Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ten kdo rozvrtal Afganistán a islámský svět bylo SSSR tím, že vtrhlo do Afganistánu. NATO je Afganistánu na žádost Afgánské vlády a na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN v rámci operace ISAF. NATO má v Afghánistánu nyní kolem 16 tisíc vojáků, kteří se podílejí na výcviku tamních sil, amerických vojáků je v zemi asi 13 tisíc. Taliban se v dohodě zavázal, že již nebude udržovat kontakty s teroristickými organizacemi Al-Káida a Islámský stát a že bude bojovat proti dalším teroristickým uskupením.Vojáci Spojených států a dalších zemí Severoatlantické aliance by podle dokumentu měli odejít z Afghánistánu do 14 měsíců, mezitím do 135 dní poklesne počet amerických vojáků v zemi na 8600.Cílem USA je bezpečný Afghánistán, kde nebude místo pro teroristická uskupení.

3 0
možnosti
DR

To jsou zase kecy. ;-D

1 1
možnosti
JS

Mýlíte se, Afghánistán se povedl. Pokud se domníváte, že jde o svobodu, demokracii atd, jste naivní. Hlavním cílem těchto dobrodružství je spotřebovat vyrobené zbraně, ověřit ty, co se budou vyrábět a zastaralý šrot rozprodat. Snad si nemyslíte, že ekonomika USA by přežila bez zbrojní výroby.

0 3
možnosti
Foto

Ono co se v hrnci uvaří, záleží také na tom, z čeho a jak je vyrobena poklička.

0 0
možnosti
JL

No právě - "nám se nepovedl". Afgánistán je snad nějaká hračka na půjčování?? Země, které tam jsou, jsou okupační. Nejdřív Angličani, pak se tam na.r.li Rusáci a Američani...novodobí kolonizátoři děsně toužili po té chudé zemi, protože je ve středu Asie, ze strategických důvodů. Ambiciózní ředitel zeměkoule Bush přes mrakodrapy: chtěl "rozebrat" agresivní muslimy - ale čas oponou trhl a byznysmen Trump to má na háku, už proto, že vývoj směřuje k tomu, že USA se budou zmešnovat a Čína růst. Válku nakonec rozhodnou AI a ne kdo má lepší mariňáky.

0 0
možnosti
JJ

Omlouvám se, ale práh mé chápavosti není v momentální situaci pobrat váš diskuzní příspěvek. takže děkuji za účast, ale nejsem štonc se tím pádem relevantně vyjádřit.

0 0
možnosti
PD

Ami tuto válku neprohráli, mají sílu na srovnání se zemi několika Afghanistanů, jiná věc je ochota tu sílu použít. Ukončení konfliktu za win-win stavu je oboustranný úspěch.

1 0
možnosti
JH

Neprohráli, jen za sebou nechávají ještě větší chaos, nežli tam byl.

Promarněných tisíce lidských životů, stovek miliard dolarů.....:-(

1 0
možnosti
PD

Nikdo si nedělal iluze, že talibani budou do jednoho zabiti či že se hromadně vzdají. Kdyby byla litera smlouvy naplněna z obou stran a taliban začal sekat dobrotu resp přestal zlobit, byl by to opravdu úspěch.

2 0
možnosti
JJ

Kdyby měla babička kuličky, byl by to dědeček...;-D

0 0
možnosti
AL

USA prohrály další válku. Lhaly vlastním lidem i spojencům. Málokdo si dovolil toto takto naplno napsat. Idnes je vzácnou výjimkou.

----------------------------------------------------------------------------------------------- -List Washington Post získal tajné dokumenty, z nichž plyne, že politici a generálové skoro dvacet let soustavně klamali veřejnost a manipulovali s čísly a zprávami, aby to vypadalo, že válku s Tálibánem vyhrávají, přestože to nebyla pravda.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-afghanistan-valka.A191210_174119_zahranicni_jum

2 2
možnosti
DR

Před samotným stažením ovšem zbývá provést ještě jednu důležitou věc a tj. mediálně zdůraznit obrovské "úspěchy" této mise, které jsme tam díky neutuchajícímu každodennímu úsilí dosáhli a to jak v zahraničí tak u nás.

Nepochybuji, že zvláště u nás to ten americký patolízal na MO zvládne na jedničku.

4 2
možnosti
JJ

To se nedivte. I já jsem se snažil ve svém blogu ty největší úspěchy vypíchnout...

0 2
možnosti
Foto

A také nás postavil před záhadu, když se USA mohou snažít domluvit s Talibanem více méně na základě návratu poměrů před rok 2000, tak proč se o totéž nemůže snažit Stát Izrael s Hamasem za nesrovnatelně příznivějších poměrů.

0 0
možnosti
Foto

Protože výsledkem dohody je, že se jedna strana bude pakovat. Což v případě Izraele a Hamásu není příliš pravděpodobný předpoklad.

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 39,38
  • Průměrná čtenost 2050x
Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Seznam rubrik