Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Jirko, souhlasím s článkem! Já byla před jednatřiceti lety zrovna v lázních, kam mě a moji spolupracovnici vyslal podnik, ve kterém jsem byla zaměstnána - Čs. státní lesy. Pracovala jsem tam manuálně, na nejnižší pozici, přesto jsem si bezplatně mohla užít dva týdny v lázních! Byl by kapitalista ke mně tak hodný? Měly jsem s kolegyní jiné starosti, tanečky apod, i když oko občas padlo i na televizi a já pochopila, že se v republice něco děje. Byly jsme rády, že komunisti jdou od válu a plně jsme tomu všemu věřily; jenže postupně, rok za rokem, si člověk uvědomuje svoji tehdejší neuvěřitelnou naivitu. Díky nové době se mi přihodilo mnoho dobrého, ale také mnoho špatného, takže mohu s plnou odpovědností říci, že každý režim má svoje a ten minulý byl v mnoha věcech lepší než ten dnešní. No škoda času se těmito věcmi zabývat, život máme jen jeden a dobrá slivovice je dobrá a byla i tehdy dobrá, není-liž pravda?

0 0
možnosti
JJ

Dobrý den, paní Černá. Děkuji za návštěvu i za příspěvek, s kterým nelze než souhlasit. Naši rodině udělali komunisté hodně špatného a můžu říct, že do osmašedesátého jsme kvůli nim opravdu prožívali malé peklo. Někdy i velké. Léta sedmdesátá a osmdesátá však byla úplně jiná a vůbec se nedivím, že mnozí z té třídy "dělníků a rolníků" po ni někdy opravdu lítostivě vzdychají. A není to jen proto, že byli mladí a tráva byla zelenější a "slúnko lepší svítilo" a oni byli mladí. Nejen proto, že náklady na bydlení byly nesrovnatelně menší, nebo že byl "rohlík za třicet haléřů a pivo za dvě koruny". (Protože náklady na oblečení, jídlo a spotřební zboží jsou dnes v porovnání s běžnými příjmy, zhruba srovnatelné, u té spotřeby a jídla dokonce menší.)

Myslím, že jde o jinou věc. Tehdy prostě žili v jistotě! V jistotě a mimo to, v těch létech, si s nimi prakticky žádný nadřízený nevytíral... , nebyli za socky, jejich děti nikdo nešikanoval, protože neměly ten správný mobil, nebo značkové hadry... atd atp. Možná o tom někdy napíšu blog. Ale prostě měli svou obyčejnou důstojnost. Myslím, že my, co to prožili, víme jak to myslím. Já rozhodně po návratu "starých pořádků" nevzdychám. Ale chápu lidi, proč jsou občas rozčarovaní a často i na... no, nebudu pokušet osud i když mnohým už tady prošly i horší věci. :-)))

Mějte se hezky.

2 0
možnosti

Myslím, že jste to shrnul docela trefně. Ale my jsme národ, který by reptal, i kdyby lítali pečení holubi do úst...že jsou málo pečení:-)))

Máme se fakt skvěle. Jen je třeba si to přiznat či uvědomit, a užívat si toho.

7 0
možnosti
JJ

Víte, já jsem tehdy říkal, že "budu žrat klidně pět roků chleba a vodu", jenom když sú komunysti v ...pryč.;-D Naštěstí k tomu nikdy nedošlo a ani ti komunysti tak úplně nezmizeli, ale celkově, však víte...:-)

1 0
možnosti
JL

Rakousko jsme nedohnali, ale v něčem je to dobré: neběhají nám tady Rakušáci původem z Albánie s kalašnikovem v ruce a nestřílejí turisty v Praze u sv. Víta...Máme se výborně: bydlím v 7000ovém městečku, jen pár bezdomovců, spousta pěkných baráků, spousta bytovek, spousta aut, Lídl plný sortimentu narvaný. Tak o tom byl ten náš Západ ne? Ta svoboda a demokracie.

4 0
možnosti
JJ

Souhlasím s vámi, máme se výborně a jak s kamarádem vždycky říkáme - ta skutečná "AMERIKA", je tady.;-D

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 39,38
  • Průměrná čtenost 2050x
Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Seznam rubrik