu, že je někdo zná a že mají šanci. Ale sklon požírat svůj vlastní ocas, mají zdá se, nejen čeští národovci.

Komunisté mě svým oslabením překvapili a jsou dalším dokladem toho, že agentury dělající průzkumy se mýlí častěji než mají pravdu. Ale to jistě bude v následujících dnech předmětem mnoha analýz.

ČSSD dokonala svoji sebevraždu lithiem, ale i bez něj by se přes deset procent nedostala. KDU-ČSL, TOP09 a STAN museli pomáhat všichni svatí. Nebo všichni čerti, to záleží na tom koho se zeptáte.

----------------------------

V součtu se toho asi příliš nezmění. Okamuru nikdo k ničemu nepustí. Je po volbách, takže ANO se opět transformuje v proevropskou stranu. Kola dotačního businessu se budou točit dál.

Já osobně se domnívám, že role volební kampaně, stejně jako "styl" vůdců stran, se trochu přeceňuje. Události mají nějakou logiku a řídí se vlastní dynamikou. Lidé se přikloňují tu k tomu, tu k onomu, zvětší části na základě emocí, nikoli racionální úvahy (viz můj nikoliv ojedinělý příklad, kdy občan volí stranu jejíž program je v příkrém rozporu s jeho běžnými postoji).

Proto si myslím, že Andrejovi nemohla v této chvíli uškodit ani soustředná palba posledních týdnů, stejně jako socialistům nemohlo pomoci ani kdyby se Zaorálek proměnil v Macrona.

Kdo byl v čele v době, kdy tato dynamika vedla k pádu jeho strany, sklidí kritiku a zaplatí. Kdo byl u vzestupu, slízne smetanu.

Trochu jsem to samozřejmě nadsadil, osobní kvality leaderů jistou roli určitě hrají. Přesto věřím, že vliv zahraničních událostí, nálad a módy na sociálních sítích, únava jednou stranou a neokoukanost jiné, doba veřejného působení, nebo dokonce počasí, mají vliv větší než bychom čekali.

V té souvislosti se mi nechce věřit, že by chytrý a předvídavý machiavelista Kalousek, neměl připravený žádný plán „B“. Nejsou jím nakonec ti Piráti?

 

----------------------------

 

 

Autor: Oto Jurnečka | sobota 21.10.2017 21:06 | karma článku: 24,43 | přečteno: 1627x
  • Další články autora

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

6.7.2023 v 12:36 | Karma: 30,40

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

6.7.2023 v 11:33 | Karma: 14,23

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

5.7.2023 v 13:44 | Karma: 14,20

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

4.7.2023 v 15:04 | Karma: 17,24

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - I

3.7.2023 v 11:49 | Karma: 19,93