Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Bylo nam lhano a jednostranne zachazeno s nami i v roce 1918. Vse tyto data se sebou souvisi. Da se velmi bezpecne predpokladat, ze dalsi datum je nekde za rohem.

0 0
možnosti

Bez toho dodatku a příměru o hodnocení současné politické situace celkem souhlas. Snad jen, že nejvlivnější podnikatelé 90tých se se rekrutovali z bývalých veksláků a prominentů minulého režimu, svůj velký díl na tom mají i první polistopadoví politici.

0 0
možnosti
Foto

Jak pučisté, tak reformátoři, tak i normalizátoři se drželi pevně jednoho kréda, z toho vyplývalo, jakého spojenectví se máme držet. A čeho se vyvarovat. Nešlo o oklamání, naivitu či nedůslednost. V r. 1968 na počátku srpna vylezl na tribunu ČNR poslanec Adam za ČSS - a je nutné předpokládat, že naprosto dobrovolně, mohl si to tedy odpustiit - všem přítomným poslancům sdělil a právě tuto část jeho projevu přetisklo Svobodné slovo , že

Pevně stojíme za znárodněním výrobních prostředků a nedopustíme, aby se v naší zemi kdokoli znovu pokusil o návrat poměrů kapitalistických. V souladu s tak nyní spontánně projevenou vůlí všeho československého lidu chceme, aby socialismus vycházel v naší zemi z našich dějinných tradic, z národních povah českého a slovenského národa, aby se ve svých formách obnovoval s pokrokem vědy.

Je jasné, že tímto byly dány limity demokratizace politického systému kdykoliv předtím i kdykoliv potom. Ve jménu obhajoby tohoto kréda padaly po celých čtyřicet let hlavy, chodilo do prvních májů a cvičilo na spartakiádách.

Už si přestaňme něco nalhávat, jak ti špatní, nebo dobří. A naučme se číst.

0 0
možnosti
Foto

J13i48r17i 49C38i83z

24. 8. 2020 12:54

Podle meho pohledu veterana na tehdejsi Vami zminovane udalosti, zacala destrukce celeho statu prijetim Kosickeho vladniho programu v r.45, vse pokracovalo dekrety stalinisty Benese s etnickymi cistkami a znarodnenim, kdy musela vetsina majitelu prosperujicich firem uprchnout pred radenim Rudych gard. Navic velke mnozstvi lidi vycitilo prilezitost se bezpracne obohatit majetkem odsunutych, proto v r.46 dostala KSC pod vedenim bolsevika Gottwalda (byl i predsedou vlady Benese) 45% hlasu. Na Slovensku to bylo min, asi nezapomeli na svuj klero-fasisticky stat. Pak to vsechno jiz slo kvapem z kopce, demokraticky stat se stal bolsevickym po vzoru SSSR. R.68 jsem celkem intenzivne prozil jako student a lze jen konstatovat, ze se jednalo o souboj dvou frakci KSC, protoze jeji vedouci roli ve spolecnosti nikdo nikdy nezpochybnoval. Dobrovolnemu upaleni studenta Palacha jsme v kabine (delal jsem i sport) nerozumeli a meli ho za cvoka. R.89 byla patrne predem pripravena akce s predanim moci rychle prevlecenym bolsevikum napr. z Prognostickeho ustavu KSC, kteri se ihned chopili moci pod rouskou demokracie. Vsechny nove partaje po r.89 byly prolezle temito bolseviky a komunisty. Za osud tohoto statu si muzeme sami jen svou naivitou a hlouposti.

2 0
možnosti
JL

Dovolim si Vas tak trochu poopravit pane Cizi. Ve veci vysledku voleb v r. 1946. Vami uvadenych 45% dostala KSC jen v Cechach. Na Slovensku to bylo 30%, Jenze zapominate, ze tehdy jeste existovalo zemske zrizeni a zeme Moravskoslezka, tam KSC dostala 34% hlasu. Proto se Cesi alibisticky schovavaji za "Ceske" zeme. Celostatne KSC 38% hlasu. Nejvyzsi procento hlasu komuniste dostali v pohranici od usedliku v domech vyhnanych Sudetaku, z toho temer 100% v severozapadnich Cechach. Komuniste si narokovali, ze to bylo jen jejich zasluhou.

0 0
možnosti
JM

Máte pravdu, ale máte informace z roku 2020. To tehdy lidé neměli.

