V horečce sobotního dne

Víkendové dny mám rád a sobotu obvzvlášť. Ve volných dnech se rád procházím po Praze a obdivuji její historii, magii, kostely i náměstí. Pražský hrad, letenské sady, nebo Hradčany a Královskou cestu vedoucí na Hradčanské náměstí..

I nadcházející sobotu se velmi těším na procházku Prahou. Vyrazím po obědě, projdu se přírodní a uklidňující cestou z Troje do Stromovky a potom parkem po Letné a budu se těšit krásnými výhledy na stověžatou Prahu, na Vltavu s mnoha mosty, oddělující tu mou letenskou stranu od Starého města. Poté se podívám na Pražský hrad, předtím se projdu královskými zahradami, okolo katedrály svatého Víta, zastavím se u sochy prvního prezidenta pana T. G. Masaryka a budu na krásném a královském Hradčanském náměstí.

Královskou cestu si nechám na později a na chvíli se zastavím a podívám se okolo sebe. Krom paláců, kláštera a kostela svatého Benedikta mě vždy zaujme i Mariánský morový sloup, kde se konaly při velkém moru ( 1713-1714 ) bohoslužby pod širím nebem, když byly lidé ohrožení a obraceli se k Bohu o pomoc, společně a s jedním přáním.

Hradčanské náměstí patří pro svou jedinečnost k nejnavštěvovanějším místům v Praze. Potkáte zde turisty, kteří Prahu pro její výjimečnost milují, což je má zkušenost s profesí průvodce, kterou mám také za sebou a rád na tuto zkušenost vzpomínám. Samozřejmě na Hradčanském náměstí nejsou pouze turisté, ale i mnoho pražanů a Čechů se na tomto místě rádo na chvíli zastaví. Věřím, že sobotní procházka a třeba i zastavení se na Hradčanech může být inspirující a energii do dalších dnů dávající.

Praha má pro mě ten dar mi dobít vírou, když mi upadá a vždy mi připomíná naši historii, architekturu a odkazy k minulosti, k našim předkům a jejich cestě historií až k dnešním dnům a cítím k nim hluboký respekt, pokoru a vděčnost.

Až strávím svůj čas na královských Hradčanech vydám se do stylové a tradiční české restaurace U Zlaté Konvice, kde to mám velmi rád k posezení a dobrému jídlu. Staročeskou kuchyni mám rád a pivo přímo z tanku. Často hraje živá hudba a písničky jsou staročeské. Je to pro mě i ideální místo k zamyšlení a někdy i k psaní svých pocitů na papír. Přemýšlel jsem zde o Bloku proti islámu a jeho bojem za naše tradice, naše hodnoty a naši budoucnost, proti nesvobodě, netorleranci a násilnosti jiné a zcela odlišné víry.

Podle Bible je sobota základem bohoslužby a den, kdy Bohu náleží úcta. Zachovávání soboty je znamením věrnosti k pravému Bohu.

 

Autor: Patrik Juda | úterý 2.2.2016 15:01 | karma článku: 13,82 | přečteno: 219x