Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Na mezinárodní scéně nejsme neviditelní.

Nasírat Rusko a Čínu dokáží naši politici skvěle...

Spíš než odlišnosti mě osobně děsí paralely s minulým režimem.

Třeba obnovené pohrdání politiků občany a pohrdání občanů politiky.

Odlišnost vidím ve vládě.

Vláda minulého režimu náš stát skutečně řídila.

Ta současná jen přihlíží chaosu. Pokud ho svými kroky ještě nezvyšuje...

Ve srovnání se Štrougalem prohrává Fiala 10:0

2 0
možnosti
JK

J23a30n 16K85a88r84a32s20e85k

18. 7. 2023 15:53

[...] Že se máme hůř než Němci, je objektivní fakt. [...]

to je uplny nesmysl. Ziji a pracuji na obou stranach hranic a proto uz nemohy tyhle nesmysly uz opravdu slyset.

Kdo jsou to ti Nemci? Samozivitelka s dvema detma nekde v Poruri. Nebo dva duchodci - byvali ucitele na gymnaziu - nekde ve vile u Frankfurtu?

Nebo se chce porovnavat sila ekonomiky. Jiste, Badensko-Wuerttembersko ma BIP dvakrat vetsi nez stejne lidnate Cesko, ale napr. Dolni Sascko je na tom jen 1,5 x lepe, o byvale NDR vubec nemluve.

Ja fakt nevim, co by tady lidi jeste chteli, to maj litat peceni holubi do huby?

0 1
možnosti

Tak ono stačí porovnat ceny. Jestli jsou na obou stranách hranic zhruba srovnatelné, je jasné, že při mnohem vyšším průměrném výdělku jsou na tom Němci (i Rakušané) podstatně lépe. Dnes nám už ani nepomáhají výdaje na bydlení, které se prakticky srovnaly s Německem.

0 0
možnosti
MP

souhlas-ale máme ještě něco více, než státy Evropy západní. Korupci. Ne, že by v západní Evropě a jinde ve světě nebyla, ale co se týká její velikosti, je to patrně jedna z dědičně špatných slovanských vlastností. Jsme na 48 místě na světě. Nejmenší korupce je ve státech záp. Evropy a Ameriky.

1 1
možnosti

Dobře napsáno. Ještě bych dodal, že Západ nemůžeme dohnat z toho prostého důvodu, že tam prostě funguje pořád všechno lépe, než u nás.

1 1
možnosti
Foto

P12e52t95r 80F48r90i67e86d81a

18. 7. 2023 10:58

Zdravím Vás.

Ano, vyšší moc to nejsou jen zemětřesení, tornáda, ... ale i společenské dění. R-U se rozpadlo a nová ČR byla malou hvězdou. Během 2. války náš průmysl relativně rostl-výroba pro 3. říši. Pak si vítězové rozdělili sféry vlivu - vyšší moc a my jsme se bez vlastního přičinění stali zemí, která buduje socialismus. Sovětské impérium se rozpadlo a co my na to?

Podle mne obyčejný člověk není zcela bezmocný v žádné situaci. Dokáže korigovat svůj život v okolnostech daných shora. A tak i život své rodiny, obce i země. Budoucnost je velký otazník. Minulost ne. Tak se s tou naší důkladně seznamme. Teď nám nic nebrání. A poučeni žijme současnost a mysleme na budoucnost.

I teď jde o moc.

PF

2 1
možnosti
ZZ

Nějak jste účelově pozapomněl na skutečnost, že R-U mělo Čechy, Moravu a Slezsko za svoji průmyslovou líheň a zemědělskou špičku. Z toho tkzv. 1 republika také těžila a okleštěné Rakousko následně strádalo.

Dnešní problém je spíš v tom, že koneční příjemci benefitů z provozování živností v ČR, mají v zahraničí, nebo v daňových rájích. Takže kromě „missing trader“ mají majitelé neskutečně mnoho možností jak legálně vyvézt finanční prostředky z této výroby a poskytovaných služeb, jinam.

Není třeba ani využívat fiktivních služeb. Stačí jen řádně nafakturovat částku za jednu součást výroby, či služeb - a finanční úřad uvidí na výkazech jen daňový pakatel k odvodu.

Je zajímavé, že toto našemu ministrovi financí nevadí - a přitom tento systém požívají běžně i ti největší hráči na trhu, včetně bank. Tímto ročně odteče z ČR legálně cca 400 miliard kč.

2 0
možnosti
FD

Dobře jste to napsal.To říkám komunistům ve sklepě pořád,ale nemám tak dobrou výřečnost.Pro ně je to házet perly sviním.

2 0
možnosti
ZZ

Komunisté se dnes nemusí schovávat ve sklepech. Dokonce se už podílí i na současné vládě. Jejich nové partaje se jmenují jinak, ale jejich myšlení je stejné. Jejich nové lidové centrum je nyní v Budějicích.

0 0
možnosti
AT

V zásadě střízlivý pohled na situaci. Jen bych si dovolil kontrovat na ty montovny - já říkám, zaplaťpánbůh aspoň za ně. Dovolil bych si také nesouhlasit s tím, že nemůžeme politiky vinit za současné situace. Oni mohli a měli se postarat o přísun investic právě do těch oborů s vysokou přidanou hodnotou. Namísto toho podlehli sebeuspokojení z růstu oněch "montoven". A týká se to všech vlád od roku 1990

4 0
možnosti
JB

J59i37r15i 67B66o51r

17. 7. 2023 22:38

ČSR hlavně mělo základ ještě v Rakousko Uhersku. České království byla průmyslově nejvyspělejší část RU.

6 0
možnosti
JM

J94a74n 81M74a44r49e61k

18. 7. 2023 19:19

Protože tam byla nejlacinější pracovní síla.

1 0
možnosti
PL

P56e66t76r 87L58o21r76e77n40c

17. 7. 2023 20:33

Dobrá úvaha.

"A nezapomínejme na to, jaká ideologie nás z pozice vyspělého státu srazila."

A nezapomínejme na to, který národ a proč nám sem tu zhoubnou ideologii narouboval.

9 1
možnosti
RE

V podstatě souhlas, jenom všechno, co se dnes dováží od západních firem se tady běžně dělalo i za socialismu a plnilo svůj účel. Jen to nemělo to zpracování, design a konkurenceschopnost. Výdrž však často i větší. Naší velkou devizou bylo také umění improvizace, které se s přívalem západního(čínského) zboží pomalu vytrácí.

1 6
možnosti
HH

Hmm zajímavé, že to nikdo nekupoval po převratu...

8 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 30,03
  • Průměrná čtenost 2226x
Nemám předem jasno, na čí straně budu stát. I nepřítel může mít někdy pravdu a naopak. Jako ajťáka mě nezajímá politická korektnost, pouze 1 nebo 0.

Protože trpím fóbií z pomlček, používám spojovníky, přestože je to stylisticky špatně.

Přesto, že jsem hned v několika článcích zmínil definici slova dezolát, neustále se objevuje tatáž otázka doplněná o manipulaci, kterou mi podsouvá definici zcela jinou, dávám to rovnou do popisku blogu. Dezolát je "protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu". Zapamatujte si to a už se mě na to neptejte. Čili ne, dezolát není člověk "s jiným názorem". Tedy pokud nešíří dezinformace, tak to, alespoň pro mě, není dezolát.

Seznam rubrik