Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jozefvarga

7. 3. 2010 20:44
je to tak

ako hovoríte, viem sa pozrieť aj z tej druhej strany, mal som to šťastie, že jeden starý otec bol Slovák a druhý zasa Maďar a narodil som sa, kde ešte počas môjho dectva sa v mojom okolí hovorilo ako slovenský, tak aj nemecký, ale i maďarský, čo  ešte vtedy bolo pre juh Spiša skoro normálne, i keď tá Maďarčina iba doznievala.... dnes v mojom rodisku počujete iba Spišské nárečie, bohužiaľ, pretože moji starí rodičia hovorili štyrmi  jazykmi - Nemecký,Maďarský,Rusínsky,Spišské nárečie

0 0
možnosti
V

viveka77

7. 3. 2010 18:41
Pane Varga, klobouk dolů

nad Vaší snahou o objektivitu. Přesto, že Vaše rodina zažila útlak ze strany Maďarů, přece se na věc umíte podívat i z druhé strany, to umí málokdo  VR^

0 0
možnosti
D

duhastrecht

7. 3. 2010 18:13
No jo, hoši,

my Ćeši jsme byli do roku 1918 součástí Rakousko-Uherska, bojovali jsme hrdinsky za WW v řadách společné černožluté císařské armády proti Dohodě v počtu 2 miliónů vojáků, při celkové ztrátě cca 420 000 padlých (bráno v hranicích ČSR 1920).

Jenže po válce nastává mír a mír je politika, politika udělala z Čechů "oběti" WW1 a "spojence" Dohody, takže my jsme obdrželi z milosti vítězné Dohody obnovení samostatnosti v neporušeném historickém území zemí Koruny české v hranicích od  1763 rozšířené o Vitorazsko, Valticko, Hlučínsko a rozšířené navíc o uměle vytvořené do té doby neexistující Slovensko a Podkarpatskou Rus. Na těch 420 000 vojclů padlých v boji proti dohodovým Italům, Rusům, Francouzům, Angličanům, Srbům, Černohorcům a Rumunům úžasný výsledek od bývalých v listopadu 1918 stále ještě nepřátel.

S Maďary se Dohoda vypořádala tvrdě, autor to popsal bezchybně anás nikdy nenapadlo, že s námi Dohoda mohla naložit stejně jako s nimi, že dnes mohl Českou Republiku tvořit středočeský kraj.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

7. 3. 2010 22:19
Re: No jo, hoši,

Rv 420 000 zabitých v nesmyslné válce. Není se co divit, že pak lidé měli Habsburků plné zuby. Oni si vyhlásili válku, ale umírat a hladovět museli jiní.A ti rozhodně neumírali a nehladověli dobrovolně.

A že Češi měli zájem o návrat alespoň části historických území, které zašantročilo Rakousko-Uhersko v době svého panován,í nepovažuji to zase tak nepochopitelné. Před r. 1763 k zemím Koruny české patřilo i Slezko, Lužice ...

0 0
možnosti
JH

sent

7. 3. 2010 17:10
Jestli -

-to bere autor tak,že chce historicke hranice Madarska,tak ja požaduju znovuobnoveni Velke Moravy,včetně jejich historických uzemi.Kdepak by potom byli Madaři?Kdyby nebylo ČSR,tak dnes by asi na Slovensku nebylo člověka,co by nluvil slovensky.Madarizace do r.1918  postupovala nekompromisně.Neni pak divu,že se dnes Slovaci brani.A pokud vim,Madaři prohrali dvě valky,aniž by byla snaha ukazat že jsou ve vleku Vidně.Za prvni valky mi neni znamo,že by honvedi bojovali v ital.franc.či rus.legiich.Tak i ve druhe myslim nebyli Madari v RAF či v jinych jednotkach na straně spojenců.Čest vyjimkam,jestli nějake byli.Mimochodem pokus o socialismus po prvni valce v Madarsku byl taky majstrštyk.Ovšem kolbouk dolů před postavenim se proti invazi SSSR v r.56 ale to už s Trianonem nema souvislost.

0 0
možnosti
J

jozefvarga

7. 3. 2010 17:44
Re: Jestli -

ja to tak vôbec neberiem, ja len tvrdím, že pre jeden národ  táto mierová zmluva bola veľmi  krutá a mohla brať viac ohľadu, víťazi ako vždy rozhodujú a diktujú, toto bol diktát, taktiež je pravdou, že Maďari sú naisto národom s obrovskou smolou, vždy keď sa písali dejiny boli na tej nesprávnej strane, ako sa hovorí šľapli do hovien, ale to neboli ani Nemci, Rakušáci ...

