Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KH

Jako kralovstvi by mela krajina daleko vyssi slovo a postaveni ve svete nez ma jako republika. Jakkoli byl TGM obdivovan a oslavovan, to byla chyba za kterou plati krajina dodnes.

0 0
možnosti
PL

P55e60t90r 36L60o79r12e42n95c

15. 12. 2022 21:26

Taky si myslím, že vznikem ČSR se nemanželský Tomáš akorát tak pomstil svému skutečnému tatíčkovi...;-)

Jen do toho nemusel zatahovat půlku střední Evropy a jejích nejméně 7 národů, které o to stejně nějak zvlášť nestály, a pro které to nakonec zase až taková výhra nebyla.

Jen tím zadělal na další válku a na další propad Evropy v dějinách moderní civilizace.

2 0
možnosti
JL

Pro mne zajimavy clanek, pane Josefe Železný. Snad proto, ze TGM byl za Rakouska/Uherska poslancem v oblasti, kde moje rodne mesto se nachazi.

Ale k te vasi otazce demokracie za dob prezidenstvi TGM.

Ustava Konstitucni monarchie Rakouska byla sestavena s ohledem na hlavu statu, na cisare. Vse ostatni zapadalo presne jak melo byt. Sila Ustavy vedla i ceske zeme a byla hybnou pakou cele rise.

Tech pet velikanu (davam je do uvozovek) utvorily republiku a prelozili Ustavu toho R/U snad do posledniho pismene. Jen cast s cisarem museli zmenit. Tak se stal titul prezidensky a po uprave Masarykem (vice prav teto funkce) demokracie CSR se nohla rozbehnout. Jenze......??!!

Problemy, ktere nastaly, charakterizoval Karel Capek v Lidovych novinach na zacatku dvacatych let. Na zadost, mohu otisknout. Zde ani ten Masaryk necitil potrebu k uprave toho zakladniho zakona. Zde je ten muj udiv na dilo takoveho velikana. Jiz pro manzelstvi s americankou, ktera vzdelanim nekdy i Tomase predstihla. Oba meli uzasny vzor v zemi, kterou Masaryk potreboval ve svetovem uznani Ceskoslovenska. (ve Philadelphii 1918) Zde jako filozof me sklamal

Proc takhle hodnotim TGM? Znalost Ustavy USA. Demokraticke uskupeni teto zeme, s podporou Ustavy, ktera drzi celistvost jeste dnes, mela byt zakladem Ceskoslovenska. Nestalo se tak. Politici, s nizkou znalost toho duleziteho kroku, postavili CSR do politicke demokracie, ktera nam nedala ani silu se branit fasismu, komunismu a take rozpadu celeho statu, vznikleho 1918.

Ten trend pokracuje i dnes. Nas zakladni zakon je opis toho z roku 1918. I s tou chybouu dneska, kdy zadne zemske usporadani nemame. A kdyz pridame take tu lenivost ceskeho naroda k upravam k lepsimu, nemam duveru v CR i ve clenstvi EU. Ubohy socialisticky stat s obcany domahajici se od statu pomoc ve vsem, co by melo byt jejich obcanska povinost. .Zase dnes zapasi demokracie s demokratickou myslenkou.

0 0
možnosti