- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Mytí nádobí je nejotravnější práce v domácnosti. Ne, že by byla nějak těžká, to ne. Ale tím, jak je nekonečná. Pořád dokola, umýt, utřít/ nechat uschnout, uklidit. A druhý den zase. Brr.
Samozřejmě záleží na životním stylu, před dětma, kdy jsem vařila jen o víkendu a to ještě ne vždycky, byla myčka zbytečná, teď už bych bez ní být nechtěla.
Mycka nadobi ... nejdulezitejsi masina v kuchyni .
Rozumný přístup! Sice myčku máme, ale když se manželka nedívá, rád to umyju či jen oplachnu od nějakých drobečků...
Jo a tenhle týden jsem bloudil po hypermarketu a hledal droždí. Po ruce byli pouze dva doplňovači zboží, ale nevěděli. Jedna slečna se mnou i chvíli chodila a hledali jsme společně. Po deseti minutách mi poradila at se zeptám u salámů, kde mně pomérně slušně navigovala a spletli se jen o 7 metrů.
Skutečně, mně velice ovlivnil bonmot otce - "Chladící technika je k ničemu ! Nikdy se mi doma nezkazilo tolik zboží - potravin, kolik stojí chod toho zařízení. Chladit a nést náklady má prodejce - nikoliv já samotný" ! Samozřejmě, že jde o názor na dřeň vyhraněný. Jde o to, kde člověk bydlí - jak se k potravinám dostává, zda má hospodářství, kde se stravuje ap. Model ovšem je :
Pořizovací hodnota techniky, (max po 6 letech vyhodit = těsnění dveří a vyběhaný kompresor) + denní spotřeba energie + náklady na případné opravy, údržbu. Možno si odečíst úsporu času nehozením po obchodech, případný benzin a přičíst si osobní radost ze zásob a toho svého vypěstovaného ...
Většinově to vychází tak, že člověk si pořizuje nákladné - součtem aritmetické alibi = Své pohodlnosti a pocitu plné sýpky ! Platí neuvěřitelné prachy denně, v podstatě si to málo kdo umí spočítat ! Podobně to vidím s myčkou, kterou v běžné domácnosti považuji za absolutní nesmysl ! Navíc, u této mi vadí princip - Odloženého problému ! "Neuklízej po sobě, někam to strč" ? Vyřeší se , až napotom. (Dcera pořídila byt s myčkou - ještě ji nepustila) ...
Při besedách, jsem byl pochopitelně vždy "napaden, jako staromil". Já nepopírám přínos pomocníků domácnosti, šetří čas a ruce. Nicméně ! Nikdo mi nebyl schopen odpovědět na otázku - A co s tím ušetřeným časem pak vlastně dělá ? Angličtinu již zvládl, tak se doučuje němčinu ? Lidé se vždy smáli a myčku si pochvalovali ...
jestli dcera ještě nepustila myčku tak jsou tu dvě otázky
1. zvládá obsluhu?
2. používá nádobí, které se tam dá dát?
a hlavně v ruce nikdy neumyjete nádobí tak jako v té myčce, protože do tak teplé vody ruce nikdy nestrčíte.
Ale samozřejmě ať si každý žije po svém.
Je na každém co zvolí, já mám myčku už drahně let a jsem s ní velmi spokojená, bez ní by to nebylo ono, sklo je z ní krásně průzračné, a nádobí se leskne, i když nepřidávat leštidlo. Také nemusím nádobí smudlat utěrkou, či nechat strašit v kuchyni až uschne a mám víc prostoru na lince kde není odkapavac. Samozřejmě i něco oplachnu ručně...
V kuchyni prostě není v dřezu špinavé nádobí, ani to umyté na odkapavaci.
A chytrý mobil? Je můj kamarád, umí toho tolik... A využívám jej, třeba číst čárové kódy je docela super.
Jak říkám, každému co vyhovuje, já zase nemusím mít dva mrázaky...