0 0
možnosti

originalni_demokrat

7. 3. 2010 16:52
Problém je v tom

že mezi Slovenskem a Maďarskem neexistovala žádná historická ani provinční hranice. Jižní hranice vyjednal Edvard Beneš kvůli taktické výhodě, takže se rázem ocitlo hodně Maďarů na území cizího státu. V případě ČSR neměli Němci právo naříkat - ti byli v historických zemích Koruny české. Samozřejmě byla sporná území, jako Hlučínsko. Ovšem Maďaři se najednou ocitli v jiném státě a dříve žili pod jednotným Uherskem. Bohužel svojí tuhou maďarizací si udělali mezi svými spoluobčany nepřátele. Přitom 1. uherský král tvrdil: "Slabý je stát, kde se mluví jedním jazykem." A byla by velká škoda kdyby slovenský jazyk zanikl pod náporem maďarštiny. Maďaři byli holt moc nacionalističtí. Zatímco v Předlitavsku byla ochrana jazykových práv dána ústavou, v Uhrách se vesele maďarizovalo a to je špatně.

0 0
možnosti
J

jozefvarga

7. 3. 2010 17:06
Re: Problém je v tom

máte pravdu Štefan I. na smrteľnej posteli prizvukoval aby jeho nasledovníci si vážili všetky národy lebo je to obrovské bohatstvo koruny, ale po čase sa na to akosi pozabudlo... a  z rozprávania mojich starých rodičov  z vetvy Slovenskej som sa napočúval, ako boli bití iba za to, že sa v škole rozprávali materinským  jazykom... a keď som sa neskôr dočítal o monarchii ako žalár národov, uveril som tomu...

0 0
možnosti
JC

medvěd brtník

7. 3. 2010 15:05
když to čtu tak bych nad maďary zaplakal- nad autorem určitě

každý člověk žije rád v té zemi kde se mu dobře daří , kde ho stát nechá na pokoji a on proto nechá na popkoji stát a stará se o prosperitu své rodiny a jestli se přiom naučí ještě další jazyk tak muto rozhodně není na škodu.  Takové ty národovecké fráze / ein Volk ein Rreich / jako mělo  Hitlerovo německo nebo Kde je Srb tamo je Srbija,  jako  měla Miloševičova klika při rozpadu  Jugoslávie , jsou zcela idiotské a jejich nositélé ,ale bohužel i jejich normální spolubčané kteříjim naslouchali ,  za ně nakonec po zásluze tvrdě zaplatí .  Myslím, že i maďaři by si to měli uvědomit a nechat nacionalismus spát .  Nakonec kdo z etnických maďarů se necítí v jiné zemi jako příslušník etnické menšiny dobře ,tomu nic nebrání se do Madarska  přesťehovat  , v rámci EU je volný pohyb osob i  majetku zcela bezproblémový. Příspěvek autora proto považuji za hloupý a škodlivý ¨. 

0 0
možnosti
RH

Kruton

7. 3. 2010 16:27
Re: když to čtu tak bych nad maďary zaplakal- nad autorem určitě

Je pravda, že Maďaři byli obráni o území, která k Uhrám patřily od vzniku a nikdy nenáležely jinému státu. Trianon chtěl oslabit RU, ale mohlo stačit vytyčit etnickou hranici. Z hlediska dějin se jedná o nespravedlnost, jako když velmoci odevzdaly Sudety Hitlerovi. Jediný rozdíl je v tom, že dějiny píšou vítězové a tak "zlí" Maďaři byli potrestáni a dnes se s tím nedá dělat nic, než sledovat dodržování práv menšin. V zhledem k nacionalismu rozšířenému na Slovensku až do vlády, mám obavy!

0 0
možnosti
RVR

Reginald von Ravenhorst

7. 3. 2010 14:13
Celkom som sa pobavil

Tak okrem gramatiky ma pan problemy aj s logikou a dejepisom, ze ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Obyčajný človek žijúci s obyčajnými ľuďmi okolo , ale mnohokrát so zaujímavými životnými príbehmi, ktoré má zaujímajú, o ktorých aj píšem a chcem písať.

Seznam rubrik