Vyferil tě?

V souvislosti s velmi živou situací kolem Dominika Feriho bude zajímavé sledovat mluvu mládeže a její další vývoj, ale i probíhající změny vztahů.

Mládež obecně má tendenci si upravovat řeč podle svých zážitků a tak bude zajímavé sledovat, zda se objeví novotvary ve stylu „vyferil tě?“, „dělá na tebe Feriho?“ nebo třeba, „nedělej feriho“. Zajímavé na tom všem je, že přesně z takovéhoto prostředí Feri samotný vyšel a získal v něm popularitu.
Spousta dnešních dospělých vůbec netuší, jaké prostředí dnešní mládeže vlastně je, s čím se potýkají, jaké mají sociální vazby a jak vlastně vůbec probíhá takové seznamování a sociální kontakty dnešních teenagerů. Ono se to totiž od dob bez internetu, placatých mobilů a Facebooku dost změnilo. Tedy změnila se hlavně viditelnost a přehlednost skutků a konání. V sociálních vztazích se toho zase tolik nemění, tam snad jen roste otupělost vůči veřejnému publiku, jehož přítomnost je mnohdy s dnešní všudypřítomnou elektronikou, a kamerami nevyhnutelná.

Dříve se podobné nucení k sexu a snaha dostat slečnu do postele i přes její vůli nikde nezveřejňovala, nikdo nikde nic neříkal, protože by se to stejně dozvědělo jen blízké okolí a byla by z toho tak maximálně ostuda. Dnes se to dozví půlka republiky hned a druhá během pár dalších hodin. A stává se z toho jak velmi dobrý nástroj proti skutečným násilníkům, tak i velmi dobrý nástroj, jak někoho dehonestovat.

Připadá mi, že ve většině těchto případů jde o střet realit. Reality slečny, jejíž představa je o rytíři na bílém koni, gentlemanovi vybraných mravů, jemuž stačí naznačit a on vše plní čtením myšlenek. A s těmito ideály je následně konfrontována realita Feriho, kterému do postele spousta slečen bez rozpaků skáče sama a on sám je přesvědčen, že je to normální a je to realita platná obecně.

Teď co s tím? Zkuste se vžít do role té slečny a zjistíte, že její trauma a pocit ublížení jsou zcela skutečné a opravdu za ně může Feri a daná slečna si zaslouží plnou důvěru a péči. Ale zkuste se také vžít do role Feriho a zjistíte, že on ten pocit mohl mít zcela oprávněně, byť se podle nás mýlil. Kdo je zde ten špatný? Je to Feri? Nebo slečna? Nebo snad někdo jiný? Není to spíše vina celé společnosti, že k takovým situacím může docházet? Dle mého názoru ano. Je to o celkovém nastavení společnosti, ale i naší přirozenosti, kdy je pro člověka násilí a zvláště sexuální násilí zcela přirozené a civilizace je jen nabalená tenká slupka slušnosti.

Jaké je tedy řešení? Nejsem si jist. Podle některých zcela jistě tvrdé potrestání Feriho a následně podstatně tvrdší tresty pro násilníky. Podle dalších bude Feri nevinen a za vše si mohou slečny samy. Já osobně si myslím, že by věc měli vzít do ruky psychologové a zkusit nám dát nějakou odpověď, jak v takovýchto situacích nejlépe postupovat. Třeba konfrontovat původce s psychickým stavem jeho obětí (byť třeba neúmyslných)?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Šoltes | pátek 28.5.2021 10:31 | karma článku: 15,15 | přečteno: 930x