Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražská zoo bude jednou první na světě

Dle časopisu Forbes a cestovatelského serveru Tripadvisor se pražská zoo řadí mnoho let mezi top světové zoo. Za rok 2015 byla čtvrtá, ale to pro mě není tak důležité, jako to, že je prostě překrásná. Neznám lepší místo k relaxaci

Pražskou zoo miluji. Její návštěva je pro mě vždy krásně ztrávený čas. Je to ideální místo a prostředí na odpočinek a relaxaci. I zahraniční návštěvníci o naší zoo píší v superlativech na nejznámnějším cestovatelském serveru tripadvisor.

Není divu, že Troju zabrali za druhé světové války nacističtí pohlaváři pro sebe samotné. Atentát na říšského protektora Heydricha byl proveden Tróji na dohled. Kloubí se zde zcela mimořádná přírodní scenérie s výhledy na Vltavu a Prahu s pozadím Tróji, vinic a botanické zahrady s kaplí svaté Kláry, kde je vskutku romantický výhled i s trojským zámkem jako na dlani.

Svatá Klára byla ve třináctém století svatořečena papežem Alexandrem IV, dva roky po své smrti za zázrak v podobě odvrácení a vyhnání pohanských saracénů ( divokých arabských kmenů ). Nemyslím, že by ji dnešní papež František svatořečil. Byla to hrdá Italka. Svatá Klára byla pochována po boku svatého Františka v Assisi.

Pražská zoo byla založena v roce 1931 a je v ní 12 pavilonů, 150 expozic a žije v ní asi 5000 zvířat ( 670 druhů ). Gaviály indické má jediná v Evropě a na světě jsou již jen v San Diegu ( 1. na světě 2015 ) v USA, v Japonsku a dalších dvou zoo v Asii. V chovatelství jsou Češi nejlepší na světě. Gaviálů máme již sedm, což nemá nikdo. Nedovedu si představit lepší práci chovatelů zvířat, než tu, kterou odvádějí čeští odborníci a specialisté na zvířata.

Pavilony jako je indonézská džungle, kočky a šelmy, africké panorama s nádherným výhledem na pasoucí se a stromy okusující žirafy, Čamba, Afrika zblízka, pavilon goril, či mořský svět jsou jedinečné a unikátní. Povodeň v roce 2002 pomohla k jejich vzniku, ač zahradu smetla, přestože situace na řece Vltavě byla o den dříve "nadmíru výtečná", dle tehdejšího primátora Prahy, Němce. Čeští chovatelé jsou ve špičce i v chovu varanů komodských, goril nížinných, koní rodu Převalského, či krys obláčkových, ale téměř i ve většině dalších odchovávaných zvířat. Pražská zoo je pro ostatní světové zahrady uznávaným pojmem.

V zoo dále najdete nejvzácnější a nejkrásnější straky světa, tapíry, hrabáče, lachtany, gibony, ale vlastně všechno. Pražské zoo k dokonalosti nechybí příliž. Na opičích ostrovech a ve vodním světě můžete sledovat tlupy gibonů stříbrných a třeba i jejich zvířecí pudy a zábavu, kterou dělají. Sledujete je zpoza ostrova a téměř nadosah. Ve velkomlokáriu můžete splinout s prostředím čínských hor, pohlédnout do očí žralokovi, obdivovat přenádherného perutína ohnivého, nebo Nema ( klauna tmavého ), nebo murénu podmračenou a je toho mnohem více.

V pražské zoo jsou i restaurace, vzrušující lanovka, vláček pro děti a rodiče, stánky s občerstvením i stovkami suvenýrů, které zanechají vzpomínku, na toto krásné místo na světě, i pomník hrdinného a legendárního lachtana Gastona, kde vždy přemýšlím nad jeho bojem za svobodu a přirozenost.