Děkuji za čtení, je na každém, co zvolí, jak trefně píšete. Když nám se ty výpěstky, často plody naší radostné práce, do jednoho mrazáku nevejdou a na dělání špinavého nádobí jsme většinou už jen dva a tak si říkáme, že to je pro myčku škoda
Jak se říkalo za Husáka: De Gustibus non disputandum!
Myčka se hodí hlavně pro větší počet lidí, a nejvíce ji oceníme při oslavách s velkým množstvím nádobí. U nás ji bereme jako jeden z nejužitečnějších přístrojů.
Nemám nic proti myčkám, jen po ní netoužím. A ani žena, kdyby tomu tak bylo, už ji dávno máme Nevylučuji, že ji jednoho krásného dne mít budeme.
S myčkou to máme jednoduché...mám dvě ruce, a chvilku po jídle je umyto:-)))
Jsme dva, a než bych nastřádala nádobí, byť do menší myčky, tak je hotovo. A ještě té chemie, kterou se ta myčka plní... Nemám ani mikrovlnku, a vůbec mi nechybí.
Ovšem loni nás mrazák v kombinované lednici renomované značky (stáří 6 let!) pěkně vypekl. Měla jsem tam zásobu višní, ostružin a jahody (kromě jiného) ze zahrady, kterou už nemáme. A odjeli jsme na léto na chalupu. Lednice v letních měsících patrně aktivovala kazítko, a o všechno jsme přišli.
Pak jsem zjistila, že firma úspěšně prodává lednice s kazítkem (neopravitelné), klidně dál.
Nakupuji potraviny i u dovozových firem na netu. Mají všechno, a když potřebuji, zpravidla jsou schopni to doručit týž den. To je skvělá služba.
My tu kuchyň máme asi 6 let (možná o rok víc) a to je doba, kdy necháváme mrazák "dožít" a zdá se být odolný, pořídili jsme ho pár let po ledničce a bydlíme tu 28 let. Nejsem si jistý zda lednici máme teprve druhou, nebo už třetí, ale mrazák jistě první. I kdyby byl koupen v roce 2000, tak je mu úctyhodných dvacet let, a to může být ještě starší, nebo i mladší, ale hledat papíry nepůjdu
Tak zrovna já jako městský člověk si odpustím druhý mrazák a bez myčky si život nedokážu představit. Dokonce jsme myčku koupili tchánovi a tchýni k vánocům (po vzájemné domluvě) a dodnes slyším, že to bylo jejich nejlepší rozhodnutí. Ono totiž když se nás tam sešlo třeba 8 na obědě, tak potom stáli hodinu u dřezu a myli a myli a co si budem povídat s přibývajícím věkem už na to umyté nádobí až tak dobře neviděli a bylo mi trapné jim k tomu něco říkat.
Určitě jsme s tím v jistých kruzích za podivíny, když se nás sejde víc, je toho nádobí opravdu hodně a za 20 let (pokud se dožijeme) to nemusíme zvládat. Předpokládám, že mrazák to už 20 let nevydrží a možná na tu myčku dojde a možná, že už v dnešním bytě bydlet nebudeme. Kdo ví
Naprostý souhlas pane Tichý. Podvečerní mytí nádobí je pro mne obřadem.
Ovšem pozor. Nádobí myji výhradně v horké vodě s přidáním octa + oplach.
Po propagovaných saponátech "šetrných k pokožce rukou), jsem na ně dostal vždy ošklivý ekzém.
A ten mrazák? Jeho valnou část obsahu tvoří hlavně švestky. Pečeme celkem pravidelně dva plechy švestkových buchet, na které se vejde okolo 80 švestek.
V obchodě mají mražené švestky balené po dvaceti. . . balíček stojí 20 Kč.
Čerstvé maso si mohu nyní koupit kdykoli, ale kupovat švestky po koruně kus, ani náhodou. . . . Vám karma.
Také raději čerstvé maso, ale když např. dostanete půlku divočáka, pak by se vám za chvíli přejedl a mrazák vám jeho pojídání rozloží v čase a to je dobře.
Velký mrazák nebo dva mrazáky je velmi užitečná věc.
Je to železná zásoba, uskladnění přebytků, možnost něco ušetřit. Nutnou podmínkou je, že půjde elektrický proud