3 0
možnosti
JP

Pane Železný, kde hledáte nejlepší rozvoj naší země? Zárukou svobody a demokracie není žádná země, bohužel. Vy ji možná vidíte v USA, jejíž prezident je napadán podobně jako náš. Byly to přece vítězné velmoci, které nás oklamaly odevzdáním do východního bloku v r.48. Souhlasím s Vámi, že komunismus je zlo v každém případě. Proto naše média dnes jasně zpochybňují důkazy neomarxismu, jemuž je dnes podřízena celá západní civilizace. Marxův + Engelsův Komunistický manifest se uplatňuje stále hlouběji, i když po novu. Cíle rozvratu rodiny, náboženství, morálky, soukromého vlastnictví a státu jsou téměř na dohled.

0 0
možnosti
JL

"Vitezne mocnosti Vas odevzdaly"? A v roce 1948? Co je to za hloupost. Do vychodniho bloku Vas odevzdal exilovy prezident E. Benes, podepsanim smlouvy "o pratelstvi a spolupraci" se Sovetskym Svazem, uz v prosinci 1943 v Moskve a to na predlouhych 20 let! Nejen on, do vych. bloku Vas odevzdalo tech 38% volicu kteri v roce 1946 volilo komunistickou stranu, Ze soucanseho srabu se Cesi s Moravaky a Slonzaky nikdy nedostanou, dokud nepuldou do sebe, neuvedomi si sve chyby a nepouci se z nich.

0 0
možnosti
VS

Já značnou část naivity spatřuju i v r. 1989. Často slýchávám "slibovali nám blahobyt a kde teda je, ha?"

My jsme se vážně domnívali, že pošleme komunisty do (_!_) a ten blahobyt k nám prostě přijde... Normálně dojede z Rakouska rychlíkem na hlavák a už tady bude, instantně...

Nedocházelo nám, že Švýcaři ten svůj blahobyt budovali půl tisíciletí a že to sakra bolelo... Rakušáci si od Rakouska Uherska taky mákli. A ten rozdíl v mentalitě je tam vidět dodnes.

My chceme jíst kvalitní potraviny, tak apelujeme na stát "zařiď to". Nám elementárně nedochází, že pokud bychom si kupovali kvalitní potraviny a šmejd nechali v regálech, tak že se prostě nebude prodávat. My si ale z nějakého důvodu myslíme, že nám sem ty potraviny někdo posílá proti naší vůli a my je jíst musíme, dokud "stát" neřekne jinak...

A tak je to se vším. Proč vyhrála partaj, která měla heslo "prostě to zařídíme!"? Kdyby tam měli "dáme vám možnost žít si po svém!" tak věřím, že takový výsledek mít nebude...

7 0
možnosti

R^ V roce 1968 jsem i já jako teenager fandil tehdejší KSČ v její snaze o socialismus s lidskou tváří. V druhé polovině 60. let skutečně docházelo k velkému uvolnění. Dnes si říkám, zaplaťpříroda, že se ten "socialismus s lidskou tváří" nepodařilo exportovat do ostatních socialistických států, včetně SSSR. Zcela určitě by to oddálilo pád komunismu ve východní Evropě, protože ta naštvanost obyvatel na komunistický režim by se dostavila mnohem později. Nedělejme si iluze, že by se komunisté v tom "vylepšeném" socialismu chtěli podílet o moc s jinými politickými stranami. Tak "pomýlení" soudruzi zase nebyli. Takže by se zase jelo dál "močálem černým kolem bílých skal", a listopadu bychom se možná dočkali až v roce 2000, ne-li později.:-)

1 0
možnosti
PN

P95e69t11r 40N19e66d77v92ě11d

24. 8. 2020 10:29

Poklonkuje? Zaprodanost? Docela často dnes používaná slova. Mohl byste konkretizovat co si pod nimi představujete Vy?

0 0
možnosti

Vy neumíte číst? Autor napsal jasně, co je poklonkování: Devótní chování vůči východním diktaturám v Moskvě a Pekingu.:-P

3 0
možnosti
JB

J53i79r61i 78B24o27r

24. 8. 2020 10:04

Narodil jsem se v roce 1947.Tak že s trochou nadsázky, všechno co popisujete jsem osobně prožil. Oklamat mě mohou jednou.Pokud se to těm samým povede ještě podruhé a potřetí,tak už je to totální blbost na mé straně. Jsme divný národ a není nám dáno. Prošvihnem každou příležitost a chybu vždycky hledáme někde jinde a ne u sebe. Vám karma.R^

4 0
možnosti