Pavilon indonézské džungle je stavebně i funkčně světově jedinečný a slavnostně jej otevřel bývalý prezident Čr, pan Prof. Ing. Václav Klaus CSc., který zároveň převzal a předal varany komodské po složité diplomatické misi v roce 2004. Úspěšný ředitel pražské zoo Miroslav Bobek si je vědom, že celosvětové prestiži pražské zoo by pomohli pandy, kterými se chlubí jen 15 zoo na světě. Pandí diplomacii velmi pomáhá pan prezident Ing. Miloš Zeman CSc.,bez níž by se pandy nikdy nemohli stát realitou, jak konstatoval i ředitel zoo Bobek. Moc se těším na pandy.

Pražskou zoo navštěvuji několikrát v roce a je to mé v Praze nejoblíbenější místo sloužící k úniku před stresem i chmurnými myšlenkami, a to  i o současné Evropě a současném světě. Tam často na vše zapomenu a žiji dlouhé chvíle životem ve zvířecí říši, kde pozoruji cizí zvířata z celého světa. Obávám se, abych jednoho dne nežil mezi cizími lidmi, kteří však svým pudům podléhají jako zvířata, a to doma v České republice za branami zoo.

 

 

 

 

 

Autor: Patrik Juda | pondělí 25.1.2016 7:04 | karma článku: 17,81 | přečteno: 433x
  • Další články autora

Patrik Juda

Hrůzné počty útoků kyselinou v Británii, Itálie nás chce trestat a ČR pošle stamiliony

Premiér Itálie Conte by chtěl trestat země, které odmítají migranty, protože jeho nová vláda je chce přerozdělovat. Británie a rekordní počet útoků kyselinou. Česko pošle stamiliony Africe a Piráti u nás ruší linku pro vozíčkáře..

13.9.2019 v 20:36 | Karma: 26,43 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ostatní

Patrik Juda

Cirkus v Británii: Na studentky v sukních povolána policie. A co vymysleli naši Piráti?

Rodiče i studenti v Susssexu protestují a mají proč. Škola zakázala sukně. Naši Piráti vymysleli jak udělá maturitu každý i s nula body! Kdo všechno jsou ti architekti novodobé tyranie? Václav Klaus mladší byl dnes hostem Výzvy...

9.9.2019 v 20:09 | Karma: 41,40 | Přečteno: 2339x | Diskuse| Ostatní

Patrik Juda

Jan Hrušínský o Češích, kteří přišli k soše maršála Koněva.

Panu Hrušínskému prý přetekl pohár a promluvil o stalinistech a neonacistech, kteří se sešly u sochy maršála Koněva. Je to prý největší úpadek morálky, řekl pán, který odsuzuje dotace, ale saje jako pijavice a mluví jako hulvát...

7.9.2019 v 7:03 | Karma: 44,72 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Ostatní

Patrik Juda

Švédsko je ve válce a zodpovědní jsou politici. Nepěkné rekordy, ale premiér by oslavoval

Premiér chce slavit jak se Švédové starají jeden o druhého, ale zároveň i vychází manuál pro občany, jak přežít pracovní den. Švédsko dnes. Kalašnikovy, bombové útoky a počet střelby stoupl o 100%. Soudy a společnost si neví rady.

5.9.2019 v 8:47 | Karma: 40,76 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Ostatní

Patrik Juda

Každotýdenních 168 hodin fake news Nory Fridrichové a tvrdá drezúra diváků za naše peníze.

Objektivní ČT? Ha. Tahle země prý není pro mladý a tak by se dle paní Nory měli lidem 40+ zaplatit letenky do zemí mimo EU. Mladí vyjdou opět do ulic. ČT slaví a podporuje. Kdy už z veřejnoprávní obrazovky někam odletí paní Nora?

2.9.2019 v 1:26 | Karma: 42,78 | Přečteno: 2358x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

Starosta platil vědmu z obecního rozpočtu. Věřil, že mluví s jeho mrtvým otcem

1. června 2024  18:17

Francouzský starosta Gilles d’Ettore skončil ve vazbě poté, co naletěl vědmě oblíbené mezi tamní...

Problémovou čtvrť ovládl islám. Vrací se tam klid a ze Švédů je malá menšina

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

  • Počet článků 233
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2668x
Samotář a cestovatel

Seznam rubrik