Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Celý život, jsem jako chemik strávil poznáním - Chybama se člověk učí - pravil ten, co požil - H2SO4 . Lépe, konzumovat C2H5OH ! Pravda, pak ráno ohmomná spotřeba H2O ! ... Pokud potíže trvají, obvykle pomůže NA2CO3 , možno v sypkém i tekutém stavu. Pokud nezabere nic - nezoufat ! Pak je k mámí - PPP ! Pivo První Pomoci ... :-)

1 0
možnosti
JT

Jo, děr od kyselin na plášti jsem měl nepočítaně. Vzpomínám na jednu recesistickou rošťárnu, kdy někdo napálil hloupé eko-aktivisty, že planeta je plná nebezpečného dihydrogenoxidu (H2O) a že by se s tím něco mělo dělat;-)

2 0
možnosti
Foto

R^Honzo, to je dobrý. Jen mě mrzí dvě věci, že se ten kostík neprosadil a že už se neříká kysličník.:-)

1 0
možnosti
JT

Vidíš Honzo, a na ten typicky český hořčík jsem zapomněl. Kysličník nám zůstal u peroxidu vodíku, aspoň si nevzpomínám, že by někdo z rodiny volal: "zas má odřený koleno, podej peroxid";-)

1 0
možnosti
Foto

R^skvělý blog aneb chemie podle Komenského- Škola hrouR^

1 0
možnosti
JT

Největší lákadlo jsou pokusy, to je ta nejlepší hra. Jenže je to (dle EU) nebezpečné a chce to odvahu chemikářů: ani ne tak k chemickým látkám, jako k úřednickým kontrolám.

0 0
možnosti
Foto

Honzo, zdravím a jen dodávám, že jsem s chemií tvrdě bojoval. Ač po jednom z rodičů, bych k této vědě měl mít pozitivní vztah.

1 0
možnosti
JT

Můj otec se chemií živil, v mládí jsem netušil, že mě to čeká taky.;-)

0 0
možnosti
Foto

R^ Líbilo moc. Karma. Jsem chemik tělem i duší už asi pětačtyřicet let a chemie se mi kupodivu stále líbí.

1 0
možnosti
JT

Co mne kolem toho ubíjí je "ouřad", jinak co dnes dokáže odhalit třeba moderní analytika nad tím mi někdy zůstává rozum stát;-)

0 0
možnosti
Foto

Já jsem kdysi nějakým nedopatřením studovala tři semestry VŠCHT, takže pár věcí z chemie mi utkvělo. Sice mi ale vůbec nešly chemické výpočty ani jakési zběsilé vzorce čehokoliv, zato si doteď pamatuji říkanky z periodické tabulky prvků: O S-lečno Se-jměte Té-ž Po-dprsenku, či Be-žela M(a)g-da Ca-ňonem Sr-azila Ba-lvan Ra-menem. Na to mne užije.

R^:-)

3 0
možnosti
JT

La-ciné Ce-ny Pr-asat Nedovolily Prometheovi Smésti Théby Gdyž Európa....a dál už si to nepamatuju (a možná jsem to zkomolil), ale tyhle říkanky byly skvělé.

2 0
možnosti
PL

Český jazyk dokáže divy, ale možná studenti biflující se chemické názvy nebudou souhlasit.

1 0
možnosti
JT

U asi 8 milionů organických látek to nedokáže pojmenovat ani nositel Nobelovy ceny. Systematické názvy, triviální a odvozené, např. jedna a táž látka je aceton, dimethylketon a 2-propanon. Chápu, že to mnozí nesou nelibě.

0 0
možnosti
Foto

Ač to vypadá nepravděpodobně, je to kyselina peroxosírová.:-)

Jo, za ty české koncovky jsem ráda. Cosi podobného má i latina, ale jen v takové podobě, že rozlišuje nejčastější (nejstabilnější, a tedy nejpravděpodobnější) mocenství, a pak vyšší nebo nižší než toto základní. Třeba Ferri oxidum - Ferrosi oxidum. A který je který, bych si musela najít.;-D

Za básničkuR^R^R^;-D

2 0
možnosti
JT

Správná odpověď a navíc děkuji za latinu, ta už mě minula, snad kromě "in vino veritas" a v tom jsem vzdělán i prakticky;-D

2 0
možnosti
Foto

Pokračujte prosím v našem seznamování s Vašimi zážitky s před školními škamny. Mám pro to mimořádné pochopení, jsem přes chemii vzdělán (nevím jestli dostatečně) a rád si nejen ný, natý,itý,ičitý až ičelý (jen pro osmium), oživím s podobnými zážitky z druhé strany barikády.

1 0
možnosti
JT

Když si vzpomenu, proč ne. Děkuji za čtení:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik