Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Člověk zůstává jen člověkem, týká se to i papežů. Taky za Hitlera zkoušeli někteří zástupci některých církví kličkovat. Papež František patrně má před očima mrtvé mj. v sever. oblastech Itálie z loňského jara, ovšem jistě ví, že část postižených rodin se v Itálii soudila, protože kdyby politici tehdy nechybovali, těch mrtvých by bylo méně (v Dánsku a Norsku se umíralo na covid-19 pod 1 % z infikovaných). Premiér nebo papež, je třeba přestat lhát, přiznat, že věda neumí všechno, že je v ní vždy přítomno riziko, dát lidem na vybranou a nešikanovat ty, kteří nechtějí pokusy vědy risknout. Věda zná i ne-farmakologické možnosti ochrany před nákazou, o to víc nelze připustit hrubý nátlak jakékoli podoby na ty, kteří mají k vakcínám výhrady: nikdo nemůže nikoho nutit do čehokoli, při čem lze umřít. Víc si vážím států, které např. ani opatrovníkům nesvéprávného nedovolují rozhodnout za opatrovaného o rizikovém lékařském zákroku (nebo ne bez soudního přezkumu), zvláště existuje-li jiná alternativa (např. ve Švýcarsku se musí podle občanského zákoníku více šetřit nedotknutelná osobnostní práva nesvéprávných - pokud se sami za sebe nemohou rozhodnout). Papež František se možná dal zneužít slovenskou mocí ve jménu vyšších cílů, jež jsou ovšem někdy rizikovou záležitostí stejně jako mj. vakcíny. Tzv. vyšší cíle zneužíval i Stalin.

0 0
možnosti
Foto

Jan Hus nebyl žádný reformátor církve. Chtěl, aby církev dodržovala písmo doslovně a věřil v brzký příchod Antikrista a poslední soud. Byl fundamentalista, protože chtěl návrat k domnělému ideálnímu stavu. Byl to typický středověký člověk a jeho soudci už byli jednou nohou v renezanci, stejně tak lidé přítomní koncilu a svůj čas trávili hledáním antických knih v klášterních knihovnách. Hus se filozoficky klonil Janu Viklefovi, jehož knihy četl a studoval. Jan Hus byl odsouzen kvůli herezím, problém tkvěl v jeho pojetí církve a církevní autority. Hus věřil v jakousi církev neviditelnou, jež nemusí být totožná s viditelnou. K neviditelné církvi patří lidé morálně bezúhonní. Poslední autoritou, k níž se křesťan může odvolat, je Kristus. V tom by se Hus dokonce i shodl se svými kostnickými soudci. Ti si také nedělali velké iluze o papežství, vždyť se ho právě pokoušeli pracně dát z trosek dohromady. Jenže věřili v církev jako instituci a v církevní autoritu, zatímco Hus církevní instituci neuznával. To by byla hereze i z dnešního pohledu. Podle Husa se písmo se má brát doslova. Věřící pozná, co po něm živý Kristus chce. Jak potom zabránit tomu, aby o sobě kdekdo netvrdil, že chápe správně obsah Písma? Pozdější vývoj ukazuje, že skutečně bez církevního dozoru došlo ke štěpení na nové a nové sekty. Hus by se svým pohledem neobstál nejen před dnešní církví, ale ani před žádnou jinou institucí, jež vyznává nějaký objektivně poznatelný řád, nad kterým bdí autorita, aby daná instituce mohla fungovat a přežít.

1 1
možnosti
PC

"...Hus by se svým pohledem neobstál nejen před dnešní církví,..." (p. Kindl)

---------------------------------------------------------------------------

Hus by dnes možná neskončil na hranici, jak tomu bylo před více než 600 lety, ale bylo by s ním naloženo podobně, jako je tomu u lidí, kteří otevřeně poukazují na neřesti společnosti.

0 0
možnosti
LU

V stredoveku boli pre ľudí kruté podmienky na celom svete. Slniečka radi poukazujú na vraždy v kresťanských (katolíckych) oblastiach, ak by v Európe nebolo kresťanov, tak podľa slniečok by v Európe bol raj na zemi. ;-D;-D;-D

Je to taký blud ako tento blog.

0 2
možnosti
JL

Co pořád máte s tím očkováním? To je nějaký nový sport??

0 0
možnosti
MB

M81i98l16a74n 63B36í33l20e86k

20. 8. 2021 15:44

"A nebyli jezuité náhodou těmi nejhoršími inkvizitory, kteří na hranicích upalovali svobodomyslné ženy (bylinkářky, léčitelky a vědmy), které předtím označili za čarodějnice?"

Jen pár poznámek.

Mezi jezuity byli jak propagátoři, tak odpůrci čarodějnických procesů. Značná část procesů patřila pod světské soudnictví (smutně proslulý Boblig z Edelstadtu nebyl duchovním, natož jezuitou). Procesy se nekonaly jen v katolických, ale i v protestantských zemích (a v přeneseném slova smyslu i v ateistických zemích - od činnosti Výboru veřejného blaha po inscenované procesy 20. století...).

1 0
možnosti
Foto

Jezuité náhodou nebyli těmi nejhoršími inkvizitory. Byl to nesmírně vzdělaný řád, který podporoval vědu a vzdělání. Byla Španělská inkvizice, která spadal pod krále Španělska a papež na ni neměl vliv. Světská inkvizici a protestanská inkvizice a Římská podléhající Vatikánu

2 1
možnosti
Foto

Copak Husité. Kom mu mohli být naopak až vděční. Měli zač. Vatikán jako první uznal status quo po ,,bratrské pomoci" u nás. Amíci to vzali toliko na vědomí;-)

0 0
možnosti
AL

Božínku, tolik moudrých lidí je v těch Čechách...škoda že nebyli u stvoření světa, mohli by poradit.

2 2
možnosti
Foto

Máte pravdu, bylo by lepší, kdyby se blogy mohly psát pouze na předem zvolená témata a vyjadřovat by mohly pouze oficiálně schválené názory, ostatně od toho přece blogy jsou...

4 0
možnosti
PC

Máte jednoznačnou pravdu. Jan Hus kritizoval papeže za to, že si přisvojoval právo cítit se zástupcem Boha na zemi, t.j. že de facto pokládal za nadčlověka, což je vždy, natož pak u nejvyššího představitele církve zcela nepřípustné, neboť v přímém rozporu s Ježíšovým učením, jehož podstatou je bezpodmínečná láska k bližnímu.

Tady je znovu jasně vidět, že církev nikdy nebyla na straně běžného člověka, ale cítila se vysoko nad ním a podílela se na aktuální moci.

Z tohoto důvodu, byť mám blízký vztah k Bohu, se nemohu s žádnou církví ztotožnit.

Za Váš článek samozřejmě KARMAR^.

3 2
možnosti
JT

Jsme na tom podobně, neřku-li stejně:-)

2 0
možnosti
Foto

:-) Pánbíček pomůže hlavně těm, kteří si dokáží pomoci sami. To nakonec vědí i ve Vatikánu. Musí to vědět, vždytˇ maj svou přímou tlf. linku až nahoru;-)

1 1
možnosti
Foto

Tím směrem bych si tak jistý nebyl... :)

4 0
možnosti
Foto

„Očkování je aktem lásky, říká papež“

Tak tak, píchání jako píchání. ;-D

Já v papeži vidím taky spíš něco rohatého.

"Div-li, že pět chlebů, dvě rybice, nasytilo lidí na tisíce,

když ještě dnes oba tyto divy tolik tisíc černých pánů živí." (K.H.B.)

4 1
možnosti
JT

Skvělý Karel Havlíček, tedy Borovský, ne ten současný dvojministr

3 0
možnosti
  